Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • 375g filo kora, narezane na trake i sušene na kuhinjskoj krpi cijelu noć
  • 500g tamne čokolade
  • Zest jedne naranče
  • 250ml suncokretovog ulja
  • 250g šećera
  • 200g grčkog jogurta
  • 200ml vrhnja
  • 50g nizozemskog kakaa u prahu
  • 5 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 300ml mlaćenice
  • Za sirup
  • 600g šećera
  • 500 ml vode
  • Sok dvije naranče

Priprema

  • 1. Ventilacijsku pećnicu zagrijte na 160C.
  • 2. Prvo napravite sirup tako da prokuhate vodu i šećer. Kada se šećer rastopi dodajte narančin sok. Kuhajte 5 minuta – ostavite da se ohladi.
  • 3. Rukama usitnite sušene filo kore u sitne mrvice – što je sitnije moguće. U loncu zagrijte mlaćenicu i vrhnje. Maknite lonac s vatre i dodajte čokoladu, miješajte dok se ne otopi u kremu.
  • 4. Jaja tucite sa šećerom u mikseru. Kada postane fino i kremasto, žlicom umiješajte jogurt, zest naranče i ulje. U smjesu prosijte nizozemski kakao. Napokon dodajte čokoladnu smjesu i nježno miješajte dok se sve ne sjedini.
  • 5. U mrvice od filo kore dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Polako miješanjem spajajte filo mrvice i čokoladnu smjesu dok se sve dobro ne sjedini. Ostavite sa strane uz povremeno miješanje.
  • 6. Namastite i pobrašnite kalup veličine 32cm. Ulijte smjesu u kalup i pecite 45 minuta do jednog sata. Sredinu kolača provjerite čačkalicom. Ako je još mokra, pecite dodatnih 15 minuta.
  • 7. Vruć kolač prelijte hladnim sirupom i ostavite da se ohladi. Poslužite s sladoledom ili šlagom.

Povezani recepti

Vidi sve