Calypso piletina sa salatom od potočarke

Calypso piletina sa salatom od potočarke

Opis

  1. Pileća prsa zarežite na više mjesta uz pomoć oštrog noža i dozvolite da marinada uđe u meso.
  2. Kako biste napravili marinadu; u velikoj zdjeli pomiješajte češnjak, bijeli vinski ocat, timijan, piment, muškatni oraščić, drobljena zrnca crnog papra i sol. Dodajte pileća prsa i dobro promiješajte kako bi se prsa potpuno obložila marinadom. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se marinira u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.
  3. Na srednje jakoj vatri zagrijte veliku tavu i dodajte dvije žlice maslinovog ulja. Piletinu izvadite iz marinade, pažljivo stavite na tavu i zapržite sa svih strana. Dodajte žele od guave i ostavite da se krčka nekoliko minuta prije nego hvataljkama okrenete u vrućoj glazuri, sve dok ne poprimi laganu smeđu boju. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
  4. Pojačajte vatru i deglazirajte uz pomoć crnog vina, zatim dodajte temeljac i pustite da zavrije. Smanjite vatru, dodajte piletinu, poklopite i kuhajte dok se ne prepolovi količina temeljca u tavi.
  5. U međuvremenu, stavite drugu tavu na srednje jaku vatru i ulijte jednu žlicu maslinovog ulja. Dodajte luk, češnjak i đumbir, te pecite dok ne omekšaju. Dodajte gljive i nastavite peći 3-4 minute, zatim umiješajte indijske oraščiće i prebacite sve u tavu s piletinom koja se lagano krčka.
  6. Kada se umak zgusne, dobro promiješajte i zagustite umak sa škrobnim brašnom, koji dodajete malo po malo, dok ne postignete teksturu vrhnja za kuhanje. Umak treba biti taman, sjajan, lijep i bogat. Poslužite sa salatom i basmati rižom.

Sastojci

Marinada:

  • 4 kom pilećih prsa, bez kože
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 4 žlice bijelog vinskog octa 
  • 2 grančice timijana
  • Pozamašna količina naribanog muškatnog oraščića
  • 1 žličica pimenta
  • 1 žličica gnječenih zrnaca crnog papra
  • 1 žličica soli

Umak i ukrašavanje:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 žlice želea od guave
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2.5 cm velik komad đumbira, narezan na tanke štapiće
  • 150g mini gljiva (gumb gljive), nareznih
  • 200ml crnog vina
  • 200ml pilećeg temeljca
  • 1 žlica škrobnog brašna, pomiješano s tri žlice vode
  • 100g indijskih oraščića, nesoljenih i tostiranih

Povezani recepti