Beskvasni kruh s bijelim vinom

Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

Sastojci

  • 800 g brašna „00“
  • 3½ stolne žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 3½ stolne žlice bijelog vina
  • vršak čajne žličice sode bikarbone
  • 2 stolne žlice pahuljica soli
  • 150 ml gazirane vode

Priprema

  • 1. Unaprijed zagrijte pećnicu na 220 °C (ili 200 °C s ventilatorom).
  • 2. Stavite brašno na dasku ili u veliku zdjelu i u sredini napravite udubinu. Dodajte maslinovo ulje, vino, sol i sodu bikarbonu i miješajte kuhačom da se sastojci povežu. Postupno dodajte gaziranu vodu dok se ne formira mekano tijesto. Prvo dodajte 150 ml i vidite je li potrebno dodati ostatak vode.
  • 3. Mijesite tijesto nekoliko minuta na površini prekrivenoj brašnom. Izravnajte ga valjkom za tijesto i stanjite do debljine od otprilike 2 cm. Stavite tijesto na nauljeni lim za pečenje i zasijecite ga zupčastim nožem kako biste napravili rebrastiuzorak. Pecite 30-35 minuta ili dok tijesto ne pozlati, a od mirisa vina i maslinova ulja počnu vam curiti sline.

Povezani recepti

Vidi sve