Opis

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C s posudom za pečenje od 25 cm (dubine 4-5 cm) u središtu.
  2. Zakuhajte lončić vode. Oštrim nožem zarežite plitki X u dno svake nektarine. Dodajte u lončić i blanširajte 30 do 40 sekundi. Kad su dovoljno hladne da ih držite u ruci, nožem maknite kožu i koštice; narežite na ploške debljine šest milimetara.
  3. U kuhinjskom blenderu usitnite mlijeko, vrhnje, jaja, žumanjke, sjeme vanilije, šećer, brašno i sol dok smjesa ne postane glatka, oko dvije minute. Procijedite kroz sitno sito u posudu.
  4. Pažljivo izvadite zagrijanu posudu i brzo je premažite maslacem (pažnja: prskat će). Odmah izlijte dovoljno smjese da prekrijete dno posude. Vratite u pećnicu i pecite dok ne pozlati, oko pet minuta.
  5. Izlijte ostatak smjese i posložite nektarine u jednom sloju, pokrivajući što je više površine moguće. Vratite posudu u pećnicu i pecite dok ne nabubri i ne posmeđi, 35 do 40 minuta. Ostavite da se blago ohladi. Pospite šećerom u prahu; poslužite.

Sastojci

  • 3 do 4 zrele nektarine
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 250 ml najmasnijeg slatkog vrhnja
  • 4 velika jaja plus 2 velika žumanjka
  • 1 mahuna vanilije, razrezana i oguljena
  • 50 g šećera
  • 2 žlice brašna
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica maslaca
  • šećer u prahu za posipanje

Povezani recepti