Zagrijte maslinovo ulje u tavi, na srednjoj vatri. Propržite luk, češnjak i chilli dok ne omekšaju pa premjestite smjesu na tanjur i stavite u hladnjak da se ohladi.

U velikoj zdjeli umiješajte leću, ohlađenu smjesu s lukom, ciklu, jaje, kurkumu, garam masalu, papriku i đumbir dok se ne sjedine. Začinite je solju i paprom pa domećite brašno (ili kukurzno brašno ili brašno od badema) žlicu po žlicu dok se smjesa ne osuši i očvrsne dovoljno da se drži skupa. Oblikujte smjesu u 6 zasebnih kolačića.

Poslažite ih na pladanj i hladite u hladnjaku 10 minuta da očvrsnu. Zagrijte još maslinova ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Pržite kolačiće s lećom 5–6 minuta svaku stranu, dok ne karameliziraju i potpuno se ispeku.

Tople kolačiće izložite na velikoj dasci za sječenje zajedno sa svim preostalim sastojcima i pustite goste da si spravljaju burgere po volji. Začinite solju i paprom. Poslužite s kurkuma stanutcima sa strane (ako ih koristite).

Savjet: Za brzinu i pogodnost, pripremite kolačiće unaprijed i zamrznite ih.

Sastojci

  • 2 žličice maslinova ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 mali crveni chilli, fino nasjeckan
  • 250 g skuhane smeđe leće
  • 325 g svježe cikle, naribane
  • 1 jaje
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1 žličica garam masale
  • 2 žličice dimljene paprike
  • 1 žličica fino nastrugana svježega đumbira
  • 6 žlica običnog brašna, kukurznoga ili od badema
  • 1 žlica maslinovog ulja, dodatno
  • 6 kriški oguljena svježeg ananasa
  • 160 g (2 šalice) naribanog kupusa
  • 2 rajčice, narezane
  • 260 g (1 šalica) prirodnog ili domaćeg jogurta 
  • 6 brioša, pogačica s kvascem ili peciva bez glutena
  • hrskavi slanutak s kurkumom , za serviranje (po izboru)

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve