Canelé (francuski minikuglofi)

Hidde de Brabander (1980) je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Bio je inspiriran slastičarom iz ulice i odlučio je upisati školu za slastičara, ne znajući zapravo što ga očekuje.
Međutim, znao je da slastičari i umjetnici imaju neke zajedničke stvari: kao slastičar cijelo vrijeme radite sa okusima, aromama, bojama i teksturama koje vam daju da izvučete ono najboje u slasticama, kolačima ili bombonima. I tako je Hiddeov san iz djetinstva postao stvarnost.
Nakon što je radio u vrhunskim slastičarnama i čokolaterijama te mnogim uglednim restoranima, De Brabander je odlučio uzeti stvari u svoje ruke i osnovati svoju vlastitu tvrtku. U svom restoranu „Dreams of Magnolia“ (poznat kao i slastice za odrasle) može najbolje u jelima kombinirati svoje znanje i iskustvo. Nedavno je postao i jedan od kuhara na „24Kitchen“.

Sastojci

  • 375 ml punomasnog mlijeka
  • 35 g maslaca
  • malo soli
  • 1 mahuna vanilije
  • 190 g šećera
  • 110 g brašna
  • 50 g žumanjaka
  • 40 g ruma
  • 75 ml vode
  • 250 g šećera
  • 50 g glukoznog sirupa
  • 3 štapića cimeta
  • 200 g crvenog ribiza
  • 50 g šećera
  • 12 g želatine u listićima
  • 50 g šećera
  • 500 ml crnog vina (iz Bordeauxa)
  • Ukrašavanje - pola stručka metvice
  • Dodatne potrepštine: kalupi za minikuglofe, maslac za namašćivanj,e prsten promjera 12 cm, ulje za namašćivanje

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Ugrijte mlijeko s maslacem i soli. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Srž umiješajte u mlijeko. U zdjeli dobro promiješajte šećer i brašno. Dodajte malo toplog mlijeka i miješajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Potom dodajte žumanjke i dalje miješajte. Smjesu uz miješanje dodajte mlijeku. Dobro promiješajte s rumom.
  • 2. Kalupe napunite do tri četvrtine. Pecite minikuglofe oko 15 do 20 minuta.
  • 3. Savjet: Temperatura pečenja ovisi o pećnici, možda će temperatura u vašoj pećnici morati biti viša.
  • 4. Sirup od cimeta - Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom. Štapiće cimeta rastvorite i dodajte sirupu. Ostavite ih 10 minuta tako da se sve sljubi te potom procijedite sirup. Kuhajte sirup dok ne dosegne 145°C, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi.
  • 5. Kompot od crvenog ribiza - Očistite crveni ribiz od stabljike i prokuhajte ga sa šećerom.
  • 6. Žele od crnog vina - Natopite želatinu u hladnoj vodi. U lončiću pomiješajte šećer i petinu crnog vina i zagrijte. Otopite u tome iscijeđenu želatinu. Miješajte i dodajte preostalo crno vino. Ostavite vino da se zgusne, a potom izmiksajte tako da dobijete žele koji možete istisnuti. Stavite žele u vrećicu za ukrašavanje.
  • 7. Dovršetak - Prsten premažite uljem i stavite ga nasred tanjura. Oko prstena istisnite žele. U prsten stavite sirup od cimeta. Na jedan tanjur poslužite tri minikuglofa. Ukrasite grančicama metvice.

Povezani recepti

Vidi sve