Blatnjave grude
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 9 g zlatnih listova želatine
- 80 ml hladne vode
- 60 ml hladne vode
- 225 g šećera
- Prstohvat morske soli
- 1 žličica paste od vanilije
- 150 g kokosa u prahu
- 2 žličice kakao praha
- 450 g kvalitetne mliječne couverture čokolade s udjelom 33%
Priprema
- 1. Nanesite billjno ulje na lim veličine 16 x 26 cm i obložite nauljenim papirom za pečenje.
- 2. Namačite želatinu u hladnoj vodi 5 minuta.
- 3. Lagano istisnite višak tekućine iz želatine pa je stavite u zdjelu od miksera i ulijte hladnu vodu (A).
- 4. U tavicu ulijte hladnu vodu (B) i šećer pa pustite da zakipi i kuhajte dok se šećer potpuno ne rastopi.
- 5. Počnite miksati želatinu na maloj brzini ulijevajući vrući sirup uz neprekidno miksanje.
- 6. Dodajte sol i vaniliju pa pojačajte brzinu miksanja dok mješavina ne postane bijele boje i udvostruči se, oko 10-15 minuta.
- 7. Izlijte mješavinu u u podjednakom sloju u pripremljeni lim.
- 8. Odozgo stavite lagano nauljen list papira za pečenje.
- 9. Kolač ostavite na sobnoj temperaturi oko 4 sata dok ne postane čvrst da se može rezati.
- 10. Izrežite ga u 24 kocke veličine 4 x 4 cm.
- 11. Pomiješajte kokos i kakao prah u zdjeli pa ih sipajte na pladanj.
- 12. Temperirajte čokoladu u tavici uz neprekidno miješanje dok ne ostane pola čvrste i pola otopljene čokolade. Ulijte je zatim u vatrostalnu plastičnu posudu i miješajte dok se čvrsta tvar potpuno ne rastopi.
- 13. Uronite kockaste grude u temperiranu čokoladu a zatim u mješavinu kokosa i kakaa u prahu.
- 14. Prije nego što se čokolada slegne, pospite ravnomjerno sve kocke mješavinom kokosa i kakaa u prahu.
- 15. Stavite na pladanj obložen papirom za pečenje i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća