Cezar salata od proljetnog kelja na grilu
Recept iz: Tom Kerridge
Thomas Kerridge je engleski Michelin kuhar koji je uglavnom radio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpoznatiji je po osnivanju gastro-paba pod nazivom The Hand & Flowers koji je nagrađen Michelinovom zvijezdom. Kerridge je također poznat po svojim pojavljivanjima u kulinarskim emisijama poput MasterChefa, Saturday Kitchena i Great British Menu-a.
Sastojci
- 2 glavice proljetnog kupusa (ili šiljasti kupus)
- 200 g kvalitetne majoneze
- prstohvat soli
- 20 g Dijon senfa
- 3 nasjeckane slane srdele
- 3 češnja češnjaka, naribana
- 60 g sitno ribanog parmezana
- sok od 1 limuna
- ¼ žličice mljevenog crnog papra
- 1-2 žlice mlijeka
- 150 g kiselog tijesta, narezanog na komade veličine zalogaja
- 40 g otopljenog maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka, sitno naribanog
- Prstohvat soli
- 1 žlica plosnatog lista peršina, sitno nasjeckanog
- 20 g parmezana za ribanje
- 8 Ortiz slana inćuna
Priprema
- Prvo zagrijte roštilj ili žar i prerežite kupus na pola kroz korijen tako da ostane čitava glavica.
- Pomiješajte kiselo tijesto i otopljeni maslac, ulje, češnjak i pecite 15 minuta na žaru, pazeći da se ravnomjerno ispeku.
- Kupus lagano začinite maslinovim uljem i solju.
- Stavite kupus ravnom stranom prema dolje na roštilj i ostavite oko 8 minuta. Toliko mu otprilike treba da se ravnomjerno zapeče i postane hrskav.
- Kupus preokrenite i poprskajte s malo vode. Ovaj puta pokrijte alu folijom da se kupus malo kuha na pari.
- Kad je kuhano, odložite sa strane i napravite preljev.
- U zdjeli pomiješajte sol, češnjak, senf, inćune, parmezan i limunov sok. Po potrebi dodajte malo mlijeka da ublažite okus umaka (ili ga razrijedite).
- Za posluživanje poškropite umakom kupus s jedne na drugu stranu da prekrije cijeli kupus na žaru (procuri sa svih strana površine glavice kupusa).
- Pospite i preko pečenih krutona i inćuna.
- Na kraju naribajte parmezan po površini i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama
Recepti Tom Kerridge
Salata od krastavaca na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od tikvica na roštilju
Recepti Donal Skehan
Blagdanski složenac s brusnicama
Recepti Primož Dolničar
Patlidžani u maslinovom ulju
Recepti Primož Dolničar
Sušeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Kisela repa
Recepti Primož Dolničar
Kiseli krastavci
Recepti Shane Delia
Karniyarik (punjeni patlidžani)