Bomboni s likerom od kave

Sastojci:

Ganache s likerom od kave
  • 190 g šećera
  • 135 ml vrhnja za šlag
  • 35 g sirupa od glukoze
  • 130 g mliječne čokolade
  • 50 ml likera od kave
  • 5 ml viskija

Oblikovanje bombona

  • 500 g tamne čokolade 
Dodatno je potrebno: kalupi za bombone, paletni nož, cjediljka, slastičarska vrećica

Priprema:


Ganache
s likerom od kave

Postupno karamelizirajte šećer. U vreli karamel ulijte hladno vrhnje i tomu dodajte žličicu sirupa od glukoze, ali prethodno smočite žlicu vodom. Kuhajte je sve dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Zatim maknite lonac s ploče. Smjesi dodajte liker od kave i viski, pa sve zajedno dobro promiješajte. Tekuću karamelu procijedite kroz cjediljku i uspite u čokoladni ganache. Pustite da se ganache malo ohladi, pa ga nagrabite u slastičarsku vrećicu.

Tabliranje čokolade

Nasjeckajte čokoladu nasitno. Rastopite dvije trećine čokolade na pari. Tomu dodajte ostatak nasjeckane čokolade dok se sva čokolada u potpunosti ne rastopi.

Punjenje kalupa za bombone

Zagrijte kalupe za bombone na otprilike 27 °C, primjerice pomoću fena. No kalupi ne smiju biti topliji od čokolade. Tabliranu čokoladu ulijte u kalupe. Kalupe držite malo nakošeno, tako da čokolada dospije u svaki kutak. Kuckajte paletnim nožem o kalup, kako bi se višak čokolade iscijedio s vrha. Paletnim nožem prođite preko gornjeg dijela kalupa i tako ga očistite od viška čokolade. Zatim kalup okrenite licem prema dolje i tako polegnite na komad masnog papira. Ostavite čokoladu da se stvrdne u kalupu oko 30 minuta. Preostalu čokoladu sastružite s vanjskih strana kalupa paletnim nožem.

Punjenje bombona

Napunite kalup kremom (ganache), do otprilike 2 milimetra ispod ruba. Pripazite da ganache nije prevruć. Ostavite napunjene kalupe nekoliko sati sve dok se ganache u potpunosti ne stvrdne.

Završavanje bombona Nagrabite malu količinu čokolade u kalupe za bombone i zagladite višak čokolade s kalupa pomoću paletnog noža. Stavite kalupe za bombone oko 10 minuta u hladnjak, a nakon toga još 30 minuta na neko hladnije mjesto. Okrenite kalup i kuckajte po njegovim stranama sve dok svi bomboni ne ispadnu iz njega.

Sastojci

    Priprema