Canelé (francuski minikuglofi)
Recept iz: Hidde de Brabander
Priprema:
Canelé
Zagrijte pećnicu na 180°C. Ugrijte mlijeko s maslacem i soli. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Srž umiješajte u mlijeko. U zdjeli dobro promiješajte šećer i brašno. Dodajte malo toplog mlijeka i miješajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Potom dodajte žumanjke i dalje miješajte. Smjesu uz miješanje dodajte mlijeku. Dobro promiješajte s rumom.
Kalupe napunite do tri četvrtine. Pecite minikuglofe oko 15 do 20 minuta.
Savjet: Temperatura pečenja ovisi o pećnici, možda će temperatura u vašoj pećnici morati biti viša.
Sirup od cimeta
Zakuhajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom. Štapiće cimeta rastvorite i dodajte sirupu. Ostavite ih 10 minuta tako da se sve sljubi te potom procijedite sirup.
Kuhajte sirup dok ne dosegne 145°C, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi.
Kompot od crvenog ribiza
Očistite crveni ribiz od stabljike i prokuhajte ga sa šećerom.
Žele od crnog vina
Natopite želatinu u hladnoj vodi. U lončiću pomiješajte šećer i petinu crnog vina i zagrijte. Otopite u tome iscijeđenu želatinu. Miješajte i dodajte preostalo crno vino. Ostavite vino da se zgusne, a potom izmiksajte tako da dobijete žele koji možete istisnuti. Stavite žele u vrećicu za ukrašavanje.
Dovršetak
Prsten premažite uljem i stavite ga nasred tanjura. Oko prstena istisnite žele. U prsten stavite sirup od cimeta. Na jedan tanjur poslužite tri minikuglofa. Ukrasite grančicama metvice.
Sastojci
- Canelé375 ml punomasnog mlijeka 35 g maslaca malo soli 1 mahuna vanilije 190 g šećera 110 g brašna 50 g žumanjaka 40 g rumaSirup od cimeta75 ml vode 250 g šećera 50 g glukoznog sirupa 3 štapića cimetaKompot od crvenog ribiza200 g crvenog ribiza 50 g šećeraŽele od crnog vina12 g želatine u listićima 50 g šećera 500 ml crnog vina (iz Bordeauxa)Ukrašavanje pola stručka metviceDodatne potrepštine: kalupi za minikuglofe maslac za namašćivanje prsten promjera 12 cm ulje za namašćivanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom