Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 85 g nesoljenog maslaca
  • 65 g smeđeg šećera
  • 65 g bijelog šećera
  • 95 g hrskavog kikiriki maslaca
  • ½ jajeta
  • 125 g brašna
  • Prstohvat praška za pecivo
  • Prstohvat morske soli
  • 75 g kvalitetne mliječne couverture čokolade, nasjeckane
  • brašna, za posipanje
  • 250 g punomasnog vrhnja
  • 1 žličica paste od vanilije
  • Prstohvat morske soli
  • 185 g šećera
  • 65 g tekuće glukoze
  • 35 ml vode
  • 150 g nesoljenog maslaca
  • 25 g meda
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 75 g kvalitetne mliječne couverture čokolade

Priprema

  • 1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 170°C.
  • 2. Mutite pjenjačom maslac, smeđi i bijeli šećer dok smjesa ne postane glatka.
  • 3. Dodajte kikiriki maslac i jaje pa sve dobro promiješajte.
  • 4. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  • 5. Na kraju dodajte nasjeckanu mliječnu čokoladu i pomiješajte sve sastojke da smjesa postane nalik tijestu.
  • 6. Stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu i razdijelite na 12 podjednakih porcija.
  • 7. Svako tijesto stavite u namašćeni kalup za muffine i oblikujte čašice.
  • 8. Obložite ih zgužvanim papirom za pečenje i napunite nekuhanom rižom.
  • 9. Čašice pecite u zagrijanoj pećnici 8 minuta.
  • 10. Uklonite papir za pečenje i pecite još 10 minuta.
  • 11. Ostavite da se kratko ohlade. Kad se čašice dovoljno stvrdnu a i dalje su tople, izvadite ih iz kalupa za pečenje i pustite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
  • 12. Operite i posušite kalup za muffine.
  • 13. Kad se čašice potpuno ohlade, vratite ih u čisti kalup.
  • 14. Stavite vrhnje, vaniliju i sol u tavicu i zagrijte gotovo do točke ključanja.
  • 15. U većoj tavi zagrijte šećer, glukozu i vodu na 145°C.
  • 16. Smanjite vatru na slabu i dodajte maslac i med pa miješajte dok se sve ne sjedini.
  • 17. Na tri puta dodavajte vruću mješavinu s vrhnjem u karamel i miješajte.
  • 18. Polako sipajte sodu bikarbonu pa pojačajte vatru na 118°C.
  • 19. Kad karamel postigne tu temperaturu, uklonite ga s vatre i odmah dodajte čokoladu uz neprekidno miješanje.
  • 20. Izlijte karamel u pripremljene čašice i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturu oko 1 sat.

Povezani recepti

Vidi sve