Baskijski kolač s makom
Recept iz: Nina Babić
Način pripreme:
1.U zdjelici miksera pomiješajte mekani maslac sa smeđim šećerom, soli i bademovim brašnom. Miksajte širokom miješalicom na visokoj brzini oko tri minute dok smjesa ne bude svijetla i mekana
2. Dodajte jaja jedno po jedno. Mutite dok se dobro ne spoje sa smjesom. Između svakog dodavanja skidajte uz pomoć lopatice smjesu s rubovazdjelice. Usipajte i vaniliju.
3. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i miješajte na niskoj brzini dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto je jako mekano i ne može se raditi sa njim rukama.
4. Za pripremu punjenja od maka u malom loncu pomiješajte mak, šećer, mlijeko i ekstrakt vanilije. Postepeno zagrijavajte vatru dok se šećer ne rastopi, a zatim pojačajte vatru. Kada smjesa proključa, smanjite vatru i ostavite da krčka. Nemojte prestatimiješati zato što može brzo zagoriti. Smjesa je vrela i početi će prskati iz lonca, tako da je dobro samo djelomično ju pokriti poklopcem kako bi para mogla izaći. Kada se smjesa dovoljno zgusne, ostavite ju da se ohladi, a zatim ju ostavite u frižideru dvadesetak minuta.
5. Dobro premažite maslacem kvadratni kalup za tortu (20х20 см). Ubacite ga u lim za pečenje u koji ste stavili silikonsku podlogu. Prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu i napravite jedan sloj na dnu. Zatim obložite rubove kalupa tijestom. Pokrijte ga jednim slojem tijesta. Kako biste ga poravnali stavite iznad prozirnu foliju i zagladite rukom površinu. Ostavite u frižideru 1 - 2 sata.
6. Premažite kolač razbijenim žumanjkom, napravite uzorak vilicom i nakon toga opet premažite žumanjkom. Ohladite ga ponovno ako se u međuvremenu zagrijao. Prije no što ga izvadite, pecite bar 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na srednjoj rešetci. Kolač se mora dobro ohladitikako bi se mogao rezati.
*Pecite u pećnici bez konvekcije. Dužina trajanja pečenja ovisi o pećnici.
Sastojci
- Tijesto250 g kravljeg maslaca (jako mekanog) 160 g smeđeg šećera 4 g krupne soli 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 125 g bademovog brašna (fino samljeveni bademi) 150 g jaja (3 jaja na sobnoj temperaturi) 280 g brašna 4 g praška za pecivoPunjenje od maka300 g mljevenih sjemenki maka 100 g šećera 600 g mlijeka 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nina Babić
Brioš "Bostok"
Recepti Nina Babić
Brioš "Polonez"
Recepti Nina Babić
Kolač "Pavlova" s malinama
Recepti Nina Babić
Panakota s crumbleom i kremom od marakuje
Recepti Nina Babić
Klafuti (clafoutis) s kruškama
Recepti Nina Babić
Zapečene breskve sa slanim umakom od karamele i majčinom dušicom
Recepti Nina Babić
Kolač od mrkve
Recepti Nina Babić
Kolač od bundeve s maslinovim uljem
Recepti Nina Babić
Kolač s bademima i čokoladom