Biscotti s vrućim umakom od kave i čokolade
Recept iz: Paul Hollywood
Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“, „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“ stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Nakon svog školovanja i uspjeha po Britanskim hotelima, Paul je iskoristio priliku da putuje kroz Cipar, Egipat i Jordan posjećujući udaljena sela kako bi otkrio antičku tehniku pečenja kruha. Jednom je prilikom, putujući kroz Beduin, pekao kruh usred pustinje.
Sastojci
- 250 g glatkog brašna (280 g ako pravite čokoladne biscotte)
- ½ žličice praška za pecivo
- 250 g šećera
- 3 jaja iz slobodnog uzgoja
- Za 1. vrstu - od pistacija i brusnice: 220 g očišćenih i nasjeckanih pistacija, 125 g nasjeckanih sušenih brusnica, kora jednog limuna
- Za 2. vrstu - od lješnjaka i datulja: 200 g očišćenih i nasjeckanih lješnjaka, 125 g nasjeckanih datulja, kora jednog limuna
- Za 3. vrstu - od čokolade i naranče: 50 g tamne čokolade otopljene i mlake, 25 g komadića čokolade, 35 g sjeckanih badema, kora jedne naranče, ½ žličica ekstrakta vanilije
- Za vrući umak od čokolade i kave: 150 g kvalitetne tamne čokolade, 150 ml slatkog vrhnja, 100 ml espresso kave, 100 g malih sljezovih kolačića (marshmallow), 100 ml meda
Priprema
- 1. Za osnovno tijesto ugrijte pećnicu na 160 °C (nemojte koristiti ventilator).
- 2. Pomiješajte u zdjeli brašno, prašak za pecivo i šećer te polako dodajte jaja kako biste dobili tijesto.
- 3. Za biscotte od pistacija i brusnice dodajte pistacije, brusnice i koru limuna.
- 4. Za biscotte od lješnjaka i datulja dodajte lješnjake, datulje i koru limuna.
- 5. Za biscotte od čokolade i naranče dodajte mlaku otopljenu čokoladu osnovnom tijestu te dobro promiješajte prije nego što dodate komadiće čokolade, bademe, koricu naranče te ekstrakt vanilije.
- 6. Nježno mijesite smjesu, a zatim je odvojite i oblikujte u dvije duguljaste štruce. Stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje te pecite 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- 7. Djelomično ohladite i narežite na kriške debljine 1-2 cm.
- 8. Vratite lim u pećnicu i pecite još 10-15 minuta, zatim ih okrenite i pecite još 10-15 minuta dok ne budu zlatnosmeđi.
- 9. Za umak od čokolade i kave pomiješajte sve sastojke u loncu debelog dna i lagano grijte neprestano miješajući dok se ne otope svi sljezovi kolačići i čokolada.
- 10. Poslužite vrući umak u šalici uz biscotte za umakanje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha