Božićno-zimska čarolija
Recept iz: Lorraine Pascale
Ovaj kolač koji će oduševiti sve može biti izvrsna zamjena za tradicionalni božićni kolač i može se pripremiti u posljednji čas.
Priprema:
1. Pećnicu prethodno zagrijte na 180 °C. Kalup za pečenje dimenzija 30 x 22 cm obložite papirom za pečenje.
2. U zdjeli pomiješajte sušeno voće, brusnice, alkohol i malo brašna.
3. Zajedno pjenasto umutite maslac i šećer. Potom umutite dva jaja i polovicu količine brašna dok smjesa ne bude jednolična, a onda postupno dodajite preostalo brašno i jaja.
Smjesi dodajte sol, đumbir, mješavinu začina, mješavinu sušenog voća, vaniliju i prašak za pecivo. Ako je tijesto pregusto, dodajte malo vode ili mlijeka (tijesto bi se samo trebalo odvajati od žlice, gotovo kapati s nje).
5. Tijesto premjestite u kalup i pecite u pećnici 30-40 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u sredinu tijesta ne bude posve čista. Ako odozgo kolač potamni, a još nije pečen, prekrijte ga aluminijskom folijom da ne zagori.
6. Za to vrijeme napravite šećerni sirup. U posudi zagrijavajte sve sastojke dok se šećer ne rastopi. Neka kuha jednu minutu, a potom smjesu skinite s vatre.
7. Tijesto izvadite iz pećnice i premažite ga šećernim sirupom.
8. Smanjite temperaturu u pećnici na 150 °C.
9. Za kremu u stilu puslica umutite šećer i dva bjelanjka. Potom dodajte još dva bjelanjka i sve dobro umutite, dok smjesa ne postane toliko gusta da se na njoj stvaraju čvrsti vrhovi. Dodajte još dva bjelanjka i mutite dok se ponovno ne počnu stvarati čvrsti vrhovi na smjesi. Dodajte i posljednja dva bjelanjka i mutite dok smjesa ne bude posve čvrsta.
Ispečeno tijesto izvadite iz kalupa i skinite papir za pečenje.
Dio smjese za puslice stavite u vrećicu za dekoriranje s nastavkom širine 1 cm i ukrasite kolač ili smjesu za puslice ravnomjerno nanesite na tijesto i nožem izradite vrhiće.
12. Kolač vratite u pećnicu na 20-25 minuta ili dok puslice ne budu pečene. (Provjerite ga svakih 10 minuta da ne zagore).
13. Temperaturu u pećnici povisite na 180 °C i pecite kolač još 2-5 minuta ili dok puslice ne budu zlatne boje. Budno pazite na kolač, jer puslice za čas zagore.
14. Prije posluživanja kolač ukrasite jestivim šljokicama i ostatkom šećernog sirupa.Sastojci
- Sastojci500 g miješanog sušenog voća 60 g sušenih brusnica 5 žlica ruma desertnog vina Marsala porta ili rakije (u kolač koji jedu djeca stavite sok od jabuke ili čaj) 250 g brašna kojem su već dodani sol i prašak za pecivo 250 g omekšanog maslaca 250 g svijetlosmeđeg šećera 5 jaja iz slobodnog uzgoja prstohvat soli 2 žlice mljevenog đumbira 1 žlica mješavine začina 1 stabljika stabljika vanilije samo sjemenke (ili 3 kapi ekstrakta od vanilije) prstohvat praška za pecivo 3 žlice mlijeka ili vode (po želji)Za šećerni sirup50 g javorova sirupa 50 g šećera 1 naranča samo korica 50 ml ruma rakije ili vodeZa kremu u stilu puslica550 g granuliranog šećera 8 bjelanjaka od jaja iz slobodnog uzgojaZa posluživanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom