Bijeli kruh s kvascem
Recept iz: Rachel Allen
Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta.
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje.
Sastojci
- 425 ml tople vode
- 10 g šećera
- 2 i ½ žličice suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca ili 1 i ½ vrećica od 7 g instant-kvasca
- 700 g polubijelog brašna za kruh i dodatno za posipanje
- 2 žličice soli
- 25 g maslaca ili 25 ml maslinova ulja i dodatno za mašćenje
- 1 jaje umućeno sjemenke maka ili sezama
Priprema
- 1. U vrču za mjerenje pomiješajte toplu vodu sa šećerom i kvascem i ostavite na toplom mjestu pet minuta ili dok smjesa ne postane kremasta. Ako upotrebljavate instant-kvasac, ne trebate ostaviti smjesu da odstoji.
- 2. Prosijte brašno i sol u veliku zdjelu ili u zdjelu samostojećeg miksera. Utrljajte maslac (ako ga upotrebljavate) i napravite udubinu u sredini. (Ako upotrebljavate maslinovo ulje umjesto maslaca, ulijte ga u smjesu s kvascem). Ulijte smjesu s kvascem (pomiješanu s maslinovim uljem, ako ga upotrebljavate) u udubinu i miješajte dok ne dobijete slabo povezano tijesto. Po potrebi dodajte još vode.
- 3. Mijesite ručno 10 minuta (ili pet minuta u mikseru) ili dok tijesto ne bude glatko i elastično. Namastite zdjelu maslinovim uljem i vratite tijesto. Čvrsto obavijte vrh prozirnom folijom i stavite na toplo mjesto da se diže do dva sata (tri ako je dan hladan) ili dok ne bude dvostruko veće.
- 4. Kad se tijesto udvostručilo, lupanjem istisnite zrak i opet mijesite 2-3 minute. Ostavite 10 minuta da odstoji prije nego što ga oblikujete u kruh.
- 5. Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte dvije štruce. Prebacite ih na lim za pečenje i prekrijte čistom krpom. Ostavite da se dižu na toplom mjestu još 20-30 minuta ili dok se opet ne udvostruče. Spremne su ako ostane udubljenje kad lagano pritisnete tijesto prstom. Dok se štruce dižu, ugrijte pećnicu na 220 °C.
- 6. Pobrašnite obje štruce ili ih premažite umućenim jajetom i pospite sjemenkama maka ili sezama (ako ih upotrebljavate) i zatim pecite u pećnici 40-45 minuta. Smanjite temperaturu na 200 °C nakon 15 minuta. Kruh je pečen ako zvuči šuplje kad ga kucnete po dnu. Prebacite ih na rešetku kako bi se ohladili.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Ainsley Harriott
Jamajkanski kruh od đumbira s glazurom od limuna i zvjezdica
Recepti Donal Skehan
Hongkonški pohani kruh
Recepti Nadiya Hussain
Slatki kruh sa sodom i karamelom
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Adam Liaw
Kaya tost s polu kuhanim jajima i kavom Hainanese
Recepti Donal Skehan
"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom