Opis
Postupak:
1. Za osnovno tijesto ugrijte pećnicu na 160 °C (nemojte koristiti ventilator).
2. Pomiješajte u zdjeli brašno, prašak za pecivo i šećer te polako dodajte jaja kako biste dobili tijesto.
3. Za biscotte od pistacija i brusnice dodajte pistacije, brusnice i koru limuna.
4. Za biscotte od lješnjaka i datulja dodajte lješnjake, datulje i koru limuna.
5. Za biscotte od čokolade i naranče dodajte mlaku otopljenu čokoladu osnovnom tijestu te dobro promiješajte prije nego što dodate komadiće čokolade, bademe, koricu naranče te ekstrakt vanilije.
6. Nježno mijesite smjesu, a zatim je odvojite i oblikujte u dvije duguljaste štruce. Stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje te pecite 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
7. Djelomično ohladite i narežite na kriške debljine 1-2 cm.
8. Vratite lim u pećnicu i pecite još 10-15 minuta, zatim ih okrenite i pecite još 10-15 minuta dok ne budu zlatnosmeđi.
9. Za umak od čokolade i kave pomiješajte sve sastojke u loncu debelog dna i lagano grijte neprestano miješajući dok se ne otope svi sljezovi kolačići i čokolada.
10. Poslužite vrući umak u šalici uz biscotte za umakanje.
Sastojci
Za osnovu biscotta:
- 250 g glatkog brašna (280 g ako pravite čokoladne biscotte)
- ½ žličice praška za pecivo
- 250 g šećera
- 3 jaja
- iz slobodnog uzgoja
Za 1. vrstu: od pistacija i brusnice
- 220 g očišćenih i nasjeckanih pistacija
- 125 g nasjeckanih sušenih brusnica
- kora jednog limuna
Za 2. vrstu: od lješnjaka i datulja
- 200 g očišćenih i nasjeckanih lješnjaka
- 125 g nasjeckanih datulja
- kora jednog limuna
Za 3. vrstu: od čokolade i naranče
- 50 g tamne čokolade
- otopljene i mlake
- 25 g komadića čokolade
- 35 g sjeckanih badema
- kora jedne naranče
- ½ žličica ekstrakta vanilije
Za vrući umak od čokolade i kave
- 150 g kvalitetne tamne čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
- 100 ml espresso kave
- 100 g malih sljezovih kolačića (marshmallow)
- 100 ml meda