Brioche kruh s češnjakom
Recept iz: Mark Moriarty
Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.
Sastojci
- Za brioche tijesto:
- 400g jakog brašna
- 40g šećera
- 5g soli
- 100ml mlijeka
- 1 paketić kvasca
- 4 srednje velika jaja
- 100g maslaca (mekan na dodir)
- Za maslac:
- 100g maslaca
- 6 češnja češnjaka
- 20g ribanog parmezana
- Sjeckanog peršina
- Sol, papar
- Za glazuru:
- 1 žumanjak
- 2 žlica vrhnja
Priprema
- Kako biste napravili tijesto, izmiješajte ribani češnjak, parmezan, peršin, sol i papar. Izvaljajte male loptice i ohladite u hladnjaku.
- U mikser stavite brašno, šećer i sol, miksajte dok se ne sastojci ne sjedine.
- Mlijeko zagrijte na temperaturu malo iznad tjelesne, dodajte paketić kvasca, sve dodajte u tijesto.
- Jaja dodajte jedno po jedno i miksajte na srednjoj brzini pet minuta, zatim dodajte maslac i miksajte dodatnih 10 minuta, dok tijesto ne postane sjajno. Stavite u namašćenu posudu i dozvolite da se diže minimalno 4 sata, ali idealno preko noći.
- Sljedeći dan, tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u oblik kobasice i narežite 8 komada koji teže otprilike 60g.
- Kalup premažite mekanim maslacem.
- U svaki komad tijesta utisnite kuglicu maslaca i rukama na pobrašnjenoj površini izvaljajte kuglice veličine loptice za golf. Stavite ih na lim za pečenje, ne brinite se za razmak između kuglica.
- Prekrijte plastičnom folijom i zagrijte u pećnici na 50C 30 minuta ili dok im se ne udvostruči veličina.
- Izmiješajte jedan žumanjak s dvije žlice vrhnja, time premažite površinu tijesta.
- Pecite na 175C, 12-15 minuta dok ne poprime zlatnu boju.
- Dovršite premazom maslaca i pospite sa soli, timijanom, hrskavim češnjakom i vlascem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Ainsley Harriott
Jamajkanski kruh od đumbira s glazurom od limuna i zvjezdica
Recepti Donal Skehan
Hongkonški pohani kruh
Recepti Nadiya Hussain
Slatki kruh sa sodom i karamelom
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Adam Liaw
Kaya tost s polu kuhanim jajima i kavom Hainanese
Recepti Donal Skehan
"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom