Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 50 g svježih kupina
  • 100 g svježih malina
  • 40 g svježih borovnica
  • ½ žličice paste od vanilije
  • 40 g šećera
  • 135 g punomasnog mlijeka
  • 1 žličica šećera (A)
  • 8 g suhog kvasca
  • 180 g višenamjenskog brašna
  • 180 g krušnog brašna
  • 60 g šećera (B)
  • ½ žličica soli
  • 4 žumanca
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 115 g nesoljenog, omekšalog maslaca
  • Pripremljeni kompot od šumskog voća
  • 80 g kvalitetne mliječne couverture čokolade
  • 100 ml vode
  • 130 g šećera
  • Šećerni sirup
  • Kompot od šumskog voća

Priprema

  • 1. Stavite sve sastojke u posudu na srednje jaku vatru da zakipe.
  • 2. Zatim ih kuhajte još 5 minuta uz neprekidno miješanje.
  • 3. Izlijte kompot u zdjelu i prekrijte ga plastičnom folijom pritisnuvši je do kompota.
  • 4. Ostavite u hladnjaku da se ohladi.
  • 5. Pomiješajte mlijeko i šećer (A) u posudi i zagrijte na 40°C da se šećer potpuno rastopi.
  • 6. Dodajte kvasac i mlijeko pa sve dobro promiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi 5-10 minuta dok se ne počne pjeniti.
  • 7. U zdjelu miksera s nastavkom za tijesto sipajte obje vrste brašna, šećer (B), sol, mlijeko i mješavinu suhog kvasca, žumanca, vaniliju i omekšali maslac. Miksajte na maloj brzini oko 3 minute dok se tijesto ne sjedini.
  • 8. Pojačajte na srednju brzinu i nastavite miksati još 10-12 minuta dok se tijesto ne počne odvajati od stijeki posude i postane sjajno.
  • 9. Prebacite tijesto na radnu površinu, savijte rubove prema sredini i preokrenite tako da spojeni dijelovi ostanu ispod. Izvaljajte da oblikujte glatku lopticu pa ga prebacite u veliku namašćenu zdjelu.
  • 10. Prekrijte je plastičnom folijom ili vlažnom krpom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 1-2 sata dok se ne udvostruči.
  • 11. Kad se udvostručilo, ponovno oblikujte tijesto u loptu, prekrijte u zdjeli plastičnom folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 2 sata ili preko noći.
  • 12. Namastite lim za pečenje za kruh veličine 20 x 10 x 9,5 cm i ostavite ga sa strane.
  • 13. Stavite ohlađeno tijesto na radnu površinu i lagano ga mijesite da otpusti mjehuriće zraka.
  • 14. Izvaljajte ga u oblik pravokutnika veličine oko 33 x 25 cm.
  • 15. Ostavite 100 g kompota za kasnije a ostatak prelijte preko tijesta.
  • 16. Pospite kompot komadićima mliječne čokolade.
  • 19. Izvaljajte tijesto da po duljini izgleda poput cjepanice.
  • 20. Prebacite ga na lim obložen papirom za pečenje i prekrijte plastičnom folijom a zatim ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  • 21. Prepolovite cjepanicu po dužini.
  • 22. Prerezana strana treba biti izvana. Upletite dvije polovice da izgleda poput pletenice.
  • 23. Prebacite pletenicu tijesta u pripremljeni lim za pečenje.
  • 24. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite da se diže da sobnoj temperaturi 1-2 sata ili dok se upola ne poveća.
  • 25. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C.
  • 26. Kad babka naraste i postane elastična, stavite je peći u zagrijanu pećnicu na 45 minuta.
  • 27. Kad je babka pečena, izvadite je iz pećnice i odmah obilno premažite šećernim sirupom.
  • 28. Neka se malo ohladi prije nego što je izvadite iz lima i stavite da se hladi.
  • 29. Prije posluživanja, nanesite kompot na babku.

Povezani recepti

Vidi sve