Burger s ciklom
Recept iz: Guy Turland
Guy Turland je školovani kuhar, vlasnik restorana i karizmatični domaćin kulinarske emisije "Plodovi Bondija s Guyom Turlandom".
Njegovi recepti crpe se iz vlastitih životnih očekivanja, uključuj sezonske i lokalne proizvode koji su zdravi, ukusni i probuđuju paletu okusa svih ljubitelja hrane. Njegova autentična osobnost pomaže rastopiti barijere koje kuhanje ponekad čine zastrašujućim, a njegova su jela dizajnirana tako da ih svatko može replicirati kod kuće.
Sastojci
- 2 žličice maslinova ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 mali crveni chilli, fino nasjeckan
- 250 g skuhane smeđe leće
- 325 g svježe cikle, naribane
- 1 jaje
- 1 žličica mljevene kurkume
- 1 žličica garam masale
- 2 žličice dimljene paprike
- 1 žličica fino nastrugana svježega đumbira
- 6 žlica običnog brašna, kukurznoga ili od badema
- 1 žlica maslinovog ulja, dodatno
- 6 kriški oguljena svježeg ananasa
- 160 g (2 šalice) naribanog kupusa
- 2 rajčice, narezane
- 260 g (1 šalica) prirodnog ili domaćeg jogurta
- 6 brioša, pogačica s kvascem ili peciva bez glutena
- hrskavi slanutak s kurkumom , za serviranje (po izboru)
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi, na srednjoj vatri. Propržite luk, češnjak i chilli dok ne omekšaju pa premjestite smjesu na tanjur i stavite u hladnjak da se ohladi.
- U velikoj zdjeli umiješajte leću, ohlađenu smjesu s lukom, ciklu, jaje, kurkumu, garam masalu, papriku i đumbir dok se ne sjedine. Začinite je solju i paprom pa domećite brašno (ili kukurzno brašno ili brašno od badema) žlicu po žlicu dok se smjesa ne osuši i očvrsne dovoljno da se drži skupa. Oblikujte smjesu u 6 zasebnih kolačića.
- Poslažite ih na pladanj i hladite u hladnjaku 10 minuta da očvrsnu. Zagrijte još maslinova ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Pržite kolačiće s lećom 5–6 minuta svaku stranu, dok ne karameliziraju i potpuno se ispeku.
- Tople kolačiće izložite na velikoj dasci za sječenje zajedno sa svim preostalim sastojcima i pustite goste da si spravljaju burgere po volji. Začinite solju i paprom. Poslužite s kurkuma stanutcima sa strane (ako ih koristite).
- Savjet: Za brzinu i pogodnost, pripremite kolačiće unaprijed i zamrznite ih.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjane tikvice s limunom i češnjakom
Recepti Justine Schofield
Otvoreni sendvič s krastavcem i inćunima
Recepti Lora i Stoyan
Listovi vinove loze punjeni bulgurom i sušenim rajčicama
Recepti Luke Nguyen
Vegetarijanski stir-fry sa staklenim rezancima
Recepti Ainsley Harriott
Karipski somuni s muškatnom tikvom i slanutkom
Recepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima