Beze-torta s lješnjacima, lovorom i jabukom

Priprema

Beze-kore

Zagrijte pećnicu na 190 °C. Sameljite lješnjake, šećer u prahu i brašno. Pjenasto istucite bjelanjak i postupno dodajte šećer. Tucite dok ne dobijete čvrstu pjenu. U bjelanjke umiješajte smjesu od lješnjaka. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.

 

Smjesu istisnite u krugove promjera 12 cm i trake duljine 7 cm. Pecite oko 15 minuta.

 

Kuhane jabuke

U zagrijanom medu natapajte lovorove listove. Ogulite jabuke i narežite ih na kriške. Uklonite lovorove listove i kuhajte jabuke u medu. Ostavite jabuke da se ohlade i ocijede na kuhinjskom papiru.

 

Za ukras

Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste. Obložite mljevenim lješnjacima. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.

 

Slastičarska krema za kremu chibouste

Zagrijte mlijeko s lovorovim listovima te ostavite da se listovi natapaju oko 10 minuta. Pjenasto umutite žumanjke, šećer i malo mlijeka. Umiješajte brašno. Smjesu od žumanjaka ulijte u mlijeko s lovorom i uz neprestano miješanje pustite da zavri. Uklonite lovorove listove. Izlijte slastičarsku kremu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.

 

Šaum za kremu chibouste

Zakuhajte vodu i šećer na temperaturu od 120 °C. Pri temperaturi od 115 °C istucite bjelanjak u nemasnoj zdjeli. Malo po malo ulijte vrući šećerni sirup u snijeg. Natopite želatinu u hladnu vodu. Otopite želatinu u nešto preostale vode. Slastičarsku kremu pomiješajte sa želatinom i miješajte dok se želatina ne otopi. 200 grama šauma malo po malo umiješajte u slastičarsku kremu. Ostavite kremu chibouste da se zgusne u hladnjaku. Promiješajte i stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.

 

Posluživanje

Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste. Obložite mljevenim lješnjacima. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.

Sastojci

  • Beze-kore200 g bjelanjka 225 g šećera 175 g lješnjaka 75 g šećera u prahu 40 g brašnaKuhane jabuke 4 tvrde jabuke 4 žlice meda 5 lovorovih listovaSlastičarska krema za kremu chibouste200 ml punomasnog mlijeka 7 lovorovih listova 50 g šećera 20 g brašna 40 g žumanjka 6 g želatineŠaum za kremu chibouste100 g bjelanjka 300 g šećera 100 ml vodePrutići s čokoladom100 g čokoladeZa ukrašavanje200 g prženih lješnjakaDodatne potrepštine Vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom papir za pečenje i lim za pečenje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve