Opis
Priprema
Beze-kore
Zagrijte pećnicu na 190 °C. Sameljite lješnjake, šećer u prahu i brašno. Pjenasto istucite bjelanjak i postupno dodajte šećer. Tucite dok ne dobijete čvrstu pjenu. U bjelanjke umiješajte smjesu od lješnjaka. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
Smjesu istisnite u krugove promjera 12 cm i trake duljine 7 cm. Pecite oko 15 minuta.
Kuhane jabuke
U zagrijanom medu natapajte lovorove listove. Ogulite jabuke i narežite ih na kriške. Uklonite lovorove listove i kuhajte jabuke u medu. Ostavite jabuke da se ohlade i ocijede na kuhinjskom papiru.
Za ukras
Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste. Obložite mljevenim lješnjacima. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.
Slastičarska krema za kremu chibouste
Zagrijte mlijeko s lovorovim listovima te ostavite da se listovi natapaju oko 10 minuta. Pjenasto umutite žumanjke, šećer i malo mlijeka. Umiješajte brašno. Smjesu od žumanjaka ulijte u mlijeko s lovorom i uz neprestano miješanje pustite da zavri. Uklonite lovorove listove. Izlijte slastičarsku kremu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.
Šaum za kremu chibouste
Zakuhajte vodu i šećer na temperaturu od 120 °C. Pri temperaturi od 115 °C istucite bjelanjak u nemasnoj zdjeli. Malo po malo ulijte vrući šećerni sirup u snijeg. Natopite želatinu u hladnu vodu. Otopite želatinu u nešto preostale vode. Slastičarsku kremu pomiješajte sa želatinom i miješajte dok se želatina ne otopi. 200 grama šauma malo po malo umiješajte u slastičarsku kremu. Ostavite kremu chibouste da se zgusne u hladnjaku. Promiješajte i stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
Posluživanje
Sameljite pržene lješnjake tako da dobijete sitan prah. Tortu sa svih strana premažite kremom chibouste. Obložite mljevenim lješnjacima. Jabuke poslažite u krug na torti te u sredini istisnite nekoliko ukrasa od kreme chibouste. Ostatak kreme istisnite među beze-trake tako da dobijete prutiće. Pritisnite dvije trake jednu uz drugu i namočite krajeve u čokoladu.
Sastojci
Beze-kore
- 200 g bjelanjka
- 225 g šećera
- 175 g lješnjaka
- 75 g šećera u prahu
- 40 g brašna
Kuhane jabuke
- 4 tvrde jabuke
- 4 žlice meda
- 5 lovorovih listova
Slastičarska krema za kremu chibouste
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 7 lovorovih listova
- 50 g šećera
- 20 g brašna
- 40 g žumanjka
- 6 g želatine
Šaum za kremu chibouste
- 100 g bjelanjka
- 300 g šećera
- 100 ml vode
Prutići s čokoladom
- 100 g čokolade
Za ukrašavanje
- 200 g prženih lješnjaka
Dodatne potrepštine
- Vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom
- papir za pečenje i lim za pečenje