Canelé (francuski minikuglofi)

Priprema:

 

Canelé

Zagrijte pećnicu na 180°C. Ugrijte mlijeko s maslacem i soli. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Srž umiješajte u mlijeko. U zdjeli dobro promiješajte šećer i brašno. Dodajte malo toplog mlijeka i miješajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Potom dodajte žumanjke i dalje miješajte. Smjesu uz miješanje dodajte mlijeku. Dobro promiješajte s rumom.

Kalupe napunite do tri četvrtine. Pecite minikuglofe oko 15 do 20 minuta.

 

Savjet: Temperatura pečenja ovisi o pećnici, možda će temperatura u vašoj pećnici morati biti viša.

 

Sirup od cimeta

Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom. Štapiće cimeta rastvorite i dodajte sirupu. Ostavite ih 10 minuta tako da se sve sljubi te potom procijedite sirup.

Kuhajte sirup dok ne dosegne 145°C, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi.

 

Kompot od crvenog ribiza

Očistite crveni ribiz od stabljike i prokuhajte ga sa šećerom.

Žele od crnog vina

Natopite želatinu u hladnoj vodi. U lončiću pomiješajte šećer i petinu crnog vina i zagrijte. Otopite u tome iscijeđenu želatinu. Miješajte i dodajte preostalo crno vino. Ostavite vino da se zgusne, a potom izmiksajte tako da dobijete žele koji možete istisnuti. Stavite žele u vrećicu za ukrašavanje.

 

Dovršetak

Prsten premažite uljem i stavite ga nasred tanjura. Oko prstena istisnite žele. U prsten stavite sirup od cimeta. Na jedan tanjur poslužite tri minikuglofa. Ukrasite grančicama metvice.

Sastojci

  • Canelé375 ml punomasnog mlijeka 35 g maslaca malo soli 1 mahuna vanilije 190 g šećera 110 g brašna 50 g žumanjaka 40 g rumaSirup od cimeta75 ml vode 250 g šećera 50 g glukoznog sirupa 3 štapića cimetaKompot od crvenog ribiza200 g crvenog ribiza 50 g šećeraŽele od crnog vina12 g želatine u listićima 50 g šećera 500 ml crnog vina (iz Bordeauxa)Ukrašavanje pola stručka metviceDodatne potrepštine: kalupi za minikuglofe maslac za namašćivanje prsten promjera 12 cm ulje za namašćivanje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve