Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recept iz: David Skoko

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. Majka Alda, koja je izvrsna kuharica tradicionalnih ribarskih jela, uvijek je imala posljednju riječ u kuhinji. S obzirom da je riječ o obitelj koja se već četiri generacije oslanja na ribarstvo za svoj dohodak, njihova kuhinja uglavnom se temelji na obiteljskim receptima i dugoj tradiciji pripreme ribe koju su sami ulovili. Ponuda „Bateline“ i dalje znatno razlikuje od ponude većine drugih lokalnih restorana, čiji jelovnici se organiziraju prema preferencijama kuhara ili gostiju. Osnovna ideja je gostu predstaviti sve što ribarska mreža izvuče iz mora, od prvorazredne ribe do sitne plave ribe, sušene riblje ikre (butarge), jestive riblje iznutrice, koštane srži velikih predatora i sitnih račića koji naše more održavaju čistim.
Sastojci
- 500 g raženi ili crni kruh
- 250 g crne masline bez koštica
- 50 g fileti slanih inćuna
- 50 g kaperi
- 1 režanj češnjaka
- 150-200g maslinovog ulja
- Kopar vezica
- Mažuran svježi
- 5 limuna (ili manje po ukusu)
- Sol/papar
Priprema
- 1. Kruh narezati na tanke fete/šnite te kratko zapeći u pećnici.
- 2. Pomiješati sve sastojke pa ih izmiksati stolnim mikserom tako da dobijemo pire.
- 3. Namaz začiniti s malo limunova soka te po potrebi dodati malo svježeg mažurana, sol i papar.
- 4. Na zapečeni kruh namazati zgotovljenu tapenadu te garnirati sjeckanim koprom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Miso kozice s korijanderom
Recepti Mary Berry
Losos s caklenjačom i limunovim umakom
Recepti Mary Berry
Burger od lososa i kopra s majonezom od limuna i kapry
Recepti Justine Schofield
Sarawak laksa
Recepti Justine Schofield
Omlet s kamenicama
Recepti Justine Schofield
Curry od kozica
Recepti Justine Schofield
Lignje u sambalu
Recepti Justine Schofield
Char kuey teow
Recepti Justine Schofield
Koraljna pastrva sa sambalom
Recepti Nadiya Hussain
Poke zdjelice s lososom