Čokoladna rođendanska torta

Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 1.Ugrijte pećnicu na 200°C. Pliticu za pečenje površine 30x23 cm prekrijte papirom za pečenje.
  • 2. Za jedan biskvit, pomiješajte kakao u prahu i kipuću vodu u veliku zdjelu. Dodajte preostale sastojke i mutite električnom mutilicom dvije minute.
  • 3. Iskrenite u pliticu i poravnajte. Pecite 35 minuta dok se ne digne i udalji od rubova plitice. Ostavite da se hladi u plitici na rešetki, pa uklonite papir za pečenje.
  • 4. Ponovite upute za drugi biskvit. (Ako imate dvije plitice, možete ih istovremeno peći.)
  • 5. Dok se torta hladi, napravite ganache. Ulijte vrhnje u lončić i ugrijte na srednje jakoj vatri. Skinite s vatre i dodajte čokoladu. Miješajte dok se ne rastopi. Ostavite na hladnom mjestu da se zgusne u glazuru.
  • 6. Stavite biskvit na dasku i polijte s pola krem likera. Ostatak likera umiješajte u šlag i razmažite po biskvitu. Stavite drugi biskvit na vrh i blago pritisnite.
  • 7. Stavite zvjezdastu mlaznicu u vrećicu za ukrašavanje i napunite je s 350 g čokoladnog ganachea.

Priprema

  • Za jedan biskvit (trebat će vam dva)
  • 30g kakaa u prahu
  • 5 žlica kipuće vode
  • 225g caster šećera
  • 225g margarina, ravno iz hladnjaka
  • 275g samodižućeg brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • 1 žlica mlijeka
  • 450ml slatkog vrhnja
  • 450g obične čokolade, oko 40% kakaa, slomljena na komadiće
  • 4 žlice krem likera
  • 300ml tučenog slatkog vrhnja
  • 175g čokoladnih kuglica
  • 8 čokoladnih tartufa, ugrubo narezanih

Povezani recepti

Vidi sve