Biryani s kozicama i šafranom
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 500 g basmati riže
- velik prstohvat šafrana
- 1 manji štapić cimeta
- 2 žličice soli
- Za umak
- 80 g neslanog maslaca
- 5 češanja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 2 srednje glavice luka, sitno nasjeckane
- 2 žličice soli
- ½ limuna
- 2 velika crvena čilija, narezana na četvrtine
- ½ žličice mljevene kurkume
- 1 žličica indijske mješavine pet začina (panch phoran)
- velika šaka svježeg peršina, grubo nasjeckanog
- 350 g svježih kozica, očišćenih
- 5 žlica maslinovog ulja
Priprema
- 1. Rižu, šafran, cimet i sol stavite u veliki lonac pa prelijte s 1,5 do 2,5 litre hladne vode. Zakuhajte ih na jakom plamenu pa 8 minuta kuhajte uz povremeno miješanje da se riža ne zalijepi za dno. Rižu ocijedite cjediljkom i odložite.
- 2. Da napravite umak, isti lonac vratite na štednjak i pojačajte plamen. Ubacite maslac, a čim se maslac zagrije gore bacite češnjak pa ga 4-5 minuta pirjajte da porumeni. Dodajte luk, posolite ga i nastavite pirjati dok ne omekša, kojih 15 minuta.
- 3. Iscijedite sok polovice limuna pa limunovu koricu narežite na tanke ploške i ubacite u lonac.
- 4. Dodajte čili, kurkumu i indijsku mješavinu pet začina. Kuhajte ih 5 minuta neprestano miješajući da puste okus. Lonac sklonite s plamena pa umiješajte peršin i kozice. Dobro ih promiješajte da posve obložite kozice. Kozice ne treba kuhati u umaku, skuhat će se na pari i dovršiti kuhanje kad zapečemo biryani, u protivnom će postati suhe i žilave.
- 5. U veći lonac, u kojem namjeravate poslužiti biryani, ulijte malo ulja. Okretanjem lonca uljem posve obložite stijenke.
- 6. Dno lonca za posluživanje ravnomjerno prekrijte polovicom riže. Povrh riže istresite sav umak s kozicama.
- 7. Kozice prekrijte ostatkom riže. Biryani dobro poklopite i 5 minuta zapecite na jakom plamenu pa posve smanjite plamen i još ga 20 minuta kuhajte na slabom plamenu. Poslužite biryani.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Silvia Colloca
Tjestenina s plodovima mora kuhana u vrećici
Recepti Nico Reynolds
Losos na žaru na dva načina
Recepti Nico Reynolds
Crostini s ribom
Recepti Nadiya Hussain
Mrvljenac s plodovima mora
Recepti Filet orade s narančom
Recepti Adam Liaw
Škampi Longjing
Recepti Kasia Vermaire
Riblji štapići s norijem
Recepti Jolanta Delibozova
Riba na mediteranski
Recepti Nadiya Hussain
Tabbouleh od nara i peršina
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca