Bijeli kruh s kvascem

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta. 
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje. 

 

Sastojci

  • 425 ml tople vode
  • 10 g šećera
  • 2 i ½ žličice suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca ili 1 i ½ vrećica od 7 g instant-kvasca
  • 700 g polubijelog brašna za kruh i dodatno za posipanje
  • 2 žličice soli
  • 25 g maslaca ili 25 ml maslinova ulja i dodatno za mašćenje
  • 1 jaje umućeno sjemenke maka ili sezama

Priprema

  • 1. U vrču za mjerenje pomiješajte toplu vodu sa šećerom i kvascem i ostavite na toplom mjestu pet minuta ili dok smjesa ne postane kremasta. Ako upotrebljavate instant-kvasac, ne trebate ostaviti smjesu da odstoji.
  • 2. Prosijte brašno i sol u veliku zdjelu ili u zdjelu samostojećeg miksera. Utrljajte maslac (ako ga upotrebljavate) i napravite udubinu u sredini. (Ako upotrebljavate maslinovo ulje umjesto maslaca, ulijte ga u smjesu s kvascem). Ulijte smjesu s kvascem (pomiješanu s maslinovim uljem, ako ga upotrebljavate) u udubinu i miješajte dok ne dobijete slabo povezano tijesto. Po potrebi dodajte još vode.
  • 3. Mijesite ručno 10 minuta (ili pet minuta u mikseru) ili dok tijesto ne bude glatko i elastično. Namastite zdjelu maslinovim uljem i vratite tijesto. Čvrsto obavijte vrh prozirnom folijom i stavite na toplo mjesto da se diže do dva sata (tri ako je dan hladan) ili dok ne bude dvostruko veće.
  • 4. Kad se tijesto udvostručilo, lupanjem istisnite zrak i opet mijesite 2-3 minute. Ostavite 10 minuta da odstoji prije nego što ga oblikujete u kruh.
  • 5. Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte dvije štruce. Prebacite ih na lim za pečenje i prekrijte čistom krpom. Ostavite da se dižu na toplom mjestu još 20-30 minuta ili dok se opet ne udvostruče. Spremne su ako ostane udubljenje kad lagano pritisnete tijesto prstom. Dok se štruce dižu, ugrijte pećnicu na 220 °C.
  • 6. Pobrašnite obje štruce ili ih premažite umućenim jajetom i pospite sjemenkama maka ili sezama (ako ih upotrebljavate) i zatim pecite u pećnici 40-45 minuta. Smanjite temperaturu na 200 °C nakon 15 minuta. Kruh je pečen ako zvuči šuplje kad ga kucnete po dnu. Prebacite ih na rešetku kako bi se ohladili.

Povezani recepti

Vidi sve