Cezar salata od proljetnog kelja na grilu
Recept iz: Tom Kerridge
Thomas Kerridge je engleski Michelin kuhar koji je uglavnom radio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpoznatiji je po osnivanju gastro-paba pod nazivom The Hand & Flowers koji je nagrađen Michelinovom zvijezdom. Kerridge je također poznat po svojim pojavljivanjima u kulinarskim emisijama poput MasterChefa, Saturday Kitchena i Great British Menu-a.
Sastojci
- 2 glavice proljetnog kupusa (ili šiljasti kupus)
- 200 g kvalitetne majoneze
- prstohvat soli
- 20 g Dijon senfa
- 3 nasjeckane slane srdele
- 3 češnja češnjaka, naribana
- 60 g sitno ribanog parmezana
- sok od 1 limuna
- ¼ žličice mljevenog crnog papra
- 1-2 žlice mlijeka
- 150 g kiselog tijesta, narezanog na komade veličine zalogaja
- 40 g otopljenog maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka, sitno naribanog
- Prstohvat soli
- 1 žlica plosnatog lista peršina, sitno nasjeckanog
- 20 g parmezana za ribanje
- 8 Ortiz slana inćuna
Priprema
- Prvo zagrijte roštilj ili žar i prerežite kupus na pola kroz korijen tako da ostane čitava glavica.
- Pomiješajte kiselo tijesto i otopljeni maslac, ulje, češnjak i pecite 15 minuta na žaru, pazeći da se ravnomjerno ispeku.
- Kupus lagano začinite maslinovim uljem i solju.
- Stavite kupus ravnom stranom prema dolje na roštilj i ostavite oko 8 minuta. Toliko mu otprilike treba da se ravnomjerno zapeče i postane hrskav.
- Kupus preokrenite i poprskajte s malo vode. Ovaj puta pokrijte alu folijom da se kupus malo kuha na pari.
- Kad je kuhano, odložite sa strane i napravite preljev.
- U zdjeli pomiješajte sol, češnjak, senf, inćune, parmezan i limunov sok. Po potrebi dodajte malo mlijeka da ublažite okus umaka (ili ga razrijedite).
- Za posluživanje poškropite umakom kupus s jedne na drugu stranu da prekrije cijeli kupus na žaru (procuri sa svih strana površine glavice kupusa).
- Pospite i preko pečenih krutona i inćuna.
- Na kraju naribajte parmezan po površini i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo s patlidžanima i krem sirom
Recepti Lora i Stoyan
Popečci s rajčicom
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo od tikvica na gril tavi i sira
Recepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama