Brownieji od čokolade i cikle

Brownieji od čokolade i cikle

Opis

Priprema:

1. Pripremite ciklu tako da skratite stabljiku na oko 2 cm od kraja. Zatim je pomno operite pod mlazom vode. Nemojte je trljati, nego samo lagano prstima uklonite nečistoće. Ne smijete oštetiti kožicu ili korijen. U protivnom će cikla tijekom kuhanja puštati tekućinu.

2. Stavite ciklu u lonac i prekrijte hladnom vodom. Pustite da proključa, zatim pokrijte poklopcem i nastavite kuhati između 30 minuta i sat vremena, ovisno o veličini i starosti cikle. Kuhana je kada se kožica može s lakoćom ukloniti, a nož lako prolazi do sredine cikle.

3. Kada je cikla kuhana, ogulite kožicu i bacite je. Zatim je narežite na komade. Stavite u multipraktik i miksajte nekoliko minuta dok ne dobijete glatki pire. Zatim odložite sa strane. Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C/160 °C s ventilatorom. Ako vaš kalup promjera 20 cm ima odvojivo dno, bočne strane premažite maslacem, a dno obložite četvrtastim papirom za pečenje. U protivnom, obložite i strane i dno.

4. Dodajte čokoladu u vatrostalnu zdjelu i stavite je iznad lonca s vodom koja vrije. Pustite da se otopi, uz povremeno miješanje. Zatim maknite s vatre i odložite sa strane.

5. Mutite maslac u velikoj posudi ili u stajaćem električnom mikseru dok ne postane mekan. Dodajte šećer i mutite dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Tucite jaja zajedno u maloj zdjeli samo nekoliko sekundi dok se ne izmiješaju, zatim ih postupno dodajte u kremastu smjesu s maslacem, uz stalno miješanje.

6. Umutite pire od cikle i otopljenu čokoladu, zatim prosijte preostale sastojke. Umiješajte ih dok se u potpunosti ne povežu. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup za torte te poravnajte špatulom.

7. Pecite u pećnici 30 do 35 minuta ili dok se sredina torte gotovo ne slegne, ali i dalje nije u potpunosti čvrsta kada lagano protresete kalup. Maknite iz pećnice i stavite na žičanu rešetku da se ohladi.

8. Pustite da se torta u potpunosti ohladi u kalupu prije nego što je oprezno ne izvadite i narežite na kocke kod posluživanja.

Sastojci

  • 75 g cikle
  • ukloniti listove
  • 250 g tamne čokolade
  • u kapljicama ili razlomljene na komadiće
  • 250 g maslaca
  • omekšanog
  • plus dodatno za mašćenje
  • 300 g finog šećera
  • 3 jaja
  • 75 g običnog brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Povezani recepti