Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća

Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.

Sastojci

  • 30 g maslaca, i još malo za posluživanje
  • 3 žlice svijetlog muscovado šećera
  • 1 žlica crne melase
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo vinski kamen
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • ½ žličice pimenta
  • Prstohvat morske soli
  • 2 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • Neutralno ulje
  • Jogurt, creme fraiche i javorov sirup po želji, za posluživanje
  • 400 g smrznutog bobičastog voća (npr. jagode, maline, kupine, borovnice)
  • 100 g šećera
  • 2 žličice gotove paste od vanilije
  • Sitno naribana korica i sok klementine

Priprema

  • 1. Za kompot od bobičastog voća, dodajte sve sastojke u tavu na srednje jakoj vatri i lagano zagrijavajte da se bobičasto voće odledi. Pustite da malo prokuha 3 - 4 minute da se sok zgusne, ne duže od toga da se ne pretvori u džem. Ostavite sa strane da se hladi dok pripremate palačinke.
  • 2. U posudi na srednje jakoj vatri otopite maslac, šećer i melasu. U zdjeli prosijte brašno, dodajte vinski kamen, sodu bikarbonu, začine i prstohvat soli. Napravite udubinu u sredini i ulijte smjesu otopljenog maslaca i melase.
  • 3. Svemu još dolijte razmućena jaja u mlijeku i polako zamijesite, dodajući malo brašna kako ne bi nastale grudice. Postupno dodajte mlijeko dok miješate da dobijete glatku gustu smjesu.
  • 4. Namašćenu tavu stavite na srednje jaku vatru. Stavite po nekoliko žlica smjese na tavu i pecite dok se na površini ne pojave mjehurići, a zatim okrenite i gledajte kako rastu. Pecite još minutu pa prebacite na zagrijani tanjur.
  • 5. Palačinke poslužite s kompotom. Možete dodati malo jogurta, creme fraichea i malo javorovog sirupa.

Povezani recepti

Vidi sve