Blagdanski pileći tagine s kus-kusom

Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.

Sastojci

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 kg pilećih zabataka bez kože i kostiju narezanih na komade veličine zalogaja
  • 1 glavica crvenog luka, sitno narezana
  • 2 češnja češnjaka, naribana
  • 2 i pol žličice mljevenog kumina
  • 2 žličice mljevenog korijandra
  • Pola žličice cimeta
  • 2 žličice dimljene slatke paprike
  • 2 žlice meda
  • 2 x 400 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 150 g suhih šljiva
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 300 g kus-kusa
  • 400 ml vrućeg pilećeg temeljca
  • 3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • Sok od limuna
  • 1 krastavac, oguljen, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
  • Pola glavice crvenog luka, sitno narezanog
  • 150 g badema u listićima, prženih
  • Velika vezica peršina ravnog lista, nasjeckanog
  • Šaka korijandra, nasjeckana
  • 2 nara, samo sjemenke

Priprema

  • 1. Zagrijte ulje u velikoj posudi i na jakoj vatri ispržite komadiće piletine ali nemojte staviti puno odjednom. Tako će dobiti lijepu boju i neće pustiti tekućinu. Obilato začinite morskom solju i crnim paprom.
  • 2. Izvadite piletinu i u istu posudu stavite crveni luk i posolite ga kako bi pustio tekućinu.
  • 3. Lagano ga pirjajte 5 minuta pa kuhačom pokupite sve zapečene komadiće s dna posude. Ulijte malo vode da ne zagori.
  • 4. Stavite češnjak, mljeveni kumin, korijandar, mljevenu dimljenu papriku pa pržite još minutu. Dodajte med, rajčicu i temeljac.
  • 5. Vratite piletinu u posudu.
  • 6. Kad zakuha, smanjite vatru i kuhajte još 45 minuta dok se ne reducira i piletina postane mekana. Dodajte suhe šljive i kuhajte još 15 minuta.
  • 7. U međuvremenu stavite kus-kus u veliku zdjelu, prelijte ga vrućim temeljcem i pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji 10 minuta prije nego što vilicom rastresete zrna.
  • 8. Pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje i limunov sok u zdjelici i dobro začinite pa umiješajte u kus-kus.
  • 9. Prije posluživanja, stavite nasjeckani krastavac, crveni luk, peršin, korijandar, bademe u listićima i sjemenke nara.

Povezani recepti

Vidi sve