Canelé (francuski minikuglofi)
Recept iz: Hidde de Brabander

Hidde de Brabander (1980) je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Bio je inspiriran slastičarom iz ulice i odlučio je upisati školu za slastičara, ne znajući zapravo što ga očekuje.
Međutim, znao je da slastičari i umjetnici imaju neke zajedničke stvari: kao slastičar cijelo vrijeme radite sa okusima, aromama, bojama i teksturama koje vam daju da izvučete ono najboje u slasticama, kolačima ili bombonima. I tako je Hiddeov san iz djetinstva postao stvarnost.
Nakon što je radio u vrhunskim slastičarnama i čokolaterijama te mnogim uglednim restoranima, De Brabander je odlučio uzeti stvari u svoje ruke i osnovati svoju vlastitu tvrtku. U svom restoranu „Dreams of Magnolia“ (poznat kao i slastice za odrasle) može najbolje u jelima kombinirati svoje znanje i iskustvo. Nedavno je postao i jedan od kuhara na „24Kitchen“.
Sastojci
- 375 ml punomasnog mlijeka
- 35 g maslaca
- malo soli
- 1 mahuna vanilije
- 190 g šećera
- 110 g brašna
- 50 g žumanjaka
- 40 g ruma
- 75 ml vode
- 250 g šećera
- 50 g glukoznog sirupa
- 3 štapića cimeta
- 200 g crvenog ribiza
- 50 g šećera
- 12 g želatine u listićima
- 50 g šećera
- 500 ml crnog vina (iz Bordeauxa)
- Ukrašavanje - pola stručka metvice
- Dodatne potrepštine: kalupi za minikuglofe, maslac za namašćivanj,e prsten promjera 12 cm, ulje za namašćivanje
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Ugrijte mlijeko s maslacem i soli. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Srž umiješajte u mlijeko. U zdjeli dobro promiješajte šećer i brašno. Dodajte malo toplog mlijeka i miješajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Potom dodajte žumanjke i dalje miješajte. Smjesu uz miješanje dodajte mlijeku. Dobro promiješajte s rumom.
- 2. Kalupe napunite do tri četvrtine. Pecite minikuglofe oko 15 do 20 minuta.
- 3. Savjet: Temperatura pečenja ovisi o pećnici, možda će temperatura u vašoj pećnici morati biti viša.
- 4. Sirup od cimeta - Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom. Štapiće cimeta rastvorite i dodajte sirupu. Ostavite ih 10 minuta tako da se sve sljubi te potom procijedite sirup. Kuhajte sirup dok ne dosegne 145°C, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi.
- 5. Kompot od crvenog ribiza - Očistite crveni ribiz od stabljike i prokuhajte ga sa šećerom.
- 6. Žele od crnog vina - Natopite želatinu u hladnoj vodi. U lončiću pomiješajte šećer i petinu crnog vina i zagrijte. Otopite u tome iscijeđenu želatinu. Miješajte i dodajte preostalo crno vino. Ostavite vino da se zgusne, a potom izmiksajte tako da dobijete žele koji možete istisnuti. Stavite žele u vrećicu za ukrašavanje.
- 7. Dovršetak - Prsten premažite uljem i stavite ga nasred tanjura. Oko prstena istisnite žele. U prsten stavite sirup od cimeta. Na jedan tanjur poslužite tri minikuglofa. Ukrasite grančicama metvice.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća