Opis

Način pripreme:

1. Pomiješajte kvasac u prethodno zagrijano svježe mlijeko. Prosijte brašno u posudu za miskanje te ulijte mlijeko s kvascem. Dodajte šećer, jaje i cimet.

Stavite nastavke za tijesto i uključite mikser te miješajte srednjom brzinom oko 10 minuta.

2. Dodajte maslac i sol te ponovno uključite mikser na oko 2 minute. Raširite gotovo tijesto na nabrašnjenu površinu četvrtastog oblika tako da bude debljine oko pola centimetra. Ostavite da počiva.  

3. Za to vrijeme istucite maslac na punjenje s dvije vrste šećera i kardamomom. Lijepo nanesite punjenje na tijesto. Presavinite napola.

4. Za američki način oblikovanja zamotajte ga kao roladu. Narežite ga na kriške debljine 2-3 cm. Ostavite da se digne.  

5. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva (na vrući zrak). Poredajte puževe na lim pokriven papirom za pečenje. Stavite ih da se peku oko 20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju, a šećerna im se površina ne karamelizira.

 

Savjeti i trikovi:

 

3 načina oblikovanja

američki –opisan u receptu.

švedski – napola presavijeno tijesto narežite na trake debele 2-3 cm. Uhvatite krajeve s dvije ruke, rastegnite rukama i zamotajte u različite strane. Poslije toga zamotajte oko prstiju jedne ruke, stavite na podlogu, a krajeve savijte prema sredini motajući prema gore i prema dolje.

lagan – napola presavijeno tijesto namotajte na valjak. Ako je nužno, prerežite napola da ne bude jako dugačko. Poslije ga prerežite po sredini cijelom dužinom te na kraju dobivena dva komada razrežete još jednom po dužini kroz sredinu na dva dijela. 

Sastojci

Za tijesto:

  • 360 g svježeg mlijeka
  • 10 g suhog kvasca
  • 600 g brašna
  • 90 g šećera
  • 30 g cimeta u prahu
  • 4 g soli
  • 1 jaje
  • 90 g maslaca (na sobnoj temperaturi)

Za punjenje:

  • 200 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 150 g smeđeg šećera
  • 150 g bijelog šećera
  • 10 g kardamoma u prahu

Povezani recepti