Opis

Zagrijte pećnicu na 170°C. Premažite kalup za torte žličicom maslaca i pospite dno žlicom smeđeg šećera.

Stavite šećer u prahu u posudu i miješajte na srednjoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizira. Dodajte vrelu vodu i mutite mutilicom dok se ne sjedine.

Izlijte na dno kalupa za torte.

Ogulite i očistite jabuke. Narežite četvrtinu na listiće i posložite ukrug u središte karamela. Narežite preostale jabuke u 3mm debele kolutove i posložite ukrug na preostali karamel.

U posudi umutite ručno mutilicom pola kiselog vrhnja s jajima i vanilijom. U posudi samostojećeg miksera,  lopaticom umiješajte brašno, kristalni šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte preostali omekšali maslac i kiselo vrhnje i miješajte na najmanjoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu, a potom na srednjoj brzini dok ne postane pahuljasta. Dodajte kiselo vrhnje i smjesu s jajima i iznova miješajte dok ne postane pahuljasta, oko 2 minute.

Ravnomjerno rasporedite smjesu preko jabuka i pecite oko 35 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Smanjite temperaturu na 160C još oko 10-15 minuta i probodite tijesto čačkalicom koja mora biti posve čista kad je kolač pečen.

Ohladite 5 minuta na rešetci.

Nožem okružite kolač, preokrenite ga na tanjur i izvucite iz kalupa za tortu. Poslužite topao na sobnoj teperaturi.

Sastojci

  • 1 žličica maslaca
  • 1 žlica svijetlo smeđeg šećera
  • 180g šećera u prahu
  • ½ šalice vrele vode
  • 3 jabuke Granny smith
  • prstohvat cimeta
  • 165g neslanog maslaca, omekšalog
  • 1.5 sjemenke vanilije, prepolovljene i ostrugane
  • 200ml kiselog vrhnja
  • 3 velika jaja
  • 230g običnog brašna
  • 220g kristalnog šećera
  • 1 ravna žličica praška za pecivo
  • ⅓ žličice  sode bikarbone
  • Prstohvat krupne morske soli (Maldon)

Povezani recepti