Carnitas
Recept iz: Pati Jinich
Za pripremu
U blender uliti vodu, staviti luk, češnjak, mažuran, timijan, crni papar, kumin, klinčić i 1 žlicu soli. Izblendati da se dobije glatka smjesa.
Staviti veliki lim na srednje jaku vatru. Dodati mast (ili biljnu mast ili ulje), i kada se zagrije dodati komade svinjetine te ubaciti 1/2 žličice soli. Neka meso potamni sa svih strana, okrećite ga i miješajte oko 10 minuta. Prelijte smjesu s lukom preko mesa, pričekajte da prokrčka i kuhajte 5 do 6 minuta. Ulijte sok od naranče i zaslađeno kondenzirano mlijeko, dodajte 2 lovorova lista i dobro promiješajte. Pričekajte da prokrčka, a zatim smanjite na slabu vatru i poklopite. Kuhajte poklopljeno i usput 2 do 3 puta skinite zalijepljene dijelove s dna posude. Meso treba biti sasvim kuhano i razdvajati se nakon pečenja od sat i pol vremena.
Skinuti poklopac i kuhati još 4 do 5 minuta. Izvaditi carnite zaimačom s prorezima, ostavljajući masnoću i servirati u posudi ili na tanjuru. Po želji se meso može natrgati vilicom prije nego što se napune tortilje za tacose. Može se poslužiti odmah, iz posude.
Poslužiti s toplim kukuruznim tortiljama i ukiseljenim jalapeno papričicama ili salsa verde umakom sa strane.
Sastojci
- Sastojci
- 1/2 luka, oguljenog i grubo narezanog
- 354 ml vode
- 6 češnjeva češnjaka
- 1 žličice sušenog mažurana
- 1 žličice sušenog timijana
- 1 žličice svježe mljevenog crnog papra
- Prstohvat kumina
- 4 cijela klinčića, uklonjene peteljke
- 1 žlica grube morske soli ili prema ukusu
- 1 žlica životinjske ili biljne masti ili ulja
- 1,8-2,2 kg svinjske plećke bez kostiju ili od buta, narezanog na komade od 10 cm, skupa s masnoćom!
- 1/2 žličice grube morske soli
- 2 lista lovora
- 236 ml svježe cijeđenog soka naranče
- 2 žlice zaslađenog kondenziranog mlijeka
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Pati Jinich
Machaca sa škampima i burritosi s krumpirom
Recepti Pati Jinich
Serrano Salsa Cruda umak
Recepti Pati Jinich
Kolač od četiri vrste mlijeka sa šljivama i marelicama
Recepti Pati Jinich
Campechano Tacosi sa salsom u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Tjestenina u pikantnom umaku s kobasicama i školjkama
Recepti Pati Jinich
Komadi mesa sa smeđim šećerom
Recepti Pati Jinich
Enchilade s račićima u bogatom umaku od rajčica
Recepti Pati Jinich
Salata od lignji sa žara, radiča i endivije
Recepti Pati Jinich
Tortica od manga i limete