Battenberg kolač
1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C. Zatim maslacem premažite strane kalupa, a dno obložite papirom za pečenje u obliku kvadrata.
2. Izrežite još jedan kvadrat papira za pečenje veličine dna kalupa (kalup neka vam posluži kao predložak oko kojega ćete iscrtati kvadrat). Jednu stranu presavijte za 3 cm kako biste napravili preklop. Zatim presavijte suprotnu strane također za tri centimetra kako biste dobili i drugi preklop.
3. Presložite papir na pola, paralelno s preklopima tako da ga presložite na sredini i da preklopi ostanu sa strane, a da u presjeku papir izgleda kao obrnuto slovo T. To ćete koristiti kao pregradu između dvaju biskvita različitih boja.
4. U velikoj zdjeli ili posudi električnog stajaćeg miksera umutite kremasto maslac dok ne postane mekan. Dodajte šećer i tucite dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
5. Postupno dodajte jaja, uz stalno miješanje. Zatim umutite mlijeko i unutra prosijte brašno te sve promiješajte kako bi se povezalo.
6. Raspodijelite smjesu u dvije posude, s time da u jednu posudu dodate nekoliko kapi jestive ružičaste boje, i izmiješajte.
7. Postavite pregradu od presavijenog papira u sredinu kalupa tako da stoji uspravno s presloženom sredinom u zraku, a preklopima poravnatima s dnom kalupa. Tako će papir formirati pregradu s odjeljkom sa svake strane.
8. Držeći papir jednom rukom, ulijte prvo tijesto u jedan od odjeljaka. Držeći i dalje papir da se ne uruši pod težinom prvog tijesta, ulijte tijesto iz druge posude u drugi odjeljak.
9. Sada možete maknuti ruku s papira jer bi trebao stajati uspravno zbog tijesta koji ga pritišće s obje strane. (Možda bi bilo dobro da zamolite nekoga da vam drži papirnati „zid“ dok vi ulijevate tijesto.)
10. Napunjeni kalup stavite u pećnicu (zajedno s pregradom) i pecite 25–30 minuta ili dok se ne digne i čačkalica kojom ćete probosti sredinu biskvita ne izađe suha.
11. Izvadite iz pećnice i stavite na žičanu rešetku da se hladi 10 minuta. Zatim uz pomoć malog, oštrog nožića pažljivo odvojite biskvit od kalupa i stavite na žičanu rešetku da se ohladi dokraja.
12. Kada se biskvit ohladi, prerežite ga napola kako biste imali po jedan pravokutnik od svake boje. Zatim obje polovice po dužini razrežite napola kako biste imali po dva pravokutnika u svakoj boji. Uredite rubove tako da je svaki pravokutnik istih dimenzija. Presjek bi trebao biti kvadrat, iste dubine i širine.
13. Protisnite marmeladu kroz cjedilo te je pomoću slastičarskog noža rasporedite preko dviju susjednih strana svakog biskvita. Zatim ih spojite duž strana koje ste premazali marmeladom da dobijete izgled šahovske ploče (kada se torta gleda u presjeku).
14. Zatim na radnoj površini koju ste lagano posuli šećerom u prahu razvaljajte marcipan. Trebali biste ga razvaljati u obliku pravokutnika jednake dužine kao i biskvit, ali četiri puta šire. Višak odrežite.
15. Preostalom marmeladom premažite marcipan, zatim biskvit postavite duž jednog kraja tako da su marcipan i biskvit poravnati po dužini i obavijte biskvit marcipanom.
16. Odrežite krajeve kako bi izgledalo urednije i kod posluživanja narežite na kriške.

Sastojci

  • 175 g maslaca omekšanog plus dodatno za mašćenje 175 g finog šećera 3 umućena jaja 2 velike žlice mlijeka 175 g brašna s praškom za pecivo ružičasta jestiva boja 150 g marmelade od marelica 350 g marcipana kalup promjera 20 cm

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve