Bunceki u glazuri od jabučnog vina
Sastojci
- 2 bunceka (ukupno oko 12 – 18 kg)
- 4 male zelene jabuke oprane
- 400 ml jabučnog vina
- 150 g kiselog vrhnja ili gustoga grčkog jogurta za posluživanje
- 350 g integralnog brašna plus dodatno za brašnjavljenje
- 3 čajne žličice instant-kvasca
- 1 čajna žličica fine soli
- 1 čajna žličica sjemenki kima
- 1 velika žlica meda
- 2 velike žlice maslinova ulja
- 200 ml mlake vode
- 200 g šenona
- 2 stabljike celera
- 1 mala tikvica
- ½ čajne žličice kurkume
- ½ čajne žličice mljevenog đumbira
- ½ čajne žličice mljevenog kumina
- ½ čajne žličice pahuljica čili papričice
- veliki prstohvat morske soli
- 80 ml jabučnog octa
- 80 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 2 čajne žličice senfa u zrnu
- 1 čajna žličica meda
- 2 male zelene hrskave jabuke
Priprema
- 1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 ºC. U veliki lonac stavite bunceke, prekrijte ih hladnom vodom i uzavrite. Kuhajte 2-3 minute, zatim ih ocijedite i isperite kako biste uklonili nečistoće.
- 2. Očistite jabuke, zatim ih stavite u veliku vatrostalnu zdjelu zajedno s buncekima i jabučnim vinom - posuda bi trebala biti toliko velika da unutra stanu bunceki. Pokrijte i pecite 2 i pol do 3 sata ili dok se meso ne počne odvajati od kosti.
- 3. U međuvremenu, kako biste napravili tijesto za pita kruh, u velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke i u sredini napravite rupu. U zasebnoj zdjeli, pomiješajte zajedno med, ulje i vodu dok se med ne rastopi. Ulijte u rupu i promiješajte dok se tijesto ne poveže. Ako se smjesa čini presuhom, dodajte još malo mlake vode – trebala bi biti malo ljepljiva. Stavite u čistu lagano namašćenu posudu, pokrijte i pustite da odstoji na toplome mjestu 1 sat ili dok se ne udvostruči.
- 4. Kako biste napravili piccalilli, razlomite šenon na velike cvjetove. Uz pomoć ribeža ili velikog oštrog noža tanko narežite šenon, celer i tikvicu te sve stavite u veliku zdjelu. U mužaru zajedno zdrobite začine i sol. Umiješajte ocat, ulje, senf i med, zatim dobivenom smjesom prelijte povrće i sve dobro promiješajte dok se ne poveže. Tik prije posluživanja očistite i tanko narežite jabuke, dodajte u preostalo povrće i promiješajte da se poveže.
- 5. Kada bunceki omekšaju, izvadite iz pećnice. Povećajte temperaturu pećnice na 250 ºC i unutra stavite lim za pečenje teškog dna da se zagrije. Izvadite bunceke iz tave te ih ostavite sa strane da se ohlade kako se ne biste opekli. Lagano zgnječite jabuke u tavi dok se sve dobro ne poveže.
- 6. Tijesto za pita kruh razdijelite na 12 loptica. Lagano pobrašnite radnu površinu i svaku lopticu razvaljajte na debljinu od 5 mm. Polovicu razvaljanih pita stavite u pećnicu na prethodno zagrijani lim za pečenje i pecite 6-7 minuta ili dok ne narastu i poprime zlatnu boju. Ponovite s preostalim tijestom.
- 7. Uklonite i bacite kožicu i kosti bunceka. Uz pomoć vilice, razdvojite meso na trakice i uklonite hrskavice. Vratite meso u lonac zajedno sa smjesom od jabuka i jabučnog vina te promiješajte na srednjoj temperaturi dok se ne zagrije.
- 8. Kod posluživanja, razrežite pita kruhove i napunite ih mesom, smjesom s jabukama i piccalillijem te odozgo stavite veliku žlicu kiselog vrhnja ili jogurta.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Svinjetina s lukom i taranom