Banoffee kolač

Banoffee kolač

Opis

Priprema:

1. Prvo napravite badem sa šećerom. U tavu za prženje stavite fini šećer (po mogućnosti ako imate s neprianjajućim dnom) tako da ga raširite po dnu tave. Zatim odozgo pospite bademima. Kuhajte na srednjoj vatri dok se šećer ne pretvori u tamnozlatni karamel. (Možda ćete morati protresti tavu kad se šećer počne karamelizirati, ali nemojte miješati).

2. Prebacite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i pustite da se ohladi i slegne. Zatim sjeckajte dok ne dobijete konzistenciju vrlo grubih krušnih mrvica ili sve usitnite u multipraktiku.

3. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Ako kalup za tortu ima odvojivo dno, bočne strane premažite maslacem, a dno obložite papirom za pečenje. U protivnom, obložite i dno i bočne strane. U lonac stavite maslac i bijelu čokoladu i stavite na nisku temperaturu.

4. Kada se maslac otopio, maknite s vatre i miješajte da se otopi čokolada. Ulijte u veliku posudu i umutite šećer, jaje, zgnječenu bananu i ekstrakt vanilije. Zatim umiješajte badem sa šećerom.

5. Prosijte u posudu preostale sastojke i temeljito ih umiješajte. Zatim smjesu žlicom prebacite u pripremljeni kalup i pecite 30-35 minuta ili dok se ne slegne i postane zlatno odozgo. Pustite da se u potpunosti ohladi u kalupu ili pustite da se ohladi u kalupu 5-10 minuta i poslužite dok je još topla. Oprezno izvadite kolač iz kalupa te ga kod posluživanja narežite na kocke.

Sastojci

  • 100 g maslaca
  • 225 g bijele čokolade
  • u kapljicama ili razlomljene na komadiće
  • 175 g mekanog svjetlosmeđeg šećera
  • 1 jaje
  • umućeno
  • 200 g oguljenih vrlo zrelih banana (oko 2
  • zgnječene)
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 225 g običnog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • ¼ čajne žličice soli
  • 100 g finog šećera
  • 100 g cijelih badema (s kožicom)
  • četvrtasti kalup za torte promjera 20 cm

Povezani recepti