Čokoladna karamela
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 470ml slatko vrhnje
- 2 žličice paste od vanilije
- 270g sitnog (kotač) šećera
- 65g smeđeg šećera
- 95g tekuće glukoze
- 65ml vode
- 325g maslaca
- 40g zlatnog sirupa
- prstohvat soli
- 4g sode bikarbone
- 65g mliječne čokolade visoke kvalitete
- 190g tamne čokolade visoke kvalitete
- biljno ulje u spreju, za mašćenje
Priprema
- Kalup za pečenje lagano namastite uljem u spreju i obložite papirom za pečenje.
- U srednje velikom ili velikom loncu, zakuhajte vrhnje i vaniliju, zatim ostavite na toplom.
- Skuhajte sitni šećer, smeđi šećer, glukozu i vodu dok ne dosegne 145°C. Ako nemate termometar, žlicom uzmite malu količinu sirupa i ispustite je u zdjelu s ledenom vodom; ako je sirup 145°C, u kontaktu s vodom će se pretvoriti u tvrdu, ali podatnu masu koja se savija prije nego pukne.
- U toj fazi zaustavite kuhanje tako što ćete ručno umiješati maslac, zatim zlatni sirup, te vruće tekuće vrhnje. Dodajte sol i sodu bikarbonu.
- Ponovo zagrijte smjesu uz miješanje do temperature od 119°C. Kako biste testirali temperaturu, uzmite malu količinu sirupa i ispustite je u zdjelu s ledenom vodom; ako je sirup 119°C, u kontaktu s vodom će se pretvoriti u čvrstu, ali podatnu teksturu.
- Nakon toga, dodajte čokoladu i žustro miješajte, kako biste bili sigurni da su se šećer u karameli kristalizirao.
- Ulijte u pripremljeni kalup. Ohladite na sobnoj temperaturi.
- Nakon hlađenja, narežite na kocke.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega