Citrusna piletina s mrkvama I mladim krumpirom

Pati Jinich rođena je i odrasla u Meksiku. Dolazi iz obitelji kuhara pa se može reći da joj je strast prema kuhinji usađena od rođenja.  2007. godine pokrenula je "Mexican Table", kulinarski program koji se sastojao od niza emisija,u kojem je uživo kuhala, te večernjih degustacija, sve s ciljem popularizacije meksičke kuhinje.  Patina karizma i inteligencija privukla je pozornost televizijskih producenata. Prva sezona "Za Patinim meksičkim stolom" emitirana je 2011. godine ite je uključivala epizodu s fokusom na sefardski i libanonski utjecaj na meksičku kuhinju. Njezina knjiga koja se fokusira na obroke koji su jednostavni za pripremu, temelji se na dnevnim obiteljskim obrocima koje Pati priprema za svojeg supruga i tri sina.

Sastojci

  • 450 g roma rajčica
  • 59 ml biljnog ulja
  • 1,8 kg komada piletine, bataka, prsa, zabataka, potapkanih da budu suhi
  • 1 žličica grube morske soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra, ili prema ukusu
  • 256 g luka, nasjeckanog
  • 4 češnja češnjaka, stisnutog ili sitno nasjeckanog
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1/2 žličice sušenog timijana
  • 1/2 žličice sušenog mažurana
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1/2 žličice chipotle čilija u prahu ili prema ukusu
  • 236 ml svježe cijeđenog soka od naranče
  • 2 žlice svježe cijeđenog soka limete
  • 340 g mrkve, oguljene, narezane dijagonalno na komadiće od 2,5 cm
  • 450 g rozog krumpira

Priprema

  • 1. Peći na žaru ili zacrniti roma rajčice dok sasvim ne zagore i ne budu mekane i sočne.
  • 2. Na žaru će trebati 9 do 10 minuta, uz jedno okretanje.
  • 3. Kada se ohlade dovoljno za rukovanje, nasjeckajte i stavite u posudu, zajedno sa sjemenkama i svim sokovima.
  • 4. Zagrijte ulje u velikom limu ili velikoj tavi na srednjoj vatri.
  • 5. Posolite i zapaprite piletinu. Dodajte komade piletine i zacrnite, oko 4 minute s obje strane.
  • 6. Izvadite piletinu i stavite je u posudu.
  • 7. Stavite luk i češnjak u lim i pecite 4 do 5 minuta, uz povremeno miješanje, da se ne smekšaju i rubovi ne poprime smeđu boju.
  • 8. Posipajte origanom, timijanom, mažuranom, cimetom i čilijem i dobro promiješajte.
  • 9. Umiješajte nasjeckane rajčice, kao i sok od naranče i limete i dobro promiješajte. 
  • 10. Dodajte piletinu, mrkvu i krumpir i prelijte umak preko svega.
  • 11. Smanjite vatru na srednju do nisku i pecite poklopljeno sat vremena.
  • 12. Jednom, na sredini pečenja, promiješajte piletinu i povrće.

Povezani recepti

Vidi sve