Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recept iz: Donal Skehan

Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.
Sastojci
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 kg pilećih zabataka bez kože i kostiju narezanih na komade veličine zalogaja
- 1 glavica crvenog luka, sitno narezana
- 2 češnja češnjaka, naribana
- 2 i pol žličice mljevenog kumina
- 2 žličice mljevenog korijandra
- Pola žličice cimeta
- 2 žličice dimljene slatke paprike
- 2 žlice meda
- 2 x 400 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 300 ml pilećeg temeljca
- 150 g suhih šljiva
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 300 g kus-kusa
- 400 ml vrućeg pilećeg temeljca
- 3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- Sok od limuna
- 1 krastavac, oguljen, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
- Pola glavice crvenog luka, sitno narezanog
- 150 g badema u listićima, prženih
- Velika vezica peršina ravnog lista, nasjeckanog
- Šaka korijandra, nasjeckana
- 2 nara, samo sjemenke
Priprema
- 1. Zagrijte ulje u velikoj posudi i na jakoj vatri ispržite komadiće piletine ali nemojte staviti puno odjednom. Tako će dobiti lijepu boju i neće pustiti tekućinu. Obilato začinite morskom solju i crnim paprom.
- 2. Izvadite piletinu i u istu posudu stavite crveni luk i posolite ga kako bi pustio tekućinu.
- 3. Lagano ga pirjajte 5 minuta pa kuhačom pokupite sve zapečene komadiće s dna posude. Ulijte malo vode da ne zagori.
- 4. Stavite češnjak, mljeveni kumin, korijandar, mljevenu dimljenu papriku pa pržite još minutu. Dodajte med, rajčicu i temeljac.
- 5. Vratite piletinu u posudu.
- 6. Kad zakuha, smanjite vatru i kuhajte još 45 minuta dok se ne reducira i piletina postane mekana. Dodajte suhe šljive i kuhajte još 15 minuta.
- 7. U međuvremenu stavite kus-kus u veliku zdjelu, prelijte ga vrućim temeljcem i pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji 10 minuta prije nego što vilicom rastresete zrna.
- 8. Pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje i limunov sok u zdjelici i dobro začinite pa umiješajte u kus-kus.
- 9. Prije posluživanja, stavite nasjeckani krastavac, crveni luk, peršin, korijandar, bademe u listićima i sjemenke nara.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem
Recepti Dal od slanutka i piletine sa začinskim biljem