Beze-torta s lješnjacima, lovorom i jabukom
Recept iz: Hidde de Brabander
Priprema
Beze-kore
Zagrijte pećnicu na 190 °C. Sameljite lješnjake, šećer u prahu i brašno. Pjenasto istucite bjelanjak i postupno dodajte šećer. Tucite dok ne dobijete čvrstu pjenu. U bjelanjke umiješajte smjesu od lješnjaka. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
Smjesu istisnite u krugove promjera 12 cm i trake duljine 7 cm. Pecite oko 15 minuta.
Kuhane jabuke
U zagrijanom medu natapajte lovorove listove. Ogulite jabuke i narežite ih na kriške. Uklonite lovorove listove i kuhajte jabuke u medu. Ostavite jabuke da se ohlade i ocijede na kuhinjskom papiru.
Za ukras
Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste. Obložite mljevenim lješnjacima. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.
Slastičarska krema za kremu chibouste
Zagrijte mlijeko s lovorovim listovima te ostavite da se listovi natapaju oko 10 minuta. Pjenasto umutite žumanjke, šećer i malo mlijeka. Umiješajte brašno. Smjesu od žumanjaka ulijte u mlijeko s lovorom i uz neprestano miješanje pustite da zavri. Uklonite lovorove listove. Izlijte slastičarsku kremu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.
Šaum za kremu chibouste
Zakuhajte vodu i šećer na temperaturu od 120 °C. Pri temperaturi od 115 °C istucite bjelanjak u nemasnoj zdjeli. Malo po malo ulijte vrući šećerni sirup u snijeg. Natopite želatinu u hladnu vodu. Otopite želatinu u nešto preostale vode. Slastičarsku kremu pomiješajte sa želatinom i miješajte dok se želatina ne otopi. 200 grama šauma malo po malo umiješajte u slastičarsku kremu. Ostavite kremu chibouste da se zgusne u hladnjaku. Promiješajte i stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
Posluživanje
Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste. Obložite mljevenim lješnjacima. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.
Sastojci
- Beze-kore200 g bjelanjka 225 g šećera 175 g lješnjaka 75 g šećera u prahu 40 g brašnaKuhane jabuke 4 tvrde jabuke 4 žlice meda 5 lovorovih listovaSlastičarska krema za kremu chibouste200 ml punomasnog mlijeka 7 lovorovih listova 50 g šećera 20 g brašna 40 g žumanjka 6 g želatineŠaum za kremu chibouste100 g bjelanjka 300 g šećera 100 ml vodePrutići s čokoladom100 g čokoladeZa ukrašavanje200 g prženih lješnjakaDodatne potrepštine Vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom papir za pečenje i lim za pečenje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Hidde de Brabander
Pavlova torta s mousseom od viskija i čokolade i s kokicama
Recepti Hidde de Brabander
Punjeni slatki ravioli
Recepti Hidde de Brabander
Canelé (francuski minikuglofi)
Recepti Hidde de Brabander
Cannoli punjeni prozračnim nadjevom od ricotte, s likerom od jaja i limoncella
Recepti Hidde de Brabander
Ušećerena rabarbara s jagodama i sladoledom od jogurta
Recepti Hidde de Brabander
Parfe kolač s brusnicama i slanim karamel-umakom
Recepti Hidde de Brabander
Paprenjaci
Recepti Hidde de Brabander
Kolačići Rose de Reims
Recepti Hidde de Brabander
Pecivo na pari punjeno parfeom od šipka
Recepti Hidde de Brabander
Crêpe Suzette (palačinke u umaku od naranče)