Bomboni s likerom od kave

Sastojci:
Ganache s likerom od kave- 190 g šećera
- 135 ml vrhnja za šlag
- 35 g sirupa od glukoze
- 130 g mliječne čokolade
- 50 ml likera od kave
- 5 ml viskija
Oblikovanje bombona
- 500 g tamne čokolade
Priprema:
Ganache s likerom od kave
Postupno karamelizirajte šećer. U vreli karamel ulijte hladno vrhnje i tomu dodajte žličicu sirupa od glukoze, ali prethodno smočite žlicu vodom. Kuhajte je sve dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Zatim maknite lonac s ploče. Smjesi dodajte liker od kave i viski, pa sve zajedno dobro promiješajte. Tekuću karamelu procijedite kroz cjediljku i uspite u čokoladni ganache. Pustite da se ganache malo ohladi, pa ga nagrabite u slastičarsku vrećicu.
Tabliranje čokoladeNasjeckajte čokoladu nasitno. Rastopite dvije trećine čokolade na pari. Tomu dodajte ostatak nasjeckane čokolade dok se sva čokolada u potpunosti ne rastopi.
Punjenje kalupa za bomboneZagrijte kalupe za bombone na otprilike 27 °C, primjerice pomoću fena. No kalupi ne smiju biti topliji od čokolade. Tabliranu čokoladu ulijte u kalupe. Kalupe držite malo nakošeno, tako da čokolada dospije u svaki kutak. Kuckajte paletnim nožem o kalup, kako bi se višak čokolade iscijedio s vrha. Paletnim nožem prođite preko gornjeg dijela kalupa i tako ga očistite od viška čokolade. Zatim kalup okrenite licem prema dolje i tako polegnite na komad masnog papira. Ostavite čokoladu da se stvrdne u kalupu oko 30 minuta. Preostalu čokoladu sastružite s vanjskih strana kalupa paletnim nožem.
Punjenje bombonaNapunite kalup kremom (ganache), do otprilike 2 milimetra ispod ruba. Pripazite da ganache nije prevruć. Ostavite napunjene kalupe nekoliko sati sve dok se ganache u potpunosti ne stvrdne.
Završavanje bombona Nagrabite malu količinu čokolade u kalupe za bombone i zagladite višak čokolade s kalupa pomoću paletnog noža. Stavite kalupe za bombone oko 10 minuta u hladnjak, a nakon toga još 30 minuta na neko hladnije mjesto. Okrenite kalup i kuckajte po njegovim stranama sve dok svi bomboni ne ispadnu iz njega.