Chrisov i Dawnin zubatac
Recept iz: Jamie Oliver

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar. Njegov prvi televizijski serijal osvojio je nagradu BAFTA-e za najbolju TV-seriju. Poslije otvara restoran za podučavanje mladih bez posla i obrazovanja kulinarskim vještinama.
Sastojci
- 1 x 1kg zubaca bez ljuski opran očišćen iz uzgoja
- ½ zreli avokado
- Marinada
- ½-1 Scotch bonnet čili
- ¼ zelene paprike
- 3 češnja češnjaka
- 2 mlada luka
- ½ svežnja svježeg bosiljka (15g)
- ½ svežnja svježeg korijandera (15g)
- 20 ml kokosovog ulja
- 1 šaka celerovog lišćaSalsa
- ⅓ crvene paprike
- ⅓ žute paprike
- ⅓ zelene paprike
- 2 zrelih šljivar rajčica (150g)
- ½ crvenog luka
- 3 češnja češnjaka
- ½ krastavca
- ½ svežnja svježeg korijandera (15g)
- 4 žlice bijelog vinskog octa
- 1 žlica zapadnoindijskog ljutog umaka
- Uštipci od kruhovca (izađe 20 komada)
- ½ kruhovca (400g)
- 1 komadić neslanog maslaca
- 75 g panko krušnih mrvica
- 750 ml biljnog ulja za prženje
- Banane za pečenje
- 1 banana za pečenje
- maslinovo ulje
Priprema
- 1.Za marinadu, izvadite koštice iz Scotch bonnet čilija i paprika, ogulite češnjak, podrežite i raščetvorite mladi luk, a zatim dodajte u blender s ostalim sastojcima marinade, a kokosovo ulje rastopite prije dodavanja. Pretvorite u pastu i ako je potrebno razvodnite je s nešto vode.
- 2. Oštrim nožem zarežite ribu posvuda i s obje strane, oko 1cm duboko. Prelijte marinadu po ribi i utrljajte je u zareze koje ste napravili , a zatim ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata da se marinira.
- 3. Za salsu, uklonite koštice iz paprika i sitno ih nasjeckajte. Zarežite križ u dnu rajčica, uronite ih u kipuću vodu na 30 sekundi, a zatim ogulite kožu i sitno nasjeckajte.
- 4. Ogulite i sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak. Zatim ogulite krastavac i sitno ga nasjeckajte skupa s većinom korijandera (skupa sa stabljikama). Nasjeckajte i sve pomiješajte u zdjeli, umiješajte ocat i ljuti umak, a zatim začinite da bude savršeno.
- 5. Za uštipke, narežite kruhovac na velike kriške te kuhajte u kipućoj slanoj vodi, malo otklopljeno oko 15 do 20 minuta ili dok ne omekša, a zatim ocijedite. Ogulite koru i jezgru, a zatim zdrobite dok je toplo s malo maslaca.
- 6. Dodajte 2 žlice salse, a zatim začinite morskom solju i crnim paprom.
- 7. Oblikujte žličicama smjesu u kuglice, a zatim ih uvaljajte u krušne mrvice i stavite na pladanj.
- 8.Ostavite sa strane.
- 9.Da biste pripremili ribu, zagrijte prethodno pećnicu na 220ºC/425ºF/ plinska na 7, ili zagrijte veliki teflonski lim ili tavu za pečenje u pećnici na jakoj vatri.
- 10. Za uštipke, napunite dopola veliku tešku tavu biljnim uljem te ga polako zagrijte na 180ºC (ili koristite fritezu).
- 11. Stavite zubaca na vrući lim ili tavu te pecite po 2 minute sa svake strane ili dok ne dobije boju i ne pocrni, a zatim stavite u pećnicu na 10 ili 12 minuta ili dok se sasvim ne ispeče.
- 12. Da biste provjerili je li pečen, ubodite vilicom ili malim, oštrim nožem najdeblji dio (odmah iza glave) i riba bi se trebala komadati.
- 13. U međuvremenu ogulite bananu za pečenje i prerežite ej po dužini. Tavu za prženje stavite na vatru srednje jačine, pokapajte 1 žlicu maslinovog ulja, a zatim pecite bananu po 2 minute sa svake strane dok ne porumeni te dodajte prstohvat soli i papra.
- 14. Oprezno spustite 6 uštipaka u vruće biljno ulje i pržite 2 do 3 minute ili dok ne porumene i ne budu hrskavi i ne isplivaju na površinu, a zatim ih ocijedite na upijajućem papiru (ostatak zamrznite prije prženja za neki drugi dan).
- 15. Poslužite ribu s bananom, salsom i uštipcima.
- 16. Prepolovite i izvadite košticu iz avokada, a onda izdubite kuglice žličicom te završite ukrašavanjem raštrkanim lišćem korijandera.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća