Strast prema slastičarstvu konačno je nastavila 2015. godine te osnovala svoju slastičarnicu u francuskom stilu - Gdja Mirkov, koja je sada etablirana destinacija za ljubitelje slastičarstva. Njezina se filozofija temelji na poštivanju francuske tradicije, koriste se samo najbolji sastojci i stvaraju peciva s odvažnim okusima. Nina također održava male slastičarske radionice za profesionalce i ljubitelje slastičarstva, podučavajući klasične francuske tehnike slastičarstva.

Sastojci

  • Tijesto
  • 250 g kravljeg maslaca (jako mekanog)
  • 160 g smeđeg šećera
  • 4 g krupne soli
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 125 g bademovog brašna (fino samljeveni bademi)
  • 150 g jaja (3 jaja na sobnoj temperaturi)
  • 280 g brašna
  • 4 g praška za pecivo
  • Punjenje od maka
  • 300 g mljevenih sjemenki maka
  • 100 g šećera
  • 600 g mlijeka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema

  • 1.U zdjelici miksera pomiješajte mekani maslac sa smeđim šećerom, soli i bademovim brašnom. Miksajte širokom miješalicom na visokoj brzini oko tri minute dok smjesa ne bude svijetla i mekana
  • 2. Dodajte jaja jedno po jedno. Mutite dok se dobro ne spoje sa smjesom. Između svakog dodavanja skidajte uz pomoć lopatice smjesu s rubovazdjelice. Usipajte i vaniliju.
  • 3. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i miješajte na niskoj brzini dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto je jako mekano i ne može se raditi sa njim rukama.
  • 4. Za pripremu punjenja od maka u malom loncu pomiješajte mak, šećer, mlijeko i ekstrakt vanilije. Postepeno zagrijavajte vatru dok se šećer ne rastopi, a zatim pojačajte vatru. Kada smjesa proključa, smanjite vatru i ostavite da krčka. Nemojte prestatimiješati zato što može brzo zagoriti. Smjesa je vrela i početi će prskati iz lonca, tako da je dobro samo djelomično ju pokriti poklopcem kako bi para mogla izaći. Kada se smjesa dovoljno zgusne, ostavite ju da se ohladi, a zatim ju ostavite u frižideru dvadesetak minuta.
  • 5.  Dobro premažite maslacem kvadratni kalup za tortu (20х20 см).  Ubacite ga u lim za pečenje u koji ste stavili silikonsku podlogu. Prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu i napravite jedan sloj na dnu. Zatim obložite rubove kalupa tijestom. Pokrijte ga jednim slojem tijesta. Kako biste ga poravnali stavite iznad prozirnu foliju i zagladite rukom površinu. Ostavite u frižideru 1 - 2 sata.  
  • 6. Premažite kolač razbijenim žumanjkom, napravite uzorak vilicom i nakon toga opet premažite žumanjkom. Ohladite ga ponovno ako se u međuvremenu zagrijao. Prije no što ga izvadite, pecite bar 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na srednjoj rešetci. Kolač se mora dobro ohladitikako bi se mogao rezati.
  • *Pecite u pećnici bez konvekcije. Dužina trajanja pečenja ovisi o pećnici.

Povezani recepti

Vidi sve