Biscotti s vrućim umakom od kave i čokolade

Biscotti s vrućim umakom od kave i čokolade

Opis

Postupak:

1. Za osnovno tijesto ugrijte pećnicu na 160 °C (nemojte koristiti ventilator).

2. Pomiješajte u zdjeli brašno, prašak za pecivo i šećer te polako dodajte jaja kako biste dobili tijesto.

3. Za biscotte od pistacija i brusnice dodajte pistacije, brusnice i koru limuna.

4. Za biscotte od lješnjaka i datulja dodajte lješnjake, datulje i koru limuna.

5. Za biscotte od čokolade i naranče dodajte mlaku otopljenu čokoladu osnovnom tijestu te dobro promiješajte prije nego što dodate komadiće čokolade, bademe, koricu naranče te ekstrakt vanilije.

6. Nježno mijesite smjesu, a zatim je odvojite i oblikujte u dvije duguljaste štruce. Stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje te pecite 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.

7. Djelomično ohladite i narežite na kriške debljine 1-2 cm.

8. Vratite lim u pećnicu i pecite još 10-15 minuta, zatim ih okrenite i pecite još 10-15 minuta dok ne budu zlatnosmeđi.

9. Za umak od čokolade i kave pomiješajte sve sastojke u loncu debelog dna i lagano grijte neprestano miješajući dok se ne otope svi sljezovi kolačići i čokolada.

10. Poslužite vrući umak u šalici uz biscotte za umakanje.

Sastojci

Za osnovu biscotta:

  • 250 g glatkog brašna (280 g ako pravite čokoladne biscotte)
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • iz slobodnog uzgoja

Za 1. vrstu: od pistacija i brusnice

  • 220 g očišćenih i nasjeckanih pistacija
  • 125 g nasjeckanih sušenih brusnica
  • kora jednog limuna

Za 2. vrstu: od lješnjaka i datulja

  • 200 g očišćenih i nasjeckanih lješnjaka
  • 125 g nasjeckanih datulja
  • kora jednog limuna

Za 3. vrstu: od čokolade i naranče

  • 50 g tamne čokolade
  • otopljene i mlake
  • 25 g komadića čokolade
  • 35 g sjeckanih badema
  • kora jedne naranče
  • ½ žličica ekstrakta vanilije

Za vrući umak od čokolade i kave

  • 150 g kvalitetne tamne čokolade
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml espresso kave
  • 100 g malih sljezovih kolačića (marshmallow)
  • 100 ml meda

Povezani recepti