Brownie
Recept iz: Božana Katsarova

1. U posudu stavite kestene i datulje i zalijte ih kokosovim mlijekom. Pasirajte dok na dobijete glatku smjesu.
2. Natrgajte ili narežite čokoladu i stavite u posudu. Rastopite čokoladu na pari.
3. Dodajte pola rastopljene čokolade u smjesu sa šećerom u prahu. Ponovno pasirajte.
4. Dodajte prašak za pecivo i sol. Promiješajte. Presipajte brašno i ponovno promiješajte.
5. Namastite i pospite brašnom rupe silikonskoga kalupa s kvadratnim formama. Rasporedite smjesu u rupe. U preostalu smjesu dodajte prethodno narezane bademe i indijske oraščiće i promiješajte. Rasporedite ih u kalupiće. Postavite kalup na lim i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta. Pola ispečenih brownieja (4 komada) izvadite, a ostale vratite u pećnicu da se suše na 140 stupnjeva oko 20 minuta. 5 komada omotajte u foliju i stavite ih u zamrzivač da se stisnu.
6. Za mousse dobro istucite mascarpone s kremastim sirom i šećerom u prahu. Na kraju dodajte limunov sok i ponovno promiješajte. Mousse stavite u vrećicu s glatkim završetkom.
7. Od preostale rastopljene čokolade napravite čokoladne bombone. Čim temperatura rastopljene čokolade dosegne 40 stupnjeva, u nju dodajte 30 g sitno narezane čokolade (ili čokoladni čips). Promiješajte dok se ne rastopi. Spužvu za pranje posuđa narežite na kockice. Svaki komad spužve omotajte u prozirnu foliju, poput male vrećice. Svaki komad potopite u čokoladu tako da držite gornji dio folije. Potopljene komade spužve posložite u lim prekriven papirom za pečenje. Bombone stavite u hladnjak da se stisnu.
8. Izvadite bombone iz hladnjaka. Oprezno izvadite spužvu iz folije s čokoladom. Na pravokutni tanjur istisnite nekoliko kuglica moussea. Na jedan kraj, na mousse, postavite jedan brownie i istisnite mousse po njemu. Dodajte smrznuti brownie i istisnite mousse. Poslužite s čokoladnim bombonima i kriškama svježeg voća.
Sastojci
- Sastojci120 g kuhanih oguljenih kestena 50 g datulja bez koštica 400 ml mlijeka od kokosa 250 g crne čokolade 3 žličice šećera u prahu 1 žličica praška za pecivo prstohvat soli 100 g brašna 100 g sirovih badema i indijskih orašćićaZa mousse 1 žlica sira mascarpone prstohvat šećera u prahu ½ žličice limunova sokaZa ukras svježe voće smeđi šećer
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Božana Katsarova
Pileća juha s povrćem
Recepti Božana Katsarova
Pačji bataci, omotani u kadaif, čičoku i mrkve
Recepti Božana Katsarova
Keksići od sira i pečene marinirane paprike
Recepti Božana Katsarova
Krem-karamel
Recepti Božana Katsarova
Svinjeći đuveč
Recepti Božana Katsarova
Miš-maš
Recepti Božana Katsarova
Humus
Recepti Božana Katsarova
Pogače (Vafli)
Recepti Božana Katsarova
Zelena salata s palentom
Recepti Božana Katsarova
Buncek s umakom gravy