Banica s porilukom, slaninom i sirom

Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama. 

Sastojci

  • Sastojci
  • 3 svežnja poriluka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 žličice crvene paprike
  • 330 g kravljeg sira
  • 350 g dimljene slanine
  • 100 g masti
  • 1/4 žličice sjemenki kima
  • sol i papar po želji
  • Za tijesto:
  • 500 g brašna + dodatno za radnu površinu
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica crvenog vinskog octa

Priprema

  • 1.  Sitno nasjeckajte poriluk i češnjak, poklopljeno pirjajte u polovici masti i 50 ml vode dok ne omekša. Začinite solju i paprom. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Začinite sjemenkama kima i paprikom pa promiješajte.
  • 2.  Izrežite slaninu na kockice i stavite na hladnu tavu bez dodatnih masnoća. Zagrijte tavu i pržite slaninu dok ne posmeđi. Pustite da se ohladi.   
  • 3.  Pomiješajte brašno i sol. Prelijte s oko 250 ml mlake vode i octom. Umijesite glatko tijesto. Pustite tijesto da se odmori oko 30 minuta čvrsto zamotano u plastičnu foliju.   
  • 4.  Podijelite tijesto na 6 dijelova i tanko izvaljajte svaki dio na pobrašnjenoj radnoj površini.     
  • 5.  Dodajte poriluk, slaninu i izdrobljeni sir na svaki komad tijesta. Krpom zarolajte tijesto.   
  • 6.  Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (ventilator). Role tijesta oblikujte u puževe i stavite u masni lim. Vrhove puževa premažite ostalom mašću.
  • 7.  Pecite banicu dok se ne zazlati (30 minuta).  
  • 8.  Izvadite iz pećnice i pokrijte krpom na 15-20 minuta.

Povezani recepti

Vidi sve