Čili s plodovima mora u tortilja košaricama
Sastojci:
ČILI:
- 2 šalice sušenog crnog ili pinto graha ili 400 grama crnog ili pinto graha iz konzerve
- 1 velika žlica biljnog ulja
- 1 crveni luk, sitno sjeckani
- 1 vezica mladog luka, odvojiti zelene i bijele dijelove, nasjeckati
- 6 češanja češnjaka, zdrobljenih
- 2 sušene chipotle papričice
- 2 velike žlice paste od rajčice
- 1 čajna žličica kumina
- 1 velika žlica slatke dimljene paprike
- prstohvat cimeta
- dvije konzerve od 400 g mini-rajčica
UMAK OD KISELOG VRHNJA:
- 1 šalica kiselog vrhnja
- 1 limeta, naribati koricu i iscijedite sok
- prstohvat košer soli
- prstohvat šećera
TORTILJA KOŠARICE:
- 2 velike žlice biljnog ili nekog drugog ulja neutralnog okusa
- 6 tortilja od brašna
PLODOVI MORA:
- 2 klipa kukuruza ili konzerva od 30 grama kukuruza, ocijeđenog
- 1 velika žlica biljnog ulja
- 230 g miješane ribe poput dimljenog koljaka, lososa i bakalara
- 230 g miješanih školjaka i rakova poput oguljenih i očišćenih škampa, očišćenih lignji, očišćenih čančica
- kriške limete
Za čili: preko noći u dosta vode namočite suhi grah (to nije potrebno ako upotrebljavate grah iz konzerve). Ocijedite grah i isperite ga. Stavite grah u veliki lonac s hladnom vodom i uzavrite. Uklonite pjenicu koja se počne skupljati na površini. Pustite da lagano vrije jedan sat. Pustite da se ohladi u vodi te ocijedite.
Zagrijte veliku žlicu ulja u velikom loncu, zatim dodajte luk, bijeli dio mladog luka, češnjak i čili papričice. Pržite na srednjoj vatri dok luk ne postane proziran i mekan, oko pet minuta. Dodajte pastu od rajčice, kumin, papriku i cimet te kuhajte oko dvije minute. Zatim dodajte rajčice iz konzerve. Napunite obje konzerve od mini-rajčica vodom i tu vodu dodajte u lonac.
Umiješajte kuhani grah i pustite da lagano ključa, otkriveno, 45 minuta. (Ako rabite grah iz konzerve, dodajte ga tek nakon 40 minuta). Umak će se reducirati i zgusnuti. U toj fazi kušajte kako je začinjeno te izvadite i bacite chipotle papričice.
Za umak od kiselog vrhnja: u međuvremenu, pomiješajte zajedno kiselo vrhnje, koricu i sok limete, sol i šećer. Ostavite sa strane.Za tortilja košarice: zagrijte prethodno pećnicu na 160 °C. Stavite vatrostalne šalice ili male zdjelice na papir za pečenje. Premažite tortilje dvjema velikim žlicama ulja (kako se ne bi zalijepile za šalice) te ih nauljenom stranom prema dolje stavite u šalice. Pritisnite tortilje da se fino rasporede po šalici. Pecite dok ne postanu hrskave i poprime zlatnu boju, oko osam do 10 minuta.
Za plodove mora: odvojite zrna kukuruza od klipova i stavite sa strane. Pet minuta prije posluživanja zagrijte u velikoj tavi s neprianjajućim dnom preostalu veliku žlicu ulja. Kada je ulje vruće, dodajte ribu i pecite dvije minute. Tresite tavu kako se riba ne bi zalijepila. Dodajte školjke, rakove i zrna kukuruza te lagano kuhajte, pokriveno, dok se školjke ne otvore, oko dvije minute.
Za posluživanje: ako je potrebno, ponovno zagrijte čili. Na svaki tanjur stavite jednu tortilja košaricu i kutljaču čilija. Odozgo dodajte vrhom punu žlicu umaka od kiselog vrhnja te malo morskih plodova i kukuruza. Pospite sa sjeckanim zelenim dijelom mladog luka i odmah poslužite s kriškama limete (u protivnom će košarice omekšati i počet će curiti).