Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

Sastojci

  • Za brioche tijesto:
  • 400g jakog brašna
  • 40g šećera
  • 5g soli
  • 100ml mlijeka
  • 1 paketić kvasca
  • 4 srednje velika jaja
  • 100g maslaca (mekan na dodir)
  • Za maslac:
  • 100g maslaca
  • 6 češnja češnjaka
  • 20g ribanog parmezana
  • Sjeckanog peršina
  • Sol, papar
  • Za glazuru:
  • 1 žumanjak
  • 2 žlica vrhnja

Priprema

  • Kako biste napravili tijesto, izmiješajte ribani češnjak, parmezan, peršin, sol i papar. Izvaljajte male loptice i ohladite u hladnjaku.
  • U mikser stavite brašno, šećer i sol, miksajte dok se ne sastojci ne sjedine.
  • Mlijeko zagrijte na temperaturu malo iznad tjelesne, dodajte paketić kvasca, sve dodajte u tijesto.
  • Jaja dodajte jedno po jedno i miksajte na srednjoj brzini pet minuta, zatim dodajte maslac i miksajte dodatnih 10 minuta, dok tijesto ne postane sjajno. Stavite u namašćenu posudu i dozvolite da se diže minimalno 4 sata, ali idealno preko noći.
  • Sljedeći dan, tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u oblik kobasice i narežite 8 komada koji teže otprilike 60g.
  • Kalup premažite mekanim maslacem.
  • U svaki komad tijesta utisnite kuglicu maslaca i rukama na pobrašnjenoj površini izvaljajte kuglice veličine loptice za golf. Stavite ih na lim za pečenje, ne brinite se za razmak između kuglica.
  • Prekrijte plastičnom folijom i zagrijte u pećnici na 50C 30 minuta ili dok im se ne udvostruči veličina.
  • Izmiješajte jedan žumanjak s dvije žlice vrhnja, time premažite površinu tijesta.
  • Pecite na 175C, 12-15 minuta dok ne poprime zlatnu boju.
  • Dovršite premazom maslaca i pospite sa soli, timijanom, hrskavim češnjakom i vlascem.

Povezani recepti

Vidi sve