Opis
Priprema:
1. Prvo napravite badem sa šećerom. U tavu za prženje stavite fini šećer (po mogućnosti ako imate s neprianjajućim dnom) tako da ga raširite po dnu tave. Zatim odozgo pospite bademima. Kuhajte na srednjoj vatri dok se šećer ne pretvori u tamnozlatni karamel. (Možda ćete morati protresti tavu kad se šećer počne karamelizirati, ali nemojte miješati).
2. Prebacite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i pustite da se ohladi i slegne. Zatim sjeckajte dok ne dobijete konzistenciju vrlo grubih krušnih mrvica ili sve usitnite u multipraktiku.
3. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Ako kalup za tortu ima odvojivo dno, bočne strane premažite maslacem, a dno obložite papirom za pečenje. U protivnom, obložite i dno i bočne strane. U lonac stavite maslac i bijelu čokoladu i stavite na nisku temperaturu.
4. Kada se maslac otopio, maknite s vatre i miješajte da se otopi čokolada. Ulijte u veliku posudu i umutite šećer, jaje, zgnječenu bananu i ekstrakt vanilije. Zatim umiješajte badem sa šećerom.
5. Prosijte u posudu preostale sastojke i temeljito ih umiješajte. Zatim smjesu žlicom prebacite u pripremljeni kalup i pecite 30-35 minuta ili dok se ne slegne i postane zlatno odozgo. Pustite da se u potpunosti ohladi u kalupu ili pustite da se ohladi u kalupu 5-10 minuta i poslužite dok je još topla. Oprezno izvadite kolač iz kalupa te ga kod posluživanja narežite na kocke.
Sastojci
- 100 g maslaca
- 225 g bijele čokolade
- u kapljicama ili razlomljene na komadiće
- 175 g mekanog svjetlosmeđeg šećera
- 1 jaje
- umućeno
- 200 g oguljenih vrlo zrelih banana (oko 2
- zgnječene)
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 225 g običnog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- ¼ čajne žličice soli
- 100 g finog šećera
- 100 g cijelih badema (s kožicom)
- četvrtasti kalup za torte promjera 20 cm