Brownie cheesecake
Recept iz: Hazer Amani
Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- Za brownie
- 200 g maslaca
- 150 g kristal-šećera
- 200 g bitter čokolade
- 100 g brašna
- ½ čaše oraha
- 3 jaja
- prstohvat soli
- Za cheesecake
- 3 jaja
- 200 g kristal-šećera
- limun
- naranča
- limeta
- grančica ružmarina
- 15 jušna žlica brašna
- 600 g labneha (grčki jogurt)
- Za posipanje po vrhu
- 50 g bitter čokolade
- čili-papričica
Priprema
- 1. Za pripremu brownieja lonac stavite na štednjak, upalite vatru, u njega stavite 200 g maslaca i rastopite. Dok se maslac topi, dodajte 150 g kristal-šećera i promiješajte.
- 2. Kad se maslac rastopi, dodajte 200 g bitter čokolade narezane na male komadiće i rastopite je na laganoj vatri uz stalno miješanje.
- 3. Kad se čokolada rastopi, maknite lonac s vatre, dodajte 100 g brašna i, miješajući drvenom kuhačom, dobro sljubite brašno i maslac. Dodajte i orahe.
- 4. Tri jaja razbijte u posudi, dodajte prstohvat soli i istucite. Tučena jaja dodajte u smjesu i dobro promiješajte.
- 5. Uzmite kalup za torte s odvojivim dnom, izvadite dno i, kako biste spriječili da se brownie zalijepi, na njega stavite masni papir i ponovno ga pričvrstite. Nauljite kalup s malo maslinova ulja.
- 6. Smjesu za brownie ulijte u kalup i njime nekoliko puta lagano udarite po ravnoj površini. Tako u njoj neće ostati balončića.
- 7. Brownie pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- 8. Za pripremu cheesecakea u dubljoj posudi razbijte tri jaja i dodajte 200 g kristal-šećera.
- 9. Na finom dijelu ribeža naribajte koru jednog limuna, naranče i limete.
- 10. Grančicu ružmarina sitno nasjeckajte i dodajte u smjesu u posudi te sve sastojke tucite mikserom dok dobro ne nabubre i zapjene se.
- 11. U tučenu smjesu dodajte 1,5 jušnu žlicu brašna i ponovno istucite pjenjačom. Ako izvadite pjenjaču iz smjese i smjesom koja s nje curi možete iscrtati broj 8, znači da je gustoća savršena.
- 12. 600 g labneha dodajte u smjesu koju ste pripremili i špatulom lagano umiješajte sir u mješavinu. Nemojte tući kako ne biste pokvarili oblik. Smjesu ostavite da odstoji u hladnjaku dok se brownie ispeče.
- 13. Kad je brownie pečen, izvadite ga iz pećnice i, dok je još topao, laganim pritiskom žlice pokušajte zagladiti površinu. Ostavite brownie da odstoji dok se ne ohladi na sobnu temperaturu.
- 14. Kad brownie poprimi sobnu temperaturu, prelijte ga cheesecakeom, vratite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite još 10 minuta.
- 15. Nakon 10 minuta ugasite pećnicu i pustite cheesecake da odstoji dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Nakon toga izvadite ga iz pećnice i stavite u hladnjak na 3-4 sata.
- 16. Za ukras pri posluživanju čili-papričicu narežite na vrlo tanke kriške. 50 g bitter čokolade rastopite na način bain-marie. Ako želite, možete upotrijebiti i umak od čokolade.
- 17. Gotovi brownie cheesecake izvadite iz hladnjaka i kalupa, narežite ga, ukrasite umakom od čokolade i čili-papričicom te poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom