Opis

1. Buncek posolite sa svih strana i stavljite u ekspres-lonac. Dodajte cijele očišćene mrkve, neoguljene glavice luka, češnje češnjaka prethodno zgnječene rukom i sve zalijte vodom. Dodajte bijelo vino. Začinite smeđim šećerom, solju, svježe mljevenim paprom, svježom majčinom dušicom. Zatvorite lonac i kuhajte sat i 15 minuta.

2. Za pire ogulite batatu i narežite na kockice. Stavite u lonac s vodom i kuhajte. Procijedite i dodajte maslac i vrhnje. Pasirajte do glatkoće. Začinite solju, paprom, mljevenim đumbirom i korijandrom.

3. U tavi na 2-3 žlice ulja ispržite 1 narezanu glavicu luka i češanj češnjaka. Dodajte smeđi šećer i aceto balsamico. Začinite solju i paprom i ostavite smjesu da se kuha dok se ne reducira. Dodajte žlicu meda, ananas narezan na kockice  i pastu od hrena. Promiješajte i nastavite kuhati dok se ananas ne skuha.

4. Otvorte ekspres-lonac nakon što ste ispustili paru. Izvadite buncek i stavite ga u lim na papir za pečenje. Kistom premažite meso umakom od aceta balsamica. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 15-20 minuta, a svakih 5 minuta premažite s još umaka od aceta balsamica.

5. Preostali umak prelijte u posudu, nemojte prati tavu, pa ga stavite na vatru. U njega ulijte ostatak umaka (oko polovice) i dodajte 2 zaimače temeljca od bunceka, a dodajte i komadiće povrća. Dodajte vrhnje i maslac pa pomiješajte. Čim umak prokuha, dodajte prethodno razmućeno brašno u temeljcu. Miješajte dok ne nastanu mjehurići. Začinite

7. Glazirani buncek poslužite na kanapeu od pirea. Pospite solju, sezamom i sitno narezanim lukom. 

Sastojci

Sastojci

  • 1 prednji buncek
  • 3 mrkve
  • 3 glavice luka
  • 150 ml bijelog vina
  • pola glavice češnjaka
  • 3 grančice majčine dušice
  • prstohvat smeđeg šećera
  • sol i papar

Za umak

  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 50 g smeđeg šećera
  • 100 ml aceta balsamica
  • sol i papar
  • 1 žličica senfa
  • 1 žlica meda
  • 200 g ananasa
  • 1 žličica paste od hrena
  • majčina dušica
  • sol i papar
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 30 g maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 2 zaimače temeljca

Za pire

  • 500 g batata
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • sol i papar
  • mljeveni korijandar
  • mljeveni đumbir

Povezani recepti