Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 250 g krušnog brašna
  • 25 g šećera
  • 6 g soli
  • 12 g suhog kvasca
  • 3 jaja
  • 50 ml vode
  • 125 g nesoljenog maslaca sobne temperature, u kockicama
  • Prstohvat mljevenog cimeta
  • Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • 125 g kvalitetne mliječne couverture čokolade, krupnije nasjeckane
  • Malo biljnog ulja

Priprema

  • 1. Sipajte brašno, šećer, sol i kvasac u zdjelu pa sve miksajte nastavkom za tijesto oko jedne minute.
  • 2. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja i vodu.
  • 3. Polako ulijevajte mješavinu jaja i vode u smjesu s brašnom pa sve izmiksajte na srednjoj jačini miksera.
  • 4. Začinite obilnim prstohvatom cimeta i muškatnog oraščića, sve promiješajte tako da ne ostane suhih sastojaka na dnu zdjele.
  • 5. Nastavite miksati na srednjoj jačini još 10 minuta.
  • 6. Polako dodavajući maslac, miksajte 20 minuta. Nakon toga nastavite sve zajedno miksati još 20 minuta.
  • 7. Na kraju dodajte čokoladu i miksajte dok se ne sjedini.
  • 8. Prebacite sve u lagano namašćenu zdjelu koju zatim čvrsto prekrijte plastičnom folijom pa pustite da se diže na sobnoj temperaturi 30 minuta.
  • 9. Ostavite tijesto u hladnjaku preko noći.
  • 10. Radnu površinu lagano poprskajte biljnim uljem i na njoj oblikujte tijesto u loptice od 70 g.
  • 11. Rasporedite ih na obloženi lim za pečenje tako da ostavite dovoljno mjesta između svake loptice. Sve prekrijte plastičnom folijom i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 4 sata.

Povezani recepti

Vidi sve