Carnitas

Za pripremu

U blender uliti vodu, staviti luk, češnjak, mažuran, timijan, crni papar, kumin, klinčić i 1 žlicu soli. Izblendati da se dobije glatka smjesa.

Staviti veliki lim na srednje jaku vatru. Dodati mast (ili biljnu mast ili ulje), i kada se zagrije dodati komade svinjetine te ubaciti 1/2 žličice soli. Neka meso potamni sa svih strana, okrećite ga i miješajte oko 10 minuta. Prelijte smjesu s lukom preko mesa, pričekajte da prokrčka i kuhajte 5 do 6 minuta. Ulijte sok od naranče i zaslađeno kondenzirano mlijeko, dodajte 2 lovorova lista i dobro promiješajte. Pričekajte da prokrčka, a zatim smanjite na slabu vatru i poklopite. Kuhajte poklopljeno i usput 2 do 3 puta skinite zalijepljene dijelove s dna posude. Meso treba biti sasvim kuhano i razdvajati se nakon pečenja od sat i pol vremena.

Skinuti poklopac i kuhati još 4 do 5 minuta. Izvaditi carnite zaimačom s prorezima, ostavljajući masnoću i servirati u posudi ili na tanjuru. Po želji se meso može natrgati vilicom prije nego što se napune tortilje za tacose. Može se poslužiti odmah, iz posude.

Poslužiti s toplim kukuruznim tortiljama i ukiseljenim jalapeno papričicama ili salsa verde umakom sa strane.

Sastojci

  • Sastojci
  • 1/2 luka, oguljenog i grubo narezanog
  • 354 ml vode
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 1 žličice sušenog mažurana
  • 1 žličice sušenog timijana
  • 1 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • Prstohvat kumina
  • 4 cijela klinčića, uklonjene peteljke
  • 1 žlica grube morske soli ili prema ukusu
  • 1 žlica životinjske ili biljne masti ili ulja
  • 1,8-2,2 kg svinjske plećke bez kostiju ili od buta, narezanog na komade od 10 cm, skupa s masnoćom!
  • 1/2 žličice grube morske soli
  • 2 lista lovora
  • 236 ml svježe cijeđenog soka naranče
  • 2 žlice zaslađenog kondenziranog mlijeka

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve