Brancin s roštilja

Thomas Kerridge je engleski Michelin kuhar koji je uglavnom radio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpoznatiji je po osnivanju gastro-paba pod nazivom The Hand & Flowers koji je nagrađen Michelinovom zvijezdom. Kerridge je također poznat po svojim pojavljivanjima u kulinarskim emisijama poput MasterChefa, Saturday Kitchena i Great British Menu-a.

 

Sastojci

  • 1,6 – 2 kg brancina, bez krljušti i utrobe
  • 40 ml maslinovog ulja
  • morska sol
  • 1 limun, izrezan na kriške
  • 6 grančica ružmarina
  • 6 listova lovora
  • 6 rajčica kojima je uklonjena koža i sjemenke, narežite na kockice od ½ cm
  • 1 žličica sjemenki korijandera, prženih i lagano zgnječenih
  • 2 režnja češnjaka, naribana
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice čebulice, sitno nasjeckane
  • 1 žlica plosnatog lista peršina, sitno nasjeckanog
  • 8 crnih maslina bez koštica sitno nasjeckanih
  • ½ limunove korice i soka
  • 250 g ljubičaste proklijale brokule
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 nasjeckana inćuna
  • 1 žličica sitne soli

Priprema

  • Pripremite brancina uklanjanjem peraja oštrim škarama. Odrežite i glavu.
  • Udubinu nadjenite s par grančica ružmarina i par listova lovora. Istu količinu ružmarina i lovora stavite s donje strane ribe.
  • Zatim stavite nekoliko kriški limuna u udubljenje brancina.
  • Dodajte istu količinu ružmarina i lovora na vrh brancina prije otvora na ribi.
  • Pokapajte obje strane ribe maslinovim uljem i začinite obje strane s malo morske soli. Ribu stavite na roštilj na srednje jaku žar.
  • Pecite s jedne strane 8-10 minuta, a zatim okrenite i pecite još 10 tak minuta. Ne brinite ako začinsko bilje zagori jer će dodati blagu aromu zadimljenog bilja ribi, limun će gotovo pougljeniti i stvoriti lijepu aromatičnu paru za ribu.
  • Dok se vaša riba peče, dodajte 100 ml maslinovog ulja u lonac i dodajte sjemenke korijandera.
  • Stavite tavu na vatru i lagano zagrijavajte oko 5 minuta.
  • Dodajte češnjak i malo promiješajte pa maknite ulje s vatre. Kad se ohladi, dodajte rajčice, limun, masline i začinsko bilje.
  • Začinite preljev i odložite ga sa strane.
  • Nakon što je brancin pečen, skinite ga s roštilja i ostavite na pladnju nekoliko minuta.
  • Dok riba odmara, pokapajte brokulu maslinovim uljem i malo posolite.
  • Položite brokulu na rešetku i pecite tri-četiri minute okrećući da se ravnomjerno ispeče. U međuvremenu nasjeckajte inćune i stavite ih na dno zdjele. Dodajte kuhanu brokulu i dobro promiješajte.
  • Izvadite brancina iz košarice za ribu. Bacite potamnilo začinsko bilje i limun pa stavite ribu na tanjur za posluživanje.
  • Prelijte ribu umakom vierge i poslužite uz brokulu.

Povezani recepti

Vidi sve