Carska pečena janjetina
- 2,5 kg janjeće lopatice s kosti
- šaka svježih curry listova
- maslinovo ulje
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- veliki svežanj korijandra
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
za marinadu
- 5 cm oguljenog đumbira
- 1 glavica češnjaka, očišćeni češnjevi
- 1 veliki ljubičasti luk, oguljen
- 2 zelene čili papričice, bez sjemenki
- 50 g mljevenih badema
- 2 žlice manje masnog jogurta
- 1 žlica sjemenki gorušice
- 1 žlica bijelog vina
- bijeli vinski ocat
Za umak
3 cm oguljenog đumbira
8 češnjeva češnjaka
1 zelena čili papričica bez sjemenki
1 vrhom puna žlica sjemenki gorušice
šaka svježih curry listova
4 velike zrele rajčice
1 limenka od 400 ml kokosova mlijeka
bijeli vinski ocat ili sok ½ limuna
Sameljite sastojke marinade u glatku pastu, potom odložite. Oštrim nožem napravite 10 ureza dubokih 4 cm po cijeloj janjetini, i u svaki ugurajte nekoliko listova curryja. Stavite janjetinu u manji lim za pečenje i umasirajte pastu u cijeli komad. Izlijte preostalu pastu u lim, prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje dva sata, po mogućnosti preko noći.
Zagrijte pećnicu na 220 ºC (425 ºF), plinsku na 7. Izvadite janjetinu iz hladnjaka da poprimi sobnu temperaturu.
Prelijte je maslinovim uljem i dodajte malo vode u lim. Stavite u pećnicu na 3 do 4 sata ili dok meso ne otpada s kostiju, s time da smanjite temperaturu na 130 ºC (250 ºF), plinsku na ½ nakon 30 min.
Kad se ispeče, stavite janjetinu na dasku, prekrijte folijom i ostavite da stoji oko 15 min. Za to vrijeme napravite umak. Sitno nasjeckajte đumbir, češnjak i čili. Prebacite višak masti iz lima u malu staklenku i upotrijebite drugi put. Stavite lim na štednjak na srednji plamen. Dodajte sjemenke gorušice, listove curryja, pržite minutu, potom dodajte đumbir, češnjak i čili. Neka se to pirja 2-3 min, dok ne omekša. Dodajte krupno narezane rajčice, umiješajte kokosovo mlijeko i pustite da ključa na laganoj vatri još koju minutu, dok se ne zgusne i ne reducira, povremeno miješajući. Po ukusu začinite solju, paprom i s malo octa ili limunova soka, i premjestite na pladanj. Na to stavite janjetinu, pospite listićima korijandra, prelijte s malo ekstradjevičanskog ulja. Poslužite s rižom, toplim chapatijem i poppadomima.Prekrasno mekana pečena janjetina marinirana s brdom začina da bi bila ljepljiva, slatka, ali pikantna.
- 2,5 kg janjeće lopatice s kosti
- šaka svježih curry listova
- maslinovo ulje
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- veliki svežanj korijandra
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
za marinadu
- 5 cm oguljenog đumbira
- 1 glavica češnjaka, očišćeni češnjevi
- 1 veliki ljubičasti luk, oguljen
- 2 zelene čili papričice, bez sjemenki
- 50 g mljevenih badema
- 2 žlice manje masnog jogurta
- 1 žlica sjemenki gorušice
- 1 žlica bijelog vina
- bijeli vinski ocat
Za umak
3 cm oguljenog đumbira
8 češnjeva češnjaka
1 zelena čili papričica bez sjemenki
1 vrhom puna žlica sjemenki gorušice
šaka svježih curry listova
4 velike zrele rajčice
1 limenka od 400 ml kokosova mlijeka
bijeli vinski ocat ili sok ½ limuna
Sameljite sastojke marinade u glatku pastu, potom odložite. Oštrim nožem napravite 10 ureza dubokih 4 cm po cijeloj janjetini, i u svaki ugurajte nekoliko listova curryja. Stavite janjetinu u manji lim za pečenje i umasirajte pastu u cijeli komad. Izlijte preostalu pastu u lim, prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje dva sata, po mogućnosti preko noći.
Zagrijte pećnicu na 220 ºC (425 ºF), plinsku na 7. Izvadite janjetinu iz hladnjaka da poprimi sobnu temperaturu.
Prelijte je maslinovim uljem i dodajte malo vode u lim. Stavite u pećnicu na 3 do 4 sata ili dok meso ne otpada s kostiju, s time da smanjite temperaturu na 130 ºC (250 ºF), plinsku na ½ nakon 30 min.
Kad se ispeče, stavite janjetinu na dasku, prekrijte folijom i ostavite da stoji oko 15 min. Za to vrijeme napravite umak. Sitno nasjeckajte đumbir, češnjak i čili. Prebacite višak masti iz lima u malu staklenku i upotrijebite drugi put. Stavite lim na štednjak na srednji plamen. Dodajte sjemenke gorušice, listove curryja, pržite minutu, potom dodajte đumbir, češnjak i čili. Neka se to pirja 2-3 min, dok ne omekša. Dodajte krupno narezane rajčice, umiješajte kokosovo mlijeko i pustite da ključa na laganoj vatri još koju minutu, dok se ne zgusne i ne reducira, povremeno miješajući. Po ukusu začinite solju, paprom i s malo octa ili limunova soka, i premjestite na pladanj. Na to stavite janjetinu, pospite listićima korijandra, prelijte s malo ekstradjevičanskog ulja. Poslužite s rižom, toplim chapatijem i poppadomima.Sastojci
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom