Bunceki u glazuri od jabučnog vina

Sastojci
- 2 bunceka (ukupno oko 12 – 18 kg)
- 4 male zelene jabuke oprane
- 400 ml jabučnog vina
- 150 g kiselog vrhnja ili gustoga grčkog jogurta za posluživanje
- 350 g integralnog brašna plus dodatno za brašnjavljenje
- 3 čajne žličice instant-kvasca
- 1 čajna žličica fine soli
- 1 čajna žličica sjemenki kima
- 1 velika žlica meda
- 2 velike žlice maslinova ulja
- 200 ml mlake vode
- 200 g šenona
- 2 stabljike celera
- 1 mala tikvica
- ½ čajne žličice kurkume
- ½ čajne žličice mljevenog đumbira
- ½ čajne žličice mljevenog kumina
- ½ čajne žličice pahuljica čili papričice
- veliki prstohvat morske soli
- 80 ml jabučnog octa
- 80 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 2 čajne žličice senfa u zrnu
- 1 čajna žličica meda
- 2 male zelene hrskave jabuke
Priprema
- 1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 ºC. U veliki lonac stavite bunceke, prekrijte ih hladnom vodom i uzavrite. Kuhajte 2-3 minute, zatim ih ocijedite i isperite kako biste uklonili nečistoće.
- 2. Očistite jabuke, zatim ih stavite u veliku vatrostalnu zdjelu zajedno s buncekima i jabučnim vinom - posuda bi trebala biti toliko velika da unutra stanu bunceki. Pokrijte i pecite 2 i pol do 3 sata ili dok se meso ne počne odvajati od kosti.
- 3. U međuvremenu, kako biste napravili tijesto za pita kruh, u velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke i u sredini napravite rupu. U zasebnoj zdjeli, pomiješajte zajedno med, ulje i vodu dok se med ne rastopi. Ulijte u rupu i promiješajte dok se tijesto ne poveže. Ako se smjesa čini presuhom, dodajte još malo mlake vode – trebala bi biti malo ljepljiva. Stavite u čistu lagano namašćenu posudu, pokrijte i pustite da odstoji na toplome mjestu 1 sat ili dok se ne udvostruči.
- 4. Kako biste napravili piccalilli, razlomite šenon na velike cvjetove. Uz pomoć ribeža ili velikog oštrog noža tanko narežite šenon, celer i tikvicu te sve stavite u veliku zdjelu. U mužaru zajedno zdrobite začine i sol. Umiješajte ocat, ulje, senf i med, zatim dobivenom smjesom prelijte povrće i sve dobro promiješajte dok se ne poveže. Tik prije posluživanja očistite i tanko narežite jabuke, dodajte u preostalo povrće i promiješajte da se poveže.
- 5. Kada bunceki omekšaju, izvadite iz pećnice. Povećajte temperaturu pećnice na 250 ºC i unutra stavite lim za pečenje teškog dna da se zagrije. Izvadite bunceke iz tave te ih ostavite sa strane da se ohlade kako se ne biste opekli. Lagano zgnječite jabuke u tavi dok se sve dobro ne poveže.
- 6. Tijesto za pita kruh razdijelite na 12 loptica. Lagano pobrašnite radnu površinu i svaku lopticu razvaljajte na debljinu od 5 mm. Polovicu razvaljanih pita stavite u pećnicu na prethodno zagrijani lim za pečenje i pecite 6-7 minuta ili dok ne narastu i poprime zlatnu boju. Ponovite s preostalim tijestom.
- 7. Uklonite i bacite kožicu i kosti bunceka. Uz pomoć vilice, razdvojite meso na trakice i uklonite hrskavice. Vratite meso u lonac zajedno sa smjesom od jabuka i jabučnog vina te promiješajte na srednjoj temperaturi dok se ne zagrije.
- 8. Kod posluživanja, razrežite pita kruhove i napunite ih mesom, smjesom s jabukama i piccalillijem te odozgo stavite veliku žlicu kiselog vrhnja ili jogurta.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Ražnjići od hmonške crne svinje na žaru sa sezamovom soli
Recepti Luke Nguyen
Brzo pečeni svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao kohm)
Recepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima