Beze-torta s lješnjacima, lovorom i jabukom

Hidde de Brabander (1980) je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Bio je inspiriran slastičarom iz ulice i odlučio je upisati školu za slastičara, ne znajući zapravo što ga očekuje.

Sastojci

  • 200 g bjelanjka
  • 225 g šećera
  • 175 g lješnjaka
  • 75 g šećera u prahu
  • 40 g brašna
  • 4 tvrde jabuke
  • 4 žlice meda
  • 5 lovorovih listova
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • 7 lovorovih listova
  • 50 g šećera
  • 20 g brašna
  • 40 g žumanjka
  • 6 g želatine
  • 100 g bjelanjka
  • 300 g šećera
  • 100 ml vode
  • 100 g čokolade
  • 200 g prženih lješnjaka
  • Vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom
  • papir za pečenje i lim za pečenje

Priprema

  • Beze-kore
  • 1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  • 2. Sameljite lješnjake, šećer u prahu i brašno.
  • 3. Pjenasto istucite bjelanjak i postupno dodajte šećer.
  • 4. Tucite dok ne dobijete čvrstu pjenu.
  • 5. U bjelanjke umiješajte smjesu od lješnjaka.
  • 6. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
  • 7. Smjesu istisnite u krugove promjera 12 cm i trake duljine 7 cm.
  • 8. Pecite oko 15 minuta.
  • Kuhane jabuke
  • 9. U zagrijanom medu natapajte lovorove listove.
  • 10. Ogulite jabuke i narežite ih na kriške.
  • 11. Uklonite lovorove listove i kuhajte jabuke u medu.
  • 12. Ostavite jabuke da se ohlade i ocijede na kuhinjskom papiru.
  • Za ukras
  • 13. Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah.
  • 14. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste.
  • 15. Obložite mljevenim lješnjacima.
  • 16. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste.
  • 17. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće.
  • 18. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.
  • Slastičarska krema za kremu chibouste
  • 19. Zagrijte mlijeko s lovorovim listovima te ostavite da se listovi natapaju oko 10 minuta.
  • 20. Pjenasto umutite žumanjke, šećer i malo mlijeka.
  • 21. Umiješajte brašno. Smjesu od žumanjaka ulijte u mlijeko s lovorom i uz neprestano miješanje pustite da zavri.
  • 22. Uklonite lovorove listove. Izlijte slastičarsku kremu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.
  • Šaum za kremu chibouste
  • 23. Zakuhajte vodu i šećer na temperaturu od 120 °C.
  • 24. Pri temperaturi od 115 °C istucite bjelanjak u nemasnoj zdjeli.
  • 25. Malo po malo ulijte vrući šećerni sirup u snijeg.
  • 26. Natopite želatinu u hladnu vodu.
  • 27. Otopite želatinu u nešto preostale vode.
  • 28. Slastičarsku kremu pomiješajte sa želatinom i miješajte dok se želatina ne otopi.
  • 29. 200 grama šauma malo po malo umiješajte u slastičarsku kremu.
  • 30. Ostavite kremu chibouste da se zgusne u hladnjaku.
  • 31. Promiješajte i stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
  • Posluživanje
  • 32. Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah.
  • 33. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste.
  • 34. Obložite mljevenim lješnjacima.
  • 35. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste.
  • 36. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće.
  • 37. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.

Povezani recepti

Vidi sve