Opis

Pomiješajte kvasac i vodu u posudi i ostavite nekoliko minuta da se digne, dok se ne zapjeni.

Brašno stavite u veću posudu, ulijte kvasac i umijesite. Posolite i nastavite lagano mijesiti, a potom većom žestinom na pobrašnjenoj površini oko 10 minuta ili dok tijesto ne postane glatko, sjajno i elastično (ili mijesite mikserom s nastavcima za miješanje tijesta). Pobrašnite i pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odleži 30 minuta.

Pobrašnjenim rukama razvucite tijesto u četvrtasti oblik, preklapajući gornju i donju trećinu prema središnjici, kao da presavijate omotnicu za pismo, podvijajući krajeve ispod kako biste oblikovali kuglu od tijesta. Postavite oblikovano tijesto u nauljenu posudu s poklopcem, dovoljno prostranu za tijesto koje će narasti. Prekrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 2 sata, a potom ostavite posudu u hladnjaku preko noći (ili do 4 dana), kako bi se polako razvili zračni mjehurići, okus i tekstura.

Par sati prije nego što želite raditi s tijestom,  izvadite ga iz hladnjaka i otklopite. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odleži na sobnoj temperaturi 2 sata. Podijelite tijesto u dvije kugle.

Zagrijte pećnicu na najjačoj temperaturi (moja pećnica je do 250°C). Stavite u pećnicu lim za pečenje pizze ili drugi okrugli lim za pečenje promjera 25cm kako bi se zagrijao.

Stavite kuglu od tijesta na lagano pobrašnjenu površinu. Prstima razvucite tijesto u promjeru 20-22cm. Postavite razvučeno tijesto na list papira za pečenje koji ste prethodno posipali krupicom.

Stavite polovicu količine rajčice, ricotta sira, pirea od rajčice i salame na polovinu tijesta. Začinite solju i prelijte s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Presavinite drugu polovinu tijesta i prstima čvrsto pritisnite rubove kako punjenje ne bi iscurilo prilikom pečenja. Premažite gornju površinu calzonea žlicom pirea od rajčice. Prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i posolite.

Kuhinjskom rukavicom izvadite vrući lim za pečenje iz pećnice. Prebacite calzone (zajedno s papirom za pečenje) i vratite lim u pećnicu, što je brže moguće kako biste očuvali temperaturu. Pecite 15 minuta, otvorite pećnicu i brzo izvucite papir za pečenje. Pecite još 5-7 minuta ili dok se korica lagano ne napuhne i poprimi smećkastu boju.

Izvadite calzone iz pećnice, stavite je na drvenu dasku ili drveni tanjur i poslužite vruću. Ponovite postupak s drugom kuglom od tijesta i preostalim sastojcima za drugu calzone.

 

 

 

 

 

Sastojci

1 tijesto za pizzu Napolitana

  • ½ žličice suhog kvasca
  • 275ml mlake vode
  • 450g (3 šalice) običnog, OO ili pekarskog brašna, plus za posipanje
  • 3 žličice krupne soli

 

  • Obično brašno, za posipanje
  • Krupica (griz), za posipanje
  • 160g (1 šalica) cherry rajčice, prepolovljene
  • 250g (1¼ šalice) svježeg ricotta sira, iscijeđenog
  • 150g pirea od rajčice (passata), plus dvije žlice za preljev
  • 80g ljute salame, narezane na komadiće
  • Sol
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje, za preljev

Povezani recepti