Canelé (francuski minikuglofi)
Recept iz: Hidde de Brabander
Hidde de Brabander (1980) je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Bio je inspiriran slastičarom iz ulice i odlučio je upisati školu za slastičara, ne znajući zapravo što ga očekuje.
Međutim, znao je da slastičari i umjetnici imaju neke zajedničke stvari: kao slastičar cijelo vrijeme radite sa okusima, aromama, bojama i teksturama koje vam daju da izvučete ono najboje u slasticama, kolačima ili bombonima. I tako je Hiddeov san iz djetinstva postao stvarnost.
Nakon što je radio u vrhunskim slastičarnama i čokolaterijama te mnogim uglednim restoranima, De Brabander je odlučio uzeti stvari u svoje ruke i osnovati svoju vlastitu tvrtku. U svom restoranu „Dreams of Magnolia“ (poznat kao i slastice za odrasle) može najbolje u jelima kombinirati svoje znanje i iskustvo. Nedavno je postao i jedan od kuhara na „24Kitchen“.
Sastojci
- 375 ml punomasnog mlijeka
- 35 g maslaca
- malo soli
- 1 mahuna vanilije
- 190 g šećera
- 110 g brašna
- 50 g žumanjaka
- 40 g ruma
- 75 ml vode
- 250 g šećera
- 50 g glukoznog sirupa
- 3 štapića cimeta
- 200 g crvenog ribiza
- 50 g šećera
- 12 g želatine u listićima
- 50 g šećera
- 500 ml crnog vina (iz Bordeauxa)
- Ukrašavanje - pola stručka metvice
- Dodatne potrepštine: kalupi za minikuglofe, maslac za namašćivanj,e prsten promjera 12 cm, ulje za namašćivanje
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Ugrijte mlijeko s maslacem i soli. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Srž umiješajte u mlijeko. U zdjeli dobro promiješajte šećer i brašno. Dodajte malo toplog mlijeka i miješajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Potom dodajte žumanjke i dalje miješajte. Smjesu uz miješanje dodajte mlijeku. Dobro promiješajte s rumom.
- 2. Kalupe napunite do tri četvrtine. Pecite minikuglofe oko 15 do 20 minuta.
- 3. Savjet: Temperatura pečenja ovisi o pećnici, možda će temperatura u vašoj pećnici morati biti viša.
- 4. Sirup od cimeta - Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom. Štapiće cimeta rastvorite i dodajte sirupu. Ostavite ih 10 minuta tako da se sve sljubi te potom procijedite sirup. Kuhajte sirup dok ne dosegne 145°C, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi.
- 5. Kompot od crvenog ribiza - Očistite crveni ribiz od stabljike i prokuhajte ga sa šećerom.
- 6. Žele od crnog vina - Natopite želatinu u hladnoj vodi. U lončiću pomiješajte šećer i petinu crnog vina i zagrijte. Otopite u tome iscijeđenu želatinu. Miješajte i dodajte preostalo crno vino. Ostavite vino da se zgusne, a potom izmiksajte tako da dobijete žele koji možete istisnuti. Stavite žele u vrećicu za ukrašavanje.
- 7. Dovršetak - Prsten premažite uljem i stavite ga nasred tanjura. Oko prstena istisnite žele. U prsten stavite sirup od cimeta. Na jedan tanjur poslužite tri minikuglofa. Ukrasite grančicama metvice.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od bivoljeg jogurta s preljevom od limoncella i jagoda
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjene
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rolada
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna pjenica s malinama i arabeskom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne puslice s oraščićima
Recepti Kirsten Tibballs
Babka čvor
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne puslice s oraščićima
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni leptirići