Canelé (francuski minikuglofi)

Canelé (francuski minikuglofi)

Opis

Priprema:

 

Canelé

Zagrijte pećnicu na 180°C. Ugrijte mlijeko s maslacem i soli. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Srž umiješajte u mlijeko. U zdjeli dobro promiješajte šećer i brašno. Dodajte malo toplog mlijeka i miješajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Potom dodajte žumanjke i dalje miješajte. Smjesu uz miješanje dodajte mlijeku. Dobro promiješajte s rumom.

Kalupe napunite do tri četvrtine. Pecite minikuglofe oko 15 do 20 minuta.

 

Savjet: Temperatura pečenja ovisi o pećnici, možda će temperatura u vašoj pećnici morati biti viša.

 

Sirup od cimeta

Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom. Štapiće cimeta rastvorite i dodajte sirupu. Ostavite ih 10 minuta tako da se sve sljubi te potom procijedite sirup.

Kuhajte sirup dok ne dosegne 145°C, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi.

 

Kompot od crvenog ribiza

Očistite crveni ribiz od stabljike i prokuhajte ga sa šećerom.

Žele od crnog vina

Natopite želatinu u hladnoj vodi. U lončiću pomiješajte šećer i petinu crnog vina i zagrijte. Otopite u tome iscijeđenu želatinu. Miješajte i dodajte preostalo crno vino. Ostavite vino da se zgusne, a potom izmiksajte tako da dobijete žele koji možete istisnuti. Stavite žele u vrećicu za ukrašavanje.

 

Dovršetak

Prsten premažite uljem i stavite ga nasred tanjura. Oko prstena istisnite žele. U prsten stavite sirup od cimeta. Na jedan tanjur poslužite tri minikuglofa. Ukrasite grančicama metvice.

Sastojci

Canelé

  • 375 ml punomasnog mlijeka
  • 35 g maslaca
  • malo soli
  • 1 mahuna vanilije
  • 190 g šećera
  • 110 g brašna
  • 50 g žumanjaka
  • 40 g ruma

Sirup od cimeta

  • 75 ml vode
  • 250 g šećera
  • 50 g glukoznog sirupa
  • 3 štapića cimeta

Kompot od crvenog ribiza

  • 200 g crvenog ribiza
  • 50 g šećera

Žele od crnog vina

  • 12 g želatine u listićima
  • 50 g šećera
  • 500 ml crnog vina (iz Bordeauxa)

Ukrašavanje

  • pola stručka metvice

Dodatne potrepštine:

  • kalupi za minikuglofe
  • maslac za namašćivanje
  • prsten promjera 12 cm
  • ulje za namašćivanje

Povezani recepti