Bretonski flan s kavom, slaninom i bananom

Bretonski flan s kavom, slaninom i bananom

Opis

Priprema:

Klasični flan

Zagrijte pećnicu na 190 °C. Miješajte žumanjke s malo mlijeka, jajima, šećerom i krumpirovim škrobom dok ne dobijete glatku smjesu. Zakuhajte mlijeko. Vruće mlijeko umiješajte u smjesu od žumanjaka i ulijte natrag u posudu. Ponovno zakuhajte kremu i dobro promiješajte. Namastite kalup za flan. Kremu ulijte u namašćen kalup i pecite flan oko 30 minuta u pećnici s gornjim grijačem. Lijep flan ima taman gornji sloj.

 

Tijesto od oraha

Namastite prstenove za pečenje. Mikserom izmiješajte šećer, maslac i jaje. Orahe sitno nasjeckajte i dodajte brašnu. Tijesto umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta. Tijesto izvaljajte na debljinu od 5 milimetara i pomoću prstenova za pečenje izrežite krugove. Prstenove s tijestom stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

 

Flan od kave

Zagrijte pećnicu na 190 °C. Namastite kalup za flan. Neka se zrna kave natapaju u mlijeku oko 30 minuta. Miješajte žumanjke s jajima, šećerom i krumpirovim škrobom dok ne dobijete glatku smjesu. Zakuhajte mlijeko i procijedite u drugu posudu. Još jedanput dobro promiješajte smjesu s jajima i dodajte mlijeku. Ponovno zakuhajte kremu za flan.

 

Flan ravnomjerno ulijte u prstenove za pečenje s tijestom od oraha i pecite u pećnici oko 25 minuta. Ohladite i uklonite prstenove.

 

Karamelizirana banana s hrskavom slaninom

Kriške slanine popržite u suhoj tavi tako da budu hrskave. Karamelizirajte dosta javorova sirupa. Karamelizirajte cijelu bananu. Flan od kave poslužite na tanjuru s narezanom bananom, hrskavom slaninom, javorovim sirupom i malo korice limete.

Sastojci

Klasični flan

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 90 g šećera
  • 60 g krumpirova škroba
  • 50 g jaja
  • 10 g žumanjka

Tijesto od oraha

  • 125 g šećera
  • 175 g maslaca
  • 2 g soli
  • 15 g jaja
  • 250 g brašna
  • 75 g oraha

Flan od kave

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 20 g zrna kave
  • 90 g šećera
  • 60 g krumpirova škroba
  • 50 g jaja
  • 10 g žumanjka

Karamelizirana banana s hrskavom slaninom

  • 16 kriški slanine
  • 4 banane
  • javorov sirup
  • 1 limeta

Dodatne potrepštine

  • maslac za namašćivanje
  • 4 prstena za pečenje promjera 12 cm
  • papir za pečenje
  • okrugli kalup sa žljebastom stijenkom promjera 20 cm

Povezani recepti