Beze-torta s lješnjacima, lovorom i jabukom

Beze-torta s lješnjacima, lovorom i jabukom

Opis

Priprema

Beze-kore

Zagrijte pećnicu na 190 °C. Sameljite lješnjake, šećer u prahu i brašno. Pjenasto istucite bjelanjak i postupno dodajte šećer. Tucite dok ne dobijete čvrstu pjenu. U bjelanjke umiješajte smjesu od lješnjaka. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.

 

Smjesu istisnite u krugove promjera 12 cm i trake duljine 7 cm. Pecite oko 15 minuta.

 

Kuhane jabuke

U zagrijanom medu natapajte lovorove listove. Ogulite jabuke i narežite ih na kriške. Uklonite lovorove listove i kuhajte jabuke u medu. Ostavite jabuke da se ohlade i ocijede na kuhinjskom papiru.

 

Za ukras

Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste. Obložite mljevenim lješnjacima. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.

 

Slastičarska krema za kremu chibouste

Zagrijte mlijeko s lovorovim listovima te ostavite da se listovi natapaju oko 10 minuta. Pjenasto umutite žumanjke, šećer i malo mlijeka. Umiješajte brašno. Smjesu od žumanjaka ulijte u mlijeko s lovorom i uz neprestano miješanje pustite da zavri. Uklonite lovorove listove. Izlijte slastičarsku kremu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.

 

Šaum za kremu chibouste

Zakuhajte vodu i šećer na temperaturu od 120 °C. Pri temperaturi od 115 °C istucite bjelanjak u nemasnoj zdjeli. Malo po malo ulijte vrući šećerni sirup u snijeg. Natopite želatinu u hladnu vodu. Otopite želatinu u nešto preostale vode. Slastičarsku kremu pomiješajte sa želatinom i miješajte dok se želatina ne otopi. 200 grama šauma malo po malo umiješajte u slastičarsku kremu. Ostavite kremu chibouste da se zgusne u hladnjaku. Promiješajte i stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.

 

Posluživanje

Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste. Obložite mljevenim lješnjacima. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.

Sastojci

Beze-kore

  • 200 g bjelanjka
  • 225 g šećera
  • 175 g lješnjaka
  • 75 g šećera u prahu
  • 40 g brašna

Kuhane jabuke

  • 4 tvrde jabuke
  • 4 žlice meda
  • 5 lovorovih listova

Slastičarska krema za kremu chibouste

  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • 7 lovorovih listova
  • 50 g šećera
  • 20 g brašna
  • 40 g žumanjka
  • 6 g želatine

Šaum za kremu chibouste

  • 100 g bjelanjka
  • 300 g šećera
  • 100 ml vode

Prutići s čokoladom

  • 100 g čokolade

Za ukrašavanje

  • 200 g prženih lješnjaka

Dodatne potrepštine

  • Vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom
  • papir za pečenje i lim za pečenje

Povezani recepti