Bretonski flan s kavom, slaninom i bananom

Priprema:

Klasični flan

Zagrijte pećnicu na 190 °C. Miješajte žumanjke s malo mlijeka, jajima, šećerom i krumpirovim škrobom dok ne dobijete glatku smjesu. Zakuhajte mlijeko. Vruće mlijeko umiješajte u smjesu od žumanjaka i ulijte natrag u posudu. Ponovno zakuhajte kremu i dobro promiješajte. Namastite kalup za flan. Kremu ulijte u namašćen kalup i pecite flan oko 30 minuta u pećnici s gornjim grijačem. Lijep flan ima taman gornji sloj.

 

Tijesto od oraha

Namastite prstenove za pečenje. Mikserom izmiješajte šećer, maslac i jaje. Orahe sitno nasjeckajte i dodajte brašnu. Tijesto umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta. Tijesto izvaljajte na debljinu od 5 milimetara i pomoću prstenova za pečenje izrežite krugove. Prstenove s tijestom stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

 

Flan od kave

Zagrijte pećnicu na 190 °C. Namastite kalup za flan. Neka se zrna kave natapaju u mlijeku oko 30 minuta. Miješajte žumanjke s jajima, šećerom i krumpirovim škrobom dok ne dobijete glatku smjesu. Zakuhajte mlijeko i procijedite u drugu posudu. Još jedanput dobro promiješajte smjesu s jajima i dodajte mlijeku. Ponovno zakuhajte kremu za flan.

 

Flan ravnomjerno ulijte u prstenove za pečenje s tijestom od oraha i pecite u pećnici oko 25 minuta. Ohladite i uklonite prstenove.

 

Karamelizirana banana s hrskavom slaninom

Kriške slanine popržite u suhoj tavi tako da budu hrskave. Karamelizirajte dosta javorova sirupa. Karamelizirajte cijelu bananu. Flan od kave poslužite na tanjuru s narezanom bananom, hrskavom slaninom, javorovim sirupom i malo korice limete.

Sastojci

  • Klasični flan500 ml punomasnog mlijeka 90 g šećera 60 g krumpirova škroba 50 g jaja 10 g žumanjkaTijesto od oraha125 g šećera 175 g maslaca 2 g soli 15 g jaja 250 g brašna 75 g orahaFlan od kave500 ml punomasnog mlijeka 20 g zrna kave 90 g šećera 60 g krumpirova škroba 50 g jaja 10 g žumanjkaKaramelizirana banana s hrskavom slaninom 16 kriški slanine 4 banane javorov sirup 1 limetaDodatne potrepštine maslac za namašćivanje 4 prstena za pečenje promjera 12 cm papir za pečenje okrugli kalup sa žljebastom stijenkom promjera 20 cm

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve