Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 50 g šećera u prahu, prosijanog
  • 20 g soka od naranče
  • 20 g neslanog maslaca, otopljenog
  • 20 g glatkog brašna, prosijanog
  • 6 g nizozemskog kakaa u prahu
  • 175 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti (A)
  • 100 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca
  • 50 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
  • 105 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti (B)
  • 60 g svježih malina
  • maline

Priprema

  • 1. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 170 ˚C.
  • 2. U zdjelici sjedinite prosijani šećer u prahu, sok od naranče i otopljeni maslac.
  • 3. Usipajte prosijano brašno i kakao u prahu. Sjedinite ih miješanjem.
  • 4. Lim obložite papirom za pečenje, papir pričvrstite s kapi smjese za arabesku.
  • 5. Smjesu rasporedite po papiru za pečenje, pa 12 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici.
  • 6. Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • 7. Ohlađenu arabesku razlomite na komadiće i dok vam ne zatreba čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
  • 8. U posudi samostojećeg miksera metlicom blago istucite slatko vrhnje (A). Mora dobiti na volumenu, ali ne smije postati čvrsto. Odložite ga u hladnjak dok vam ne zatreba.
  • 9. U drugu zdjelu istresite mliječnu i tamnu čokoladu. Odložite ih dok vam ne zatrebaju.
  • 10. U loncu zakuhajte slatko vrhnje (B), pa ga prelijte po čokoladi u zdjeli.
  • 11. Miješajte ih dok posve ne otopite čokoladu i sjedinite ih u kremu.
  • 12. Tučeno vrhnje postupno umiješajte u čokoladnu smjesu.
  • 13. Maline natrgajte na sitnije komadiće i blago umiješajte u pjenicu.
  • 14. Pjenicu pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu pjenice i najmanje je tri sata hladite u hladnjaku.
  • 15. Žlicu za posluživanje zagrijte u toploj vodi, pa zagrabite veliku kuglicu čokoladne pjenice s malinama. Na svaki od 4 tanjura za posluživanje smjestite po kuglicu pjenice.
  • 16. Kuglice pjenice ukrasite komadićima arabeske i uokolo razbacajte svježe maline.
  • 17. Desert odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve