Brownie cheesecake

Brownie cheesecake

Opis

Priprema:

Za pripremu brownieja lonac stavite na štednjak, upalite vatru, u njega stavite 200 g maslaca i rastopite. Dok se maslac topi, dodajte 150 g kristal-šećera i promiješajte.

Kad se maslac rastopi, dodajte 200 g bitter čokolade narezane na male komadiće i rastopite je na laganoj vatri uz stalno miješanje.

Kad se čokolada rastopi, maknite lonac s vatre, dodajte 100 g brašna i, miješajući drvenom kuhačom, dobro sljubite brašno i maslac. Dodajte i orahe.

Tri jaja razbijte u posudi, dodajte prstohvat soli i istucite. Tučena jaja dodajte u smjesu i dobro promiješajte.

Uzmite kalup za torte s odvojivim dnom, izvadite dno i, kako biste spriječili da se brownie zalijepi, na njega stavite masni papir i ponovno ga pričvrstite. Nauljite kalup s malo maslinova ulja.

Smjesu za brownie ulijte u kalup i njime nekoliko puta lagano udarite po ravnoj površini. Tako u njoj neće ostati balončića.

Brownie pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Za pripremu cheesecakea u dubljoj posudi razbijte tri jaja i dodajte 200 g kristal-šećera.

Na finom dijelu ribeža naribajte koru jednog limuna, naranče i limete.

Grančicu ružmarina sitno nasjeckajte i dodajte u smjesu u posudi te sve sastojke tucite mikserom dok dobro ne nabubre i zapjene se.

U tučenu smjesu dodajte 1,5 jušnu žlicu brašna i ponovno istucite pjenjačom. Ako izvadite pjenjaču iz smjese i smjesom koja s nje curi možete iscrtati broj 8, znači da je gustoća savršena.

600 g labneha dodajte u smjesu koju ste pripremili i špatulom lagano umiješajte sir u mješavinu. Nemojte tući kako ne biste pokvarili oblik. Smjesu ostavite da odstoji u hladnjaku dok se brownie ispeče.

Kad je brownie pečen, izvadite ga iz pećnice i, dok je još topao, laganim pritiskom žlice pokušajte zagladiti površinu. Ostavite brownie da odstoji dok se ne ohladi na sobnu temperaturu.

Kad brownie poprimi sobnu temperaturu, prelijte ga cheesecakeom, vratite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite još 10 minuta.

Nakon 10 minuta ugasite pećnicu i pustite cheesecake da odstoji dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Nakon toga izvadite ga iz pećnice i stavite u hladnjak na 3-4 sata.

Za ukras pri posluživanju čili-papričicu narežite na vrlo tanke kriške. 50 g bitter čokolade rastopite na način bain-marie. Ako želite, možete upotrijebiti i umak od čokolade.

Gotovi brownie cheesecake izvadite iz hladnjaka i kalupa, narežite ga, ukrasite umakom od čokolade i čili-papričicom te poslužite.

Sastojci

Za brownie

  • 200 g maslaca
  • 150 g kristal-šećera
  • 200 g bitter čokolade
  • 100 g brašna
  • ½ čaše oraha
  • 3 jaja
  • prstohvat soli

Za cheesecake

  • 3 jaja
  • 200 g kristal-šećera
  • limun
  • naranča
  • limeta
  • grančica ružmarina
  • 1
  • 5 jušna žlica brašna
  • 600 g labneha (grčki jogurt)

Za posipanje po vrhu

  • 50 g bitter čokolade
  • čili-papričica

Povezani recepti