Čokoladna mousse torta
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 375 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 54%
- 100 g kvalitetne mliječne couverture čokolade s udjelom 33%, krupno nasjeckane
- 1 ½ žlica zlatnog sirupa
- 95 g nesoljenog maslaca
- 80 g šećera
- 4 jaja
- 1 žličica paste od vanilije
Priprema
- 1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 190°C.
- 2. Namastite kalup za torte promjera 18 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- 3. U mikrovalnoj pećnici zagrijte tamnu čokoladu, zlatni sirup i maslac dok se potpuno ne rastope i odložite sa strane.
- 4. Miksajte šećer, jaja i vaniliju na srednjoj jačini oko 15 minuta dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
- 5. Dodajte jedno po jedno umućeno jaje u toplu čokoladnu smjesu pa sve dobro promiješajte.
- 6. Umiješajte komadiće mliječne čokolade.
- 7. Sve ulijte u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 22 minute.
- 8. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća