Cezar salata od proljetnog kelja na grilu

Thomas Kerridge je engleski Michelin kuhar koji je uglavnom radio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpoznatiji je po osnivanju gastro-paba pod nazivom The Hand & Flowers koji je nagrađen Michelinovom zvijezdom. Kerridge je također poznat po svojim pojavljivanjima u kulinarskim emisijama poput MasterChefa, Saturday Kitchena i Great British Menu-a.

Sastojci

  • 2 glavice proljetnog kupusa (ili šiljasti kupus)
  • 200 g kvalitetne majoneze
  • prstohvat soli
  • 20 g Dijon senfa
  • 3 nasjeckane slane srdele
  • 3 češnja češnjaka, naribana
  • 60 g sitno ribanog parmezana
  • sok od 1 limuna
  • ¼ žličice mljevenog crnog papra
  • 1-2 žlice mlijeka
  • 150 g kiselog tijesta, narezanog na komade veličine zalogaja
  • 40 g otopljenog maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka, sitno naribanog
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica plosnatog lista peršina, sitno nasjeckanog
  • 20 g parmezana za ribanje
  • 8 Ortiz slana inćuna

Priprema

  • Prvo zagrijte roštilj ili žar i prerežite kupus na pola kroz korijen tako da ostane čitava glavica.
  • Pomiješajte kiselo tijesto i otopljeni maslac, ulje, češnjak i pecite 15 minuta na žaru, pazeći da se ravnomjerno ispeku.
  • Kupus lagano začinite maslinovim uljem i solju.
  • Stavite kupus ravnom stranom prema dolje na roštilj i ostavite oko 8 minuta. Toliko mu otprilike treba da se ravnomjerno zapeče i postane hrskav.
  • Kupus preokrenite i poprskajte s malo vode. Ovaj puta pokrijte alu folijom da se kupus malo kuha na pari.
  • Kad je kuhano, odložite sa strane i napravite preljev.
  • U zdjeli pomiješajte sol, češnjak, senf, inćune, parmezan i limunov sok. Po potrebi dodajte malo mlijeka da ublažite okus umaka (ili ga razrijedite).
  • Za posluživanje poškropite umakom kupus s jedne na drugu stranu da prekrije cijeli kupus na žaru (procuri sa svih strana površine glavice kupusa).
  • Pospite i preko pečenih krutona i inćuna.
  • Na kraju naribajte parmezan po površini i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve