Opis
Priprema:
1. Pripremite ciklu tako da skratite stabljiku na oko 2 cm od kraja. Zatim je pomno operite pod mlazom vode. Nemojte je trljati, nego samo lagano prstima uklonite nečistoće. Ne smijete oštetiti kožicu ili korijen. U protivnom će cikla tijekom kuhanja puštati tekućinu.
2. Stavite ciklu u lonac i prekrijte hladnom vodom. Pustite da proključa, zatim pokrijte poklopcem i nastavite kuhati između 30 minuta i sat vremena, ovisno o veličini i starosti cikle. Kuhana je kada se kožica može s lakoćom ukloniti, a nož lako prolazi do sredine cikle.
3. Kada je cikla kuhana, ogulite kožicu i bacite je. Zatim je narežite na komade. Stavite u multipraktik i miksajte nekoliko minuta dok ne dobijete glatki pire. Zatim odložite sa strane. Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C/160 °C s ventilatorom. Ako vaš kalup promjera 20 cm ima odvojivo dno, bočne strane premažite maslacem, a dno obložite četvrtastim papirom za pečenje. U protivnom, obložite i strane i dno.
4. Dodajte čokoladu u vatrostalnu zdjelu i stavite je iznad lonca s vodom koja vrije. Pustite da se otopi, uz povremeno miješanje. Zatim maknite s vatre i odložite sa strane.
5. Mutite maslac u velikoj posudi ili u stajaćem električnom mikseru dok ne postane mekan. Dodajte šećer i mutite dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Tucite jaja zajedno u maloj zdjeli samo nekoliko sekundi dok se ne izmiješaju, zatim ih postupno dodajte u kremastu smjesu s maslacem, uz stalno miješanje.
6. Umutite pire od cikle i otopljenu čokoladu, zatim prosijte preostale sastojke. Umiješajte ih dok se u potpunosti ne povežu. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup za torte te poravnajte špatulom.
7. Pecite u pećnici 30 do 35 minuta ili dok se sredina torte gotovo ne slegne, ali i dalje nije u potpunosti čvrsta kada lagano protresete kalup. Maknite iz pećnice i stavite na žičanu rešetku da se ohladi.
8. Pustite da se torta u potpunosti ohladi u kalupu prije nego što je oprezno ne izvadite i narežite na kocke kod posluživanja.Sastojci
- 75 g cikle
- ukloniti listove
- 250 g tamne čokolade
- u kapljicama ili razlomljene na komadiće
- 250 g maslaca
- omekšanog
- plus dodatno za mašćenje
- 300 g finog šećera
- 3 jaja
- 75 g običnog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli