Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off.   Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj! 

Sastojci

  • 500 g basmati riže
  • velik prstohvat šafrana
  • 1 manji štapić cimeta
  • 2 žličice soli
  • Za umak
  • 80 g neslanog maslaca
  • 5 češanja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 2 srednje glavice luka, sitno nasjeckane
  • 2 žličice soli
  • ½ limuna
  • 2 velika crvena čilija, narezana na četvrtine
  • ½ žličice mljevene kurkume
  • 1 žličica indijske mješavine pet začina (panch phoran)
  • velika šaka svježeg peršina, grubo nasjeckanog
  • 350 g svježih kozica, očišćenih
  • 5 žlica maslinovog ulja

Priprema

  • 1. Rižu, šafran, cimet i sol stavite u veliki lonac pa prelijte s 1,5 do 2,5 litre hladne vode. Zakuhajte ih na jakom plamenu pa 8 minuta kuhajte uz povremeno miješanje da se riža ne zalijepi za dno. Rižu ocijedite cjediljkom i odložite.
  • 2. Da napravite umak, isti lonac vratite na štednjak i pojačajte plamen. Ubacite maslac, a čim se maslac zagrije gore bacite češnjak pa ga 4-5 minuta pirjajte da porumeni. Dodajte luk, posolite ga i nastavite pirjati dok ne omekša, kojih 15 minuta.
  • 3. Iscijedite sok polovice limuna pa limunovu koricu narežite na tanke ploške i ubacite u lonac.
  • 4. Dodajte čili, kurkumu i indijsku mješavinu pet začina. Kuhajte ih 5 minuta neprestano miješajući da puste okus. Lonac sklonite s plamena pa umiješajte peršin i kozice. Dobro ih promiješajte da posve obložite kozice. Kozice ne treba kuhati u umaku, skuhat će se na pari i dovršiti kuhanje kad zapečemo biryani, u protivnom će postati suhe i žilave.
  • 5. U veći lonac, u kojem namjeravate poslužiti biryani, ulijte malo ulja. Okretanjem lonca uljem posve obložite stijenke.
  • 6. Dno lonca za posluživanje ravnomjerno prekrijte polovicom riže. Povrh riže istresite sav umak s kozicama.
  • 7. Kozice prekrijte ostatkom riže. Biryani dobro poklopite i 5 minuta zapecite na jakom plamenu pa posve smanjite plamen i još ga 20 minuta kuhajte na slabom plamenu. Poslužite biryani.

Povezani recepti

Vidi sve