Brownie cheesecake

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.

Sastojci

  • Za brownie
  • 200 g maslaca
  • 150 g kristal-šećera
  • 200 g bitter čokolade
  • 100 g brašna
  • ½ čaše oraha
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • Za cheesecake
  • 3 jaja
  • 200 g kristal-šećera
  • limun
  • naranča
  • limeta
  • grančica ružmarina
  • 15 jušna žlica brašna
  • 600 g labneha (grčki jogurt)
  • Za posipanje po vrhu
  • 50 g bitter čokolade
  • čili-papričica

Priprema

  • 1. Za pripremu brownieja lonac stavite na štednjak, upalite vatru, u njega stavite 200 g maslaca i rastopite. Dok se maslac topi, dodajte 150 g kristal-šećera i promiješajte.
  • 2. Kad se maslac rastopi, dodajte 200 g bitter čokolade narezane na male komadiće i rastopite je na laganoj vatri uz stalno miješanje.
  • 3. Kad se čokolada rastopi, maknite lonac s vatre, dodajte 100 g brašna i, miješajući drvenom kuhačom, dobro sljubite brašno i maslac. Dodajte i orahe.
  • 4. Tri jaja razbijte u posudi, dodajte prstohvat soli i istucite. Tučena jaja dodajte u smjesu i dobro promiješajte.
  • 5. Uzmite kalup za torte s odvojivim dnom, izvadite dno i, kako biste spriječili da se brownie zalijepi, na njega stavite masni papir i ponovno ga pričvrstite. Nauljite kalup s malo maslinova ulja.
  • 6. Smjesu za brownie ulijte u kalup i njime nekoliko puta lagano udarite po ravnoj površini. Tako u njoj neće ostati balončića.
  • 7. Brownie pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  • 8. Za pripremu cheesecakea u dubljoj posudi razbijte tri jaja i dodajte 200 g kristal-šećera.
  • 9. Na finom dijelu ribeža naribajte koru jednog limuna, naranče i limete.
  • 10. Grančicu ružmarina sitno nasjeckajte i dodajte u smjesu u posudi te sve sastojke tucite mikserom dok dobro ne nabubre i zapjene se.
  • 11. U tučenu smjesu dodajte 1,5 jušnu žlicu brašna i ponovno istucite pjenjačom. Ako izvadite pjenjaču iz smjese i smjesom koja s nje curi možete iscrtati broj 8, znači da je gustoća savršena.
  • 12. 600 g labneha dodajte u smjesu koju ste pripremili i špatulom lagano umiješajte sir u mješavinu. Nemojte tući kako ne biste pokvarili oblik. Smjesu ostavite da odstoji u hladnjaku dok se brownie ispeče.
  • 13. Kad je brownie pečen, izvadite ga iz pećnice i, dok je još topao, laganim pritiskom žlice pokušajte zagladiti površinu. Ostavite brownie da odstoji dok se ne ohladi na sobnu temperaturu.
  • 14. Kad brownie poprimi sobnu temperaturu, prelijte ga cheesecakeom, vratite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite još 10 minuta.
  • 15. Nakon 10 minuta ugasite pećnicu i pustite cheesecake da odstoji dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Nakon toga izvadite ga iz pećnice i stavite u hladnjak na 3-4 sata.
  • 16. Za ukras pri posluživanju čili-papričicu narežite na vrlo tanke kriške. 50 g bitter čokolade rastopite na način bain-marie. Ako želite, možete upotrijebiti i umak od čokolade.
  • 17. Gotovi brownie cheesecake izvadite iz hladnjaka i kalupa, narežite ga, ukrasite umakom od čokolade i čili-papričicom te poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve