Bretonski flan s kavom, slaninom i bananom

Hidde de Brabander (1980) je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Bio je inspiriran slastičarom iz ulice i odlučio je upisati školu za slastičara, ne znajući zapravo što ga očekuje.

Sastojci

  • Klasični fan
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 90 g šećera
  • 60 g krumpirova škroba
  • 50 g jaja
  • 10 g žumanjka
  • Tijesto od oraha
  • 125 g šećera
  • 175 g maslaca
  • 2 g soli
  • 15 g jaja
  • 250 g brašna
  • 75 g oraha
  • Flan od kave
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 20 g zrna kave
  • 90 g šećera
  • 60 g krumpirova škroba
  • 50 g jaja
  • 10 g žumanjka
  • Karamelizirana banana s hrskavom slaninom
  • 16 kriški slanine
  • 4 banane
  • javorov sirup
  • 1 limeta
  • Dodatne potrepštine maslac za namašćivanje
  • 4 prstena za pečenje promjera 12 cm
  • papir za pečenje
  • okrugli kalup sa žljebastom stijenkom promjera 20 cm

Priprema

  • Klasični fan
  • 1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  • 2. Miješajte žumanjke s malo mlijeka, jajima, šećerom i krumpirovim škrobom dok ne dobijete glatku smjesu.
  • 3. Zakuhajte mlijeko. Vruće mlijeko umiješajte u smjesu od žumanjaka i ulijte natrag u posudu.
  • 4. Ponovno zakuhajte kremu i dobro promiješajte. Namastite kalup za flan.
  • 5. Kremu ulijte u namašćen kalup i pecite flan oko 30 minuta u pećnici s gornjim grijačem. Lijep flan ima taman gornji sloj.
  • Tijesto od oraha
  • 1. Namastite prstenove za pečenje.
  • 2. Mikserom izmiješajte šećer, maslac i jaje.
  • 3. Orahe sitno nasjeckajte i dodajte brašnu.
  • 4. Tijesto umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
  • 5. Tijesto izvaljajte na debljinu od 5 milimetara i pomoću prstenova za pečenje izrežite krugove.
  • 6. Prstenove s tijestom stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  • Flan od kave
  • 1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  • 2. Namastite kalup za flan.
  • 3. Neka se zrna kave natapaju u mlijeku oko 30 minuta.
  • 4. Miješajte žumanjke s jajima, šećerom i krumpirovim škrobom dok ne dobijete glatku smjesu. 5.
  • Zakuhajte mlijeko i procijedite u drugu posudu. Još jedanput dobro promiješajte smjesu s jajima i dodajte mlijeku.
  • 6. Ponovno zakuhajte kremu za flan.
  • 7. Flan ravnomjerno ulijte u prstenove za pečenje s tijestom od oraha i pecite u pećnici oko 25 minuta. Ohladite i uklonite prstenove.
  • 8. Karamelizirana banana s hrskavom slaninom
  • 9. Kriške slanine popržite u suhoj tavi tako da budu hrskave.
  • 10. Karamelizirajte dosta javorova sirupa. Karamelizirajte cijelu bananu.
  • 11. Flan od kave poslužite na tanjuru s narezanom bananom, hrskavom slaninom, javorovim sirupom i malo korice limete.

Povezani recepti

Vidi sve