Čokoladna rođendanska torta
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 1.Ugrijte pećnicu na 200°C. Pliticu za pečenje površine 30x23 cm prekrijte papirom za pečenje.
- 2. Za jedan biskvit, pomiješajte kakao u prahu i kipuću vodu u veliku zdjelu. Dodajte preostale sastojke i mutite električnom mutilicom dvije minute.
- 3. Iskrenite u pliticu i poravnajte. Pecite 35 minuta dok se ne digne i udalji od rubova plitice. Ostavite da se hladi u plitici na rešetki, pa uklonite papir za pečenje.
- 4. Ponovite upute za drugi biskvit. (Ako imate dvije plitice, možete ih istovremeno peći.)
- 5. Dok se torta hladi, napravite ganache. Ulijte vrhnje u lončić i ugrijte na srednje jakoj vatri. Skinite s vatre i dodajte čokoladu. Miješajte dok se ne rastopi. Ostavite na hladnom mjestu da se zgusne u glazuru.
- 6. Stavite biskvit na dasku i polijte s pola krem likera. Ostatak likera umiješajte u šlag i razmažite po biskvitu. Stavite drugi biskvit na vrh i blago pritisnite.
- 7. Stavite zvjezdastu mlaznicu u vrećicu za ukrašavanje i napunite je s 350 g čokoladnog ganachea.
Priprema
- Za jedan biskvit (trebat će vam dva)
- 30g kakaa u prahu
- 5 žlica kipuće vode
- 225g caster šećera
- 225g margarina, ravno iz hladnjaka
- 275g samodižućeg brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- 1 žlica mlijeka
- 450ml slatkog vrhnja
- 450g obične čokolade, oko 40% kakaa, slomljena na komadiće
- 4 žlice krem likera
- 300ml tučenog slatkog vrhnja
- 175g čokoladnih kuglica
- 8 čokoladnih tartufa, ugrubo narezanih
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi