Beze-torta s lješnjacima, lovorom i jabukom
Recept iz: Hidde de Brabander
Hidde de Brabander (1980) je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Bio je inspiriran slastičarom iz ulice i odlučio je upisati školu za slastičara, ne znajući zapravo što ga očekuje.
Sastojci
- 200 g bjelanjka
- 225 g šećera
- 175 g lješnjaka
- 75 g šećera u prahu
- 40 g brašna
- 4 tvrde jabuke
- 4 žlice meda
- 5 lovorovih listova
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 7 lovorovih listova
- 50 g šećera
- 20 g brašna
- 40 g žumanjka
- 6 g želatine
- 100 g bjelanjka
- 300 g šećera
- 100 ml vode
- 100 g čokolade
- 200 g prženih lješnjaka
- Vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom
- papir za pečenje i lim za pečenje
Priprema
- Beze-kore
- 1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- 2. Sameljite lješnjake, šećer u prahu i brašno.
- 3. Pjenasto istucite bjelanjak i postupno dodajte šećer.
- 4. Tucite dok ne dobijete čvrstu pjenu.
- 5. U bjelanjke umiješajte smjesu od lješnjaka.
- 6. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
- 7. Smjesu istisnite u krugove promjera 12 cm i trake duljine 7 cm.
- 8. Pecite oko 15 minuta.
- Kuhane jabuke
- 9. U zagrijanom medu natapajte lovorove listove.
- 10. Ogulite jabuke i narežite ih na kriške.
- 11. Uklonite lovorove listove i kuhajte jabuke u medu.
- 12. Ostavite jabuke da se ohlade i ocijede na kuhinjskom papiru.
- Za ukras
- 13. Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah.
- 14. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste.
- 15. Obložite mljevenim lješnjacima.
- 16. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste.
- 17. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće.
- 18. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.
- Slastičarska krema za kremu chibouste
- 19. Zagrijte mlijeko s lovorovim listovima te ostavite da se listovi natapaju oko 10 minuta.
- 20. Pjenasto umutite žumanjke, šećer i malo mlijeka.
- 21. Umiješajte brašno. Smjesu od žumanjaka ulijte u mlijeko s lovorom i uz neprestano miješanje pustite da zavri.
- 22. Uklonite lovorove listove. Izlijte slastičarsku kremu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Šaum za kremu chibouste
- 23. Zakuhajte vodu i šećer na temperaturu od 120 °C.
- 24. Pri temperaturi od 115 °C istucite bjelanjak u nemasnoj zdjeli.
- 25. Malo po malo ulijte vrući šećerni sirup u snijeg.
- 26. Natopite želatinu u hladnu vodu.
- 27. Otopite želatinu u nešto preostale vode.
- 28. Slastičarsku kremu pomiješajte sa želatinom i miješajte dok se želatina ne otopi.
- 29. 200 grama šauma malo po malo umiješajte u slastičarsku kremu.
- 30. Ostavite kremu chibouste da se zgusne u hladnjaku.
- 31. Promiješajte i stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
- Posluživanje
- 32. Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah.
- 33. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste.
- 34. Obložite mljevenim lješnjacima.
- 35. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste.
- 36. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće.
- 37. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom
Recepti Kirsten Tibballs
Sladoledni štapići čupavci