Bijela palenta sa sopressatom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- Palenta:
- 250 g bijele palente
- 1,5 l vode
- 7 g soli
- 2 velike žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- grančica ružmarina i kadulje
- 120 g Puopolo Smallgoods vruće soppressate
- 100 g ribanog parmezana
- 20 ml ‘Chef Luca Ciano’ čili + ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Gremolata:
- 12 limuna
- ⅓ vezice plosnatog peršina, sitno nasjeckanog
- ½ režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- sol i papar
- 23 kuhinjske žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema
- 1. Da biste napravili gremolatu, istucite u tučku i mužaru limunovu koricu i sok, peršin, ulje i češnjak s prstohvatom soli i papra.
- 2. Zakuhajte vodu sa soli, uljem i začinskim biljem. Lagano umiješajte palentu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Kad je palenta gotova, premjestite ju na pladanj dubok 3-4 cm i ostavite da se ohladi te ostavite u hladnjaku barem 2 sata.
- 3. Palentu izvadite iz pleha i narežite na okrugle komade promjera 5 cm. Na palentu stavite krišku soppressate, dodajte nekoliko strugotina parmezana da ju pokrije i zapecite u pećnici na 220°C 6-8 minuta.
- 4. Servirajte s malo gremolate i čili ulja te ukrasite svježim začinskim biljem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Banana i limoncello gelato, prženi orasi, limoncello krema
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od kave s bijelom čokoladom
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Luca Ciano
Tekući ravioli od parmezana reggiano i crnog tartufa
Recepti Luca Ciano
Svježe talijatele sa cvjetićima tikvice i blagim provolone umakom
Recepti Luca Ciano
Bivolja bocconcini lizalica punjena s inčunima, medom i bottargom
Recepti Luca Ciano
Parmezanski mus s poširanim kruškama začinjenim lambruscom
Recepti Luca Ciano
Pečena ‘bijela scamorza’ sa slaninom i rajčicama
Recepti Luca Ciano
Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira