Bretonski flan s kavom, slaninom i bananom
Recept iz: Hidde de Brabander

Hidde de Brabander (1980) je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Bio je inspiriran slastičarom iz ulice i odlučio je upisati školu za slastičara, ne znajući zapravo što ga očekuje.
Sastojci
- Klasični fan
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 90 g šećera
- 60 g krumpirova škroba
- 50 g jaja
- 10 g žumanjka
- Tijesto od oraha
- 125 g šećera
- 175 g maslaca
- 2 g soli
- 15 g jaja
- 250 g brašna
- 75 g oraha
- Flan od kave
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 20 g zrna kave
- 90 g šećera
- 60 g krumpirova škroba
- 50 g jaja
- 10 g žumanjka
- Karamelizirana banana s hrskavom slaninom
- 16 kriški slanine
- 4 banane
- javorov sirup
- 1 limeta
- Dodatne potrepštine maslac za namašćivanje
- 4 prstena za pečenje promjera 12 cm
- papir za pečenje
- okrugli kalup sa žljebastom stijenkom promjera 20 cm
Priprema
- Klasični fan
- 1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- 2. Miješajte žumanjke s malo mlijeka, jajima, šećerom i krumpirovim škrobom dok ne dobijete glatku smjesu.
- 3. Zakuhajte mlijeko. Vruće mlijeko umiješajte u smjesu od žumanjaka i ulijte natrag u posudu.
- 4. Ponovno zakuhajte kremu i dobro promiješajte. Namastite kalup za flan.
- 5. Kremu ulijte u namašćen kalup i pecite flan oko 30 minuta u pećnici s gornjim grijačem. Lijep flan ima taman gornji sloj.
- Tijesto od oraha
- 1. Namastite prstenove za pečenje.
- 2. Mikserom izmiješajte šećer, maslac i jaje.
- 3. Orahe sitno nasjeckajte i dodajte brašnu.
- 4. Tijesto umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
- 5. Tijesto izvaljajte na debljinu od 5 milimetara i pomoću prstenova za pečenje izrežite krugove.
- 6. Prstenove s tijestom stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Flan od kave
- 1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- 2. Namastite kalup za flan.
- 3. Neka se zrna kave natapaju u mlijeku oko 30 minuta.
- 4. Miješajte žumanjke s jajima, šećerom i krumpirovim škrobom dok ne dobijete glatku smjesu. 5.
- Zakuhajte mlijeko i procijedite u drugu posudu. Još jedanput dobro promiješajte smjesu s jajima i dodajte mlijeku.
- 6. Ponovno zakuhajte kremu za flan.
- 7. Flan ravnomjerno ulijte u prstenove za pečenje s tijestom od oraha i pecite u pećnici oko 25 minuta. Ohladite i uklonite prstenove.
- 8. Karamelizirana banana s hrskavom slaninom
- 9. Kriške slanine popržite u suhoj tavi tako da budu hrskave.
- 10. Karamelizirajte dosta javorova sirupa. Karamelizirajte cijelu bananu.
- 11. Flan od kave poslužite na tanjuru s narezanom bananom, hrskavom slaninom, javorovim sirupom i malo korice limete.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća