Brioši
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 250 g krušnog brašna
- 25 g šećera
- 6 g soli
- 12 g suhog kvasca
- 3 jaja
- 50 ml vode
- 125 g nesoljenog maslaca sobne temperature, u kockicama
- Prstohvat mljevenog cimeta
- Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- 125 g kvalitetne mliječne couverture čokolade, krupnije nasjeckane
- Malo biljnog ulja
Priprema
- 1. Sipajte brašno, šećer, sol i kvasac u zdjelu pa sve miksajte nastavkom za tijesto oko jedne minute.
- 2. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja i vodu.
- 3. Polako ulijevajte mješavinu jaja i vode u smjesu s brašnom pa sve izmiksajte na srednjoj jačini miksera.
- 4. Začinite obilnim prstohvatom cimeta i muškatnog oraščića, sve promiješajte tako da ne ostane suhih sastojaka na dnu zdjele.
- 5. Nastavite miksati na srednjoj jačini još 10 minuta.
- 6. Polako dodavajući maslac, miksajte 20 minuta. Nakon toga nastavite sve zajedno miksati još 20 minuta.
- 7. Na kraju dodajte čokoladu i miksajte dok se ne sjedini.
- 8. Prebacite sve u lagano namašćenu zdjelu koju zatim čvrsto prekrijte plastičnom folijom pa pustite da se diže na sobnoj temperaturi 30 minuta.
- 9. Ostavite tijesto u hladnjaku preko noći.
- 10. Radnu površinu lagano poprskajte biljnim uljem i na njoj oblikujte tijesto u loptice od 70 g.
- 11. Rasporedite ih na obloženi lim za pečenje tako da ostavite dovoljno mjesta između svake loptice. Sve prekrijte plastičnom folijom i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 4 sata.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća