Chrisov i Dawnin zubatac

Chrisov i Dawnin zubatac

Opis

Za marinadu, izvadite koštice iz Scotch bonnet čilija i paprika, ogulite češnjak, podrežite i raščetvorite mladi luk, a zatim dodajte u blender s ostalim sastojcima marinade, a kokosovo ulje rastopite prije dodavanja. Pretvorite u pastu i ako je potrebno razvodnite je s nešto vode.

Oštrim nožem zarežite ribu posvuda i s obje strane, oko 1cm duboko. Prelijte marinadu po ribi i utrljajte je u zareze koje ste napravili , a zatim ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata da se marinira.

Za salsu, uklonite koštice iz paprika i sitno ih nasjeckajte. Zarežite križ u dnu rajčica, uronite ih u kipuću vodu na 30 sekundi, a zatim ogulite kožu i sitno nasjeckajte.

Ogulite i sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak. Zatim ogulite krastavac i sitno ga nasjeckajte skupa s većinom korijandera (skupa sa stabljikama). Nasjeckajte i sve pomiješajte u zdjeli, umiješajte ocat i ljuti umak, a zatim začinite da bude savršeno.

Za uštipke, narežite kruhovac na velike kriške te kuhajte u kipućoj slanoj vodi, malo otklopljeno oko 15 do 20 minuta ili dok ne omekša, a zatim ocijedite. Ogulite koru i jezgru, a zatim zdrobite dok je toplo s malo maslaca. Dodajte 2 žlice salse, a zatim začinite morskom solju i crnim paprom.

Oblikujte žličicama smjesu u kuglice, a zatim ih uvaljajte u krušne mrvice i stavite na pladanj. Ostavite sa strane.

Da biste pripremili ribu, zagrijte prethodno pećnicu na 220ºC/425ºF/ plinska na 7, ili zagrijte veliki teflonski lim ili tavu za pečenje u pećnici  na jakoj vatri. Za uštipke, napunite dopola veliku tešku tavu biljnim uljem te ga polako zagrijte na 180ºC (ili koristite fritezu).

Stavite zubaca na vrući lim ili tavu te pecite po 2 minute sa svake strane ili dok ne dobije boju i ne pocrni, a zatim stavite u pećnicu na 10 ili 12 minuta ili dok se sasvim ne ispeče. Da biste provjerili je li pečen, ubodite vilicom ili malim, oštrim nožem najdeblji dio (odmah iza glave) i riba bi se trebala komadati.

U međuvremenu ogulite bananu za pečenje i prerežite ej po dužini. Tavu za prženje stavite na vatru srednje jačine, pokapajte 1 žlicu maslinovog ulja, a zatim pecite bananu po 2 minute sa svake strane dok ne porumeni te dodajte prstohvat soli i papra.

Oprezno spustite 6 uštipaka u vruće biljno ulje i pržite 2 do 3 minute ili dok ne porumene i ne budu hrskavi i ne isplivaju na površinu, a zatim ih ocijedite na upijajućem papiru (ostatak zamrznite prije prženja za neki drugi dan).

Poslužite ribu s bananom, salsom i uštipcima. Prepolovite i izvadite košticu iz avokada, a onda izdubite kuglice žličicom te završite ukrašavanjem raštrkanim lišćem korijandera.

 

789kcals

Sastojci

Sastojci

  • 1 x 1kg zubaca
  • bez ljuski
  • opran
  • očišćen
  • iz uzgoja
  • ½ zreli avokado

Marinada

  • ½-1 Scotch bonnet čili
  • ¼ zelene paprike
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mlada luka
  • ½ svežnja svježeg bosiljka (15g)
  • ½ svežnja svježeg korijandera (15g
  • 20 ml kokosovog ulja
  • 1 šaka celerovog lišća

Salsa

  • ⅓ crvene paprike
  • ⅓ žute paprike
  • ⅓ zelene paprike
  • 2 zrelih šljivar rajčica
  • (150g)
  • ½ crvenog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • ½ krastavca
  • ½ svežnja svježeg korijandera
  • (15g)
  • 4 žlice bijelog vinskog octa
  • 1 žlica zapadnoindijskog ljutog umaka
  • Uštipci od kruhovca (izađe 20 komada)
  • ½ kruhovca
  • (400g)
  • 1 komadić neslanog maslaca
  • 75 g panko krušnih mrvica
  • 750 ml biljnog ulja za prženje

Banane za pečenje

  • 1 banana za pečenje
  • maslinovo ulje

Povezani recepti