Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • 4 žlice (otprilike) ulja od sjemenki grožđa, 3 za pastu i 1 za prženje
  • 2 stabljike limunske trave, samo bijeli dio, grubo narezane
  • 3 češnja češnjaka, oljuštena
  • 3 1/2 cm svježeg korijena đumbira, oguljenog
  • 1 list kvrgave limete (po želji)
  • 1 tajlandski čili
  • 3 mlada luka, odvojite bijeli i zeleni dio pa zeleni narežite na tanke ploške
  • 650 g većih kozica, očišćenih
  • 200 g graška šećerca, odrežite vrške i uklonite „konce“
  • 1 1/2 žlica ribljeg umaka
  • 1/2 šalice listića svježeg bosiljka (po mogućnosti tajlandskog bosiljka), grubo nasjeckanih
  • 1/2 šalice listića svježeg korijandra, grubo nasjeckanih
  • 2 prstaste limete, raspolovljene (po želji)
  • 3 šalice svježe kuhane riže jasmin, za posluživanje

Priprema

  • 1. U sjeckalicu ulijte 2 do 3 žlice ulja pa sitno usitnite limunsku travu, češnjak, đumbir, list kvrgave limete (ako ga upotrebljavate), čili i bijele dijelove mladog luka.
  • 2. Na umjereno jakoj vatri zagrijte veliku tavu. Dno prekrijte preostalom žlicom ulja. Uz neprestano miješanje pržite pastu od limunske trave oko 3 minute ili dok lagano ne porumeni. Dodajte kozice i uz neprestano ih miješanje pržite 5 minuta ili dok ih ne skuhate.
  • 3. Dodajte grašak šećerac i riblji umak pa ih pržite još 1 minutu ili dok grašak ne postane hrskav. Tavu sklonite s vatre pa umiješajte bosiljak, korijandar i zelene dijelove mladog luka.
  • 4. Po kozicama istisnite pulpu prstaste limete i poslužite ih s kuhanom rižom.

Povezani recepti

Vidi sve