Čokoladna Portokalopita
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- 375g filo kora, narezane na trake i sušene na kuhinjskoj krpi cijelu noć
- 500g tamne čokolade
- Zest jedne naranče
- 250ml suncokretovog ulja
- 250g šećera
- 200g grčkog jogurta
- 200ml vrhnja
- 50g nizozemskog kakaa u prahu
- 5 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 300ml mlaćenice
- Za sirup
- 600g šećera
- 500 ml vode
- Sok dvije naranče
Priprema
- 1. Ventilacijsku pećnicu zagrijte na 160C.
- 2. Prvo napravite sirup tako da prokuhate vodu i šećer. Kada se šećer rastopi dodajte narančin sok. Kuhajte 5 minuta – ostavite da se ohladi.
- 3. Rukama usitnite sušene filo kore u sitne mrvice – što je sitnije moguće. U loncu zagrijte mlaćenicu i vrhnje. Maknite lonac s vatre i dodajte čokoladu, miješajte dok se ne otopi u kremu.
- 4. Jaja tucite sa šećerom u mikseru. Kada postane fino i kremasto, žlicom umiješajte jogurt, zest naranče i ulje. U smjesu prosijte nizozemski kakao. Napokon dodajte čokoladnu smjesu i nježno miješajte dok se sve ne sjedini.
- 5. U mrvice od filo kore dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Polako miješanjem spajajte filo mrvice i čokoladnu smjesu dok se sve dobro ne sjedini. Ostavite sa strane uz povremeno miješanje.
- 6. Namastite i pobrašnite kalup veličine 32cm. Ulijte smjesu u kalup i pecite 45 minuta do jednog sata. Sredinu kolača provjerite čačkalicom. Ako je još mokra, pecite dodatnih 15 minuta.
- 7. Vruć kolač prelijte hladnim sirupom i ostavite da se ohladi. Poslužite s sladoledom ili šlagom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa
Recepti Donal Skehan
Kolač od pandana
Recepti Nico Reynolds
Čokoladni brownieji i jagode na žaru
Recepti Nadiya Hussain
Naopaki cheesecake
Recepti Lora i Stoyan
Cheesecake s limetom i bijelom čokoladom