Čokoladna pjenica s malinama i arabeskom
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 50 g šećera u prahu, prosijanog
- 20 g soka od naranče
- 20 g neslanog maslaca, otopljenog
- 20 g glatkog brašna, prosijanog
- 6 g nizozemskog kakaa u prahu
- 175 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti (A)
- 100 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca
- 50 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
- 105 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti (B)
- 60 g svježih malina
- maline
Priprema
- 1. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 170 ˚C.
- 2. U zdjelici sjedinite prosijani šećer u prahu, sok od naranče i otopljeni maslac.
- 3. Usipajte prosijano brašno i kakao u prahu. Sjedinite ih miješanjem.
- 4. Lim obložite papirom za pečenje, papir pričvrstite s kapi smjese za arabesku.
- 5. Smjesu rasporedite po papiru za pečenje, pa 12 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici.
- 6. Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- 7. Ohlađenu arabesku razlomite na komadiće i dok vam ne zatreba čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
- 8. U posudi samostojećeg miksera metlicom blago istucite slatko vrhnje (A). Mora dobiti na volumenu, ali ne smije postati čvrsto. Odložite ga u hladnjak dok vam ne zatreba.
- 9. U drugu zdjelu istresite mliječnu i tamnu čokoladu. Odložite ih dok vam ne zatrebaju.
- 10. U loncu zakuhajte slatko vrhnje (B), pa ga prelijte po čokoladi u zdjeli.
- 11. Miješajte ih dok posve ne otopite čokoladu i sjedinite ih u kremu.
- 12. Tučeno vrhnje postupno umiješajte u čokoladnu smjesu.
- 13. Maline natrgajte na sitnije komadiće i blago umiješajte u pjenicu.
- 14. Pjenicu pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu pjenice i najmanje je tri sata hladite u hladnjaku.
- 15. Žlicu za posluživanje zagrijte u toploj vodi, pa zagrabite veliku kuglicu čokoladne pjenice s malinama. Na svaki od 4 tanjura za posluživanje smjestite po kuglicu pjenice.
- 16. Kuglice pjenice ukrasite komadićima arabeske i uokolo razbacajte svježe maline.
- 17. Desert odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od bivoljeg jogurta s preljevom od limoncella i jagoda
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjene
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rolada
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne puslice s oraščićima
Recepti Kirsten Tibballs
Babka čvor
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne puslice s oraščićima
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni leptirići
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni crème brulee