Čašice od kikirikija i čokolade s karamelom
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 85 g nesoljenog maslaca
- 65 g smeđeg šećera
- 65 g bijelog šećera
- 95 g hrskavog kikiriki maslaca
- ½ jajeta
- 125 g brašna
- Prstohvat praška za pecivo
- Prstohvat morske soli
- 75 g kvalitetne mliječne couverture čokolade, nasjeckane
- brašna, za posipanje
- 250 g punomasnog vrhnja
- 1 žličica paste od vanilije
- Prstohvat morske soli
- 185 g šećera
- 65 g tekuće glukoze
- 35 ml vode
- 150 g nesoljenog maslaca
- 25 g meda
- ½ žličice sode bikarbone
- 75 g kvalitetne mliječne couverture čokolade
Priprema
- 1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 170°C.
- 2. Mutite pjenjačom maslac, smeđi i bijeli šećer dok smjesa ne postane glatka.
- 3. Dodajte kikiriki maslac i jaje pa sve dobro promiješajte.
- 4. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- 5. Na kraju dodajte nasjeckanu mliječnu čokoladu i pomiješajte sve sastojke da smjesa postane nalik tijestu.
- 6. Stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu i razdijelite na 12 podjednakih porcija.
- 7. Svako tijesto stavite u namašćeni kalup za muffine i oblikujte čašice.
- 8. Obložite ih zgužvanim papirom za pečenje i napunite nekuhanom rižom.
- 9. Čašice pecite u zagrijanoj pećnici 8 minuta.
- 10. Uklonite papir za pečenje i pecite još 10 minuta.
- 11. Ostavite da se kratko ohlade. Kad se čašice dovoljno stvrdnu a i dalje su tople, izvadite ih iz kalupa za pečenje i pustite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
- 12. Operite i posušite kalup za muffine.
- 13. Kad se čašice potpuno ohlade, vratite ih u čisti kalup.
- 14. Stavite vrhnje, vaniliju i sol u tavicu i zagrijte gotovo do točke ključanja.
- 15. U većoj tavi zagrijte šećer, glukozu i vodu na 145°C.
- 16. Smanjite vatru na slabu i dodajte maslac i med pa miješajte dok se sve ne sjedini.
- 17. Na tri puta dodavajte vruću mješavinu s vrhnjem u karamel i miješajte.
- 18. Polako sipajte sodu bikarbonu pa pojačajte vatru na 118°C.
- 19. Kad karamel postigne tu temperaturu, uklonite ga s vatre i odmah dodajte čokoladu uz neprekidno miješanje.
- 20. Izlijte karamel u pripremljene čašice i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturu oko 1 sat.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća