Chrisov i Dawnin zubatac

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar. Njegov prvi televizijski serijal osvojio je nagradu BAFTA-e za najbolju TV-seriju. Poslije otvara restoran za podučavanje mladih bez posla i obrazovanja kulinarskim vještinama.

Sastojci

  • 1 x 1kg zubaca bez ljuski opran očišćen iz uzgoja
  • ½ zreli avokado
  • Marinada
  • ½-1 Scotch bonnet čili
  • ¼ zelene paprike
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mlada luka
  • ½ svežnja svježeg bosiljka (15g)
  • ½ svežnja svježeg korijandera (15g)
  • 20 ml kokosovog ulja
  • 1 šaka celerovog lišćaSalsa
  • ⅓ crvene paprike
  • ⅓ žute paprike
  • ⅓ zelene paprike
  • 2 zrelih šljivar rajčica (150g)
  • ½ crvenog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • ½ krastavca
  • ½ svežnja svježeg korijandera (15g)
  • 4 žlice bijelog vinskog octa
  • 1 žlica zapadnoindijskog ljutog umaka
  • Uštipci od kruhovca (izađe 20 komada)
  • ½ kruhovca (400g)
  • 1 komadić neslanog maslaca
  • 75 g panko krušnih mrvica
  • 750 ml biljnog ulja za prženje
  • Banane za pečenje
  • 1 banana za pečenje
  • maslinovo ulje

Priprema

  • 1.Za marinadu, izvadite koštice iz Scotch bonnet čilija i paprika, ogulite češnjak, podrežite i raščetvorite mladi luk, a zatim dodajte u blender s ostalim sastojcima marinade, a kokosovo ulje rastopite prije dodavanja. Pretvorite u pastu i ako je potrebno razvodnite je s nešto vode.
  • 2. Oštrim nožem zarežite ribu posvuda i s obje strane, oko 1cm duboko. Prelijte marinadu po ribi i utrljajte je u zareze koje ste napravili , a zatim ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata da se marinira.
  • 3. Za salsu, uklonite koštice iz paprika i sitno ih nasjeckajte. Zarežite križ u dnu rajčica, uronite ih u kipuću vodu na 30 sekundi, a zatim ogulite kožu i sitno nasjeckajte.
  • 4. Ogulite i sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak. Zatim ogulite krastavac i sitno ga nasjeckajte skupa s većinom korijandera (skupa sa stabljikama). Nasjeckajte i sve pomiješajte u zdjeli, umiješajte ocat i ljuti umak, a zatim začinite da bude savršeno.
  • 5. Za uštipke, narežite kruhovac na velike kriške te kuhajte u kipućoj slanoj vodi, malo otklopljeno oko 15 do 20 minuta ili dok ne omekša, a zatim ocijedite. Ogulite koru i jezgru, a zatim zdrobite dok je toplo s malo maslaca.
  • 6. Dodajte 2 žlice salse, a zatim začinite morskom solju i crnim paprom.
  • 7. Oblikujte žličicama smjesu u kuglice, a zatim ih uvaljajte u krušne mrvice i stavite na pladanj.
  • 8.Ostavite sa strane.
  • 9.Da biste pripremili ribu, zagrijte prethodno pećnicu na 220ºC/425ºF/ plinska na 7, ili zagrijte veliki teflonski lim ili tavu za pečenje u pećnici  na jakoj vatri.
  • 10. Za uštipke, napunite dopola veliku tešku tavu biljnim uljem te ga polako zagrijte na 180ºC (ili koristite fritezu).
  • 11. Stavite zubaca na vrući lim ili tavu te pecite po 2 minute sa svake strane ili dok ne dobije boju i ne pocrni, a zatim stavite u pećnicu na 10 ili 12 minuta ili dok se sasvim ne ispeče.
  • 12. Da biste provjerili je li pečen, ubodite vilicom ili malim, oštrim nožem najdeblji dio (odmah iza glave) i riba bi se trebala komadati.
  • 13. U međuvremenu ogulite bananu za pečenje i prerežite ej po dužini. Tavu za prženje stavite na vatru srednje jačine, pokapajte 1 žlicu maslinovog ulja, a zatim pecite bananu po 2 minute sa svake strane dok ne porumeni te dodajte prstohvat soli i papra.
  • 14. Oprezno spustite 6 uštipaka u vruće biljno ulje i pržite 2 do 3 minute ili dok ne porumene i ne budu hrskavi i ne isplivaju na površinu, a zatim ih ocijedite na upijajućem papiru (ostatak zamrznite prije prženja za neki drugi dan).
  • 15. Poslužite ribu s bananom, salsom i uštipcima.
  • 16. Prepolovite i izvadite košticu iz avokada, a onda izdubite kuglice žličicom te završite ukrašavanjem raštrkanim lišćem korijandera.

Povezani recepti

Vidi sve