Brancin s hrskavom kožicom, šafran rižom i umakom od maslina
Recept iz: Curtis Stone
Curtis Stone je slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.
Sastojci
- otopljeni maslac, za premazivanje
- 1 šalica riže
- 1 1/4 šalice vode
- 1 žlica ekstra djevičanskog ulja
- 1 žličica soli
- 1 prstohvat šafranovih vlakana, usitnjenih
- 80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 65 g kalamata maslina
- 15 g listova peršina
- 2 žličice crvenog vinskog octa
- 1/2 žličice Aleppo papra
- Dva fileta brancina s kožom, svaki oko 170 g
- 1 žlica maslinovog ulja
- 43 g maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice
Priprema
- Za kuhanje riže sa šafranom:
- 1. Premažite mini kuhalo za rižu s maslacem. Dodajte rižu, vodu, ulje, sol i šafran, promiješajte. Odaberite Multi cook opciju i kuhajte 30 minuta ili dok se sva voda ne upije, a riža je meka. Nemojte miješati tijekom kuhanja, to može osloboditi škrob u riži i tako će doći do lijepljenja.
- 2. Vilicom razdvojite rižu i ostavite na toplom u istom kuhalu.
- Za umak od maslina:
- 3. U mali procesor za hranu dodajte ulje, masline, peršin, ocat, Aleppo papar, pola žličice soli i četvrtinu žličice mljevenog crnog papra. Miksajte dok se listovi peršina ne usitne
- Brancin:
- 4. . Oštrim nožem lagano zarežite kožu sa strane svakog fileta. Brancin premažite uljem i posolite. Stavite ih kožom prema dolje u veliku tavu koja je hladna. Stavite tavu na jaku vatru i kuhajte oko četiri minute ili dok brancin ne zacvrči i koža ne postane hrskava. Smanjite vatru na srednje jaku i pecite dok koža ne postane zlatno smeđa i hrskava, oko tri minute dulje. Okrenite brancine i dodajte maslac u tavu. Pecite, podlijevajući brancine maslacem, dvije minute ili dok riba ne bude pečena.
- Posluživanje:
- 5. Žlicom izvadite rižu na sredinu dva tanjura. Na vrh riže stavite brancin i prelijte umakom od maslina.Poslužite uz preostali umak od maslina.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)