Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 9 g zlatnih listova želatine
  • 80 ml hladne vode
  • 60 ml hladne vode
  • 225 g šećera
  • Prstohvat morske soli
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 150 g kokosa u prahu
  • 2 žličice kakao praha
  • 450 g kvalitetne mliječne couverture čokolade s udjelom 33%

Priprema

  • 1. Nanesite billjno ulje na lim veličine 16 x 26 cm i obložite nauljenim papirom za pečenje.
  • 2. Namačite želatinu u hladnoj vodi 5 minuta.
  • 3. Lagano istisnite višak tekućine iz želatine pa je stavite u zdjelu od miksera i ulijte hladnu vodu (A).
  • 4. U tavicu ulijte hladnu vodu (B) i šećer pa pustite da zakipi i kuhajte dok se šećer potpuno ne rastopi.
  • 5. Počnite miksati želatinu na maloj brzini ulijevajući vrući sirup uz neprekidno miksanje.
  • 6. Dodajte sol i vaniliju pa pojačajte brzinu miksanja dok mješavina ne postane bijele boje i udvostruči se, oko 10-15 minuta.
  • 7. Izlijte mješavinu u u podjednakom sloju u pripremljeni lim.
  • 8. Odozgo stavite lagano nauljen list papira za pečenje.
  • 9. Kolač ostavite na sobnoj temperaturi oko 4 sata dok ne postane čvrst da se može rezati.
  • 10. Izrežite ga u 24 kocke veličine 4 x 4 cm.
  • 11. Pomiješajte kokos i kakao prah u zdjeli pa ih sipajte na pladanj.
  • 12. Temperirajte čokoladu u tavici uz neprekidno miješanje dok ne ostane pola čvrste i pola otopljene čokolade. Ulijte je zatim u vatrostalnu plastičnu posudu i miješajte dok se čvrsta tvar potpuno ne rastopi.
  • 13. Uronite kockaste grude u temperiranu čokoladu a zatim u mješavinu kokosa i kakaa u prahu.
  • 14. Prije nego što se čokolada slegne, pospite ravnomjerno sve kocke mješavinom kokosa i kakaa u prahu.
  • 15. Stavite na pladanj obložen papirom za pečenje i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Povezani recepti

Vidi sve