Čokoladna babka sa šumskim voćem
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 50 g svježih kupina
- 100 g svježih malina
- 40 g svježih borovnica
- ½ žličice paste od vanilije
- 40 g šećera
- 135 g punomasnog mlijeka
- 1 žličica šećera (A)
- 8 g suhog kvasca
- 180 g višenamjenskog brašna
- 180 g krušnog brašna
- 60 g šećera (B)
- ½ žličica soli
- 4 žumanca
- 1 žličica paste od vanilije
- 115 g nesoljenog, omekšalog maslaca
- Pripremljeni kompot od šumskog voća
- 80 g kvalitetne mliječne couverture čokolade
- 100 ml vode
- 130 g šećera
- Šećerni sirup
- Kompot od šumskog voća
Priprema
- 1. Stavite sve sastojke u posudu na srednje jaku vatru da zakipe.
- 2. Zatim ih kuhajte još 5 minuta uz neprekidno miješanje.
- 3. Izlijte kompot u zdjelu i prekrijte ga plastičnom folijom pritisnuvši je do kompota.
- 4. Ostavite u hladnjaku da se ohladi.
- 5. Pomiješajte mlijeko i šećer (A) u posudi i zagrijte na 40°C da se šećer potpuno rastopi.
- 6. Dodajte kvasac i mlijeko pa sve dobro promiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi 5-10 minuta dok se ne počne pjeniti.
- 7. U zdjelu miksera s nastavkom za tijesto sipajte obje vrste brašna, šećer (B), sol, mlijeko i mješavinu suhog kvasca, žumanca, vaniliju i omekšali maslac. Miksajte na maloj brzini oko 3 minute dok se tijesto ne sjedini.
- 8. Pojačajte na srednju brzinu i nastavite miksati još 10-12 minuta dok se tijesto ne počne odvajati od stijeki posude i postane sjajno.
- 9. Prebacite tijesto na radnu površinu, savijte rubove prema sredini i preokrenite tako da spojeni dijelovi ostanu ispod. Izvaljajte da oblikujte glatku lopticu pa ga prebacite u veliku namašćenu zdjelu.
- 10. Prekrijte je plastičnom folijom ili vlažnom krpom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 1-2 sata dok se ne udvostruči.
- 11. Kad se udvostručilo, ponovno oblikujte tijesto u loptu, prekrijte u zdjeli plastičnom folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 2 sata ili preko noći.
- 12. Namastite lim za pečenje za kruh veličine 20 x 10 x 9,5 cm i ostavite ga sa strane.
- 13. Stavite ohlađeno tijesto na radnu površinu i lagano ga mijesite da otpusti mjehuriće zraka.
- 14. Izvaljajte ga u oblik pravokutnika veličine oko 33 x 25 cm.
- 15. Ostavite 100 g kompota za kasnije a ostatak prelijte preko tijesta.
- 16. Pospite kompot komadićima mliječne čokolade.
- 19. Izvaljajte tijesto da po duljini izgleda poput cjepanice.
- 20. Prebacite ga na lim obložen papirom za pečenje i prekrijte plastičnom folijom a zatim ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- 21. Prepolovite cjepanicu po dužini.
- 22. Prerezana strana treba biti izvana. Upletite dvije polovice da izgleda poput pletenice.
- 23. Prebacite pletenicu tijesta u pripremljeni lim za pečenje.
- 24. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite da se diže da sobnoj temperaturi 1-2 sata ili dok se upola ne poveća.
- 25. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C.
- 26. Kad babka naraste i postane elastična, stavite je peći u zagrijanu pećnicu na 45 minuta.
- 27. Kad je babka pečena, izvadite je iz pećnice i odmah obilno premažite šećernim sirupom.
- 28. Neka se malo ohladi prije nego što je izvadite iz lima i stavite da se hladi.
- 29. Prije posluživanja, nanesite kompot na babku.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća