Buzara
Recept iz: David Skoko

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 300 g pedoča (dagnji)
- 200 g vongola
- 150 g kozica
- 200 g škampi
- kruh pogača
- 4 režnja češnjaka
- 1 stručak peršina
- maslinovo ulje
- 100 ml bijelog vina
- 50 g krušnih mrvica
- 100 g cherry rajčica
- 200 ml passate
- stručak mladog luka
Priprema
- 1. U dubljem loncu zagrijemo malo maslinovog ulja.
- 2. Narežemo malo češnjaka i onda i peršina.
- 3. Na maslinovom ulju popržimo nasjeckani češnjak i peršin. Podlijemo vinom.
- 4. Dodamo kozice i škampe kojima smo podrezali brke. Pomiješamo.
- 5. Dodamo još malo vina i passatu.
- 6. Nasjeckamo mladog luka i dodamo ga.
- 7. Dodamo i nekoliko svježih rajčica. Pomiješamo.
- 8. Dodamo malo očišćenih pedoča i vongola.
- 9. Pospemo krušnim mrvicama i poklopimo. Pomiješamo i još kratko kuhamo.
- 10. Narežemo i zapečemo veliku fetu (krišku) kruha s obje strane i položimo u široki duboki tanjur ili tavu.
- 11. Zgotovljenu buzaru serviramo na zapečeni kruh prelijevajući ju umakom.Na vrh na grubo natrgamo malo peršina.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)