Čašice Banoffee pite

Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • 240 ml slatkog vrhnja
  • 240 ml punomasnog mlijeka
  • 1 štapić vanilije, otvoren i ostrugan
  • 67 g šećera
  • 4 velika žumanjka
  • 2 žlice gustina
  • 43 g maslaca, nasjeckanog na kockice
  • 106 g graham krekera, prepolovljenih
  • 57 g maslaca, otopljenog
  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 400 g šećera
  • 158 ml punomasnog slatkog vrhnja
  • 113 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 240 g mascarpone sira, ohlađenog
  • 375 ml slatkog vrhnja
  • 25 g šečera u prahu, prosijanog
  • 2 banane, narezane

Priprema

  • Kako biste napravili slastičarsku kremu:
  • 1. U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri zakuhajte vrhnje, mljeko, štapić vanilije i sjemenke, povremeno miješajući. U međuvremenu, u velikoj zdjeli, tri minute tucite šećer, žumanjke i pola žličice soli, dok ne postane blijedo i svijetlo.. U smjesu sa žumanjkom dodajte škrob, te tu smjesu postupno dodajte u mješavinu s mlijekom koja se kuha.
  • 2. Smjesu vratite u lonac. Na srednje jakoj vatri miješajte kremastu smjesu oko tri minute, ili dok se ne počnu formirati i pucati mjehurići na površini, a krema je gusta i sjajna. Maknite s vatre i umiješajte maslac dok se sve ne sjedini.
  • 3. Procijedite kremu kroz fino sito u plitku posudu. Brzo prekrijte plastičnom folijom, pritišćući ravno uz površinu kreme, te hladite barem dva sata ili dok se ne stisne i ohladi u potpunosti.
  • Kako biste napravili podlogu od graham krekera:
  • 4. Pećnicu zagrijte na 163 °C.
  • 5. U procesoru za hranu usitnite graham krekere. Mrvice prebacite u veliku zdjelu.
  • 6. U mrvice umiješajte otopljeni maslac, šećer i sol. Mrvice rasporedite po papiru za pečenje na plitkom kalupu i pecite 10 do 12 minuta, povremeno promiješajte, dok ne postanu zlatne boje i hrskave. Ostavite da se u potpunosti ohlade.
  • Za karamel umak:
  • 7. U velikom teškom loncu na srednje jakoj vatri kuhajte šećer bez miješanja oko pet minuta ili dok se šećer ne rastopi i postane tamno zlatno smeđe boje. Povremeno promiješajte posudu da se šećer ravnomjerno topi. Dodajte vrhnje i maslac. Smanjite vatru na srednju i kuhajte pet minuta da se okusi prožmu. Umiješajte sol. Maknite s vatre. Ohladite i prebacite u hladnjak.
  • Slaganje svih sastojaka:
  • 8. U srednjoj velikoj zdjeli, koristeći samostojeći mikser s nastavkom za pjenjaču, tucite mascarpone, vrhnje i šećer u velikoj zdjeli dok se ne formiraju gusti i vrlo mekani valoviti vrhovi. Držati na hladnom do upotrebe.
  • 9. U staklenke redajte slastičarsku kremu, karamel umak, banane narezane na kockice i pečene mrvice. Prelijte tučenim mascarpone vrhnjem i pospite pečenim mrvicama. Ohladite dok vam ne zatreba. Prelijte s još umaka od karamele neposredno prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve