Opis
Zagrijte maslinovo ulje u tavi, na srednjoj vatri. Propržite luk, češnjak i chilli dok ne omekšaju pa premjestite smjesu na tanjur i stavite u hladnjak da se ohladi.
U velikoj zdjeli umiješajte leću, ohlađenu smjesu s lukom, ciklu, jaje, kurkumu, garam masalu, papriku i đumbir dok se ne sjedine. Začinite je solju i paprom pa domećite brašno (ili kukurzno brašno ili brašno od badema) žlicu po žlicu dok se smjesa ne osuši i očvrsne dovoljno da se drži skupa. Oblikujte smjesu u 6 zasebnih kolačića.
Poslažite ih na pladanj i hladite u hladnjaku 10 minuta da očvrsnu. Zagrijte još maslinova ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Pržite kolačiće s lećom 5–6 minuta svaku stranu, dok ne karameliziraju i potpuno se ispeku.
Tople kolačiće izložite na velikoj dasci za sječenje zajedno sa svim preostalim sastojcima i pustite goste da si spravljaju burgere po volji. Začinite solju i paprom. Poslužite s kurkuma stanutcima sa strane (ako ih koristite).
Savjet: Za brzinu i pogodnost, pripremite kolačiće unaprijed i zamrznite ih.
Sastojci
- 2 žličice maslinova ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 mali crveni chilli, fino nasjeckan
- 250 g skuhane smeđe leće
- 325 g svježe cikle, naribane
- 1 jaje
- 1 žličica mljevene kurkume
- 1 žličica garam masale
- 2 žličice dimljene paprike
- 1 žličica fino nastrugana svježega đumbira
- 6 žlica običnog brašna, kukurznoga ili od badema
- 1 žlica maslinovog ulja, dodatno
- 6 kriški oguljena svježeg ananasa
- 160 g (2 šalice) naribanog kupusa
- 2 rajčice, narezane
- 260 g (1 šalica) prirodnog ili domaćeg jogurta
- 6 brioša, pogačica s kvascem ili peciva bez glutena
- hrskavi slanutak s kurkumom , za serviranje (po izboru)