Brancin s roštilja
Recept iz: Tom Kerridge
Thomas Kerridge je engleski Michelin kuhar koji je uglavnom radio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpoznatiji je po osnivanju gastro-paba pod nazivom The Hand & Flowers koji je nagrađen Michelinovom zvijezdom. Kerridge je također poznat po svojim pojavljivanjima u kulinarskim emisijama poput MasterChefa, Saturday Kitchena i Great British Menu-a.
Sastojci
- 1,6 – 2 kg brancina, bez krljušti i utrobe
- 40 ml maslinovog ulja
- morska sol
- 1 limun, izrezan na kriške
- 6 grančica ružmarina
- 6 listova lovora
- 6 rajčica kojima je uklonjena koža i sjemenke, narežite na kockice od ½ cm
- 1 žličica sjemenki korijandera, prženih i lagano zgnječenih
- 2 režnja češnjaka, naribana
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice čebulice, sitno nasjeckane
- 1 žlica plosnatog lista peršina, sitno nasjeckanog
- 8 crnih maslina bez koštica sitno nasjeckanih
- ½ limunove korice i soka
- 250 g ljubičaste proklijale brokule
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 nasjeckana inćuna
- 1 žličica sitne soli
Priprema
- Pripremite brancina uklanjanjem peraja oštrim škarama. Odrežite i glavu.
- Udubinu nadjenite s par grančica ružmarina i par listova lovora. Istu količinu ružmarina i lovora stavite s donje strane ribe.
- Zatim stavite nekoliko kriški limuna u udubljenje brancina.
- Dodajte istu količinu ružmarina i lovora na vrh brancina prije otvora na ribi.
- Pokapajte obje strane ribe maslinovim uljem i začinite obje strane s malo morske soli. Ribu stavite na roštilj na srednje jaku žar.
- Pecite s jedne strane 8-10 minuta, a zatim okrenite i pecite još 10 tak minuta. Ne brinite ako začinsko bilje zagori jer će dodati blagu aromu zadimljenog bilja ribi, limun će gotovo pougljeniti i stvoriti lijepu aromatičnu paru za ribu.
- Dok se vaša riba peče, dodajte 100 ml maslinovog ulja u lonac i dodajte sjemenke korijandera.
- Stavite tavu na vatru i lagano zagrijavajte oko 5 minuta.
- Dodajte češnjak i malo promiješajte pa maknite ulje s vatre. Kad se ohladi, dodajte rajčice, limun, masline i začinsko bilje.
- Začinite preljev i odložite ga sa strane.
- Nakon što je brancin pečen, skinite ga s roštilja i ostavite na pladnju nekoliko minuta.
- Dok riba odmara, pokapajte brokulu maslinovim uljem i malo posolite.
- Položite brokulu na rešetku i pecite tri-četiri minute okrećući da se ravnomjerno ispeče. U međuvremenu nasjeckajte inćune i stavite ih na dno zdjele. Dodajte kuhanu brokulu i dobro promiješajte.
- Izvadite brancina iz košarice za ribu. Bacite potamnilo začinsko bilje i limun pa stavite ribu na tanjur za posluživanje.
- Prelijte ribu umakom vierge i poslužite uz brokulu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Riba na žaru s hrskavom metvicom
Recepti Nigel Slater
Varivo od začinjenog bakalara
Recepti Silvia Colloca
Pečena bijela riba s kruhom, cherry rajčicama, maslinama i kaparima
Recepti Tartar od brancina i jogurt s đumbirom
Recepti Cijela riba sa žara i vinaigrette od rajčice
Recepti Bakalar à Gomes de Sá
Recepti Shawarma s ribom i tahinijem
Recepti Michela Chiappa
Lubin u vrećici
Recepti Tom Kerridge
Pileća krilca s roštilja na tri načina
Recepti Tom Kerridge
Pečeni taco od tune