Opis

Način pripreme

Ulijte vino u lonac na srednjoj vatri te dodajte cimet, šećer, klinčić i muškat. Ostavite da se kuha 10 minuta ili dok smjesa ne bude ljepljiva i dosta reducirana. Kad sve bude spremno, maknite s vatre i ostavite po strani za posluživanje.

U međuvremenu, stavite kikiriki u malu zdjelu na slabu vatru. Stalno miješajte nekoliko minuta dok kikiriki ne počne smeđiti. Smjesta maknite s vatre i raširite kikirikije na tanjur kako bi se prestali peći.

Da napravite karamelu, obrišite tavu korištenu za tostiranje kikirikija i vratite je na vatru. Pojačajte vatru te dodajte šećer i vodu te promiješajte jednom da se prožme. Ostavite da se kuha 10 minuta ili dok karamela ne postane zlatna i karamelizirana podjednake boje. Ne miješajte. Ako se karamela počne lijepiti za stjenke tave, koristite vlažni slastičarski kist da je premažete. .

Dodajte kikiriki karameli promiješajte da se povežu.

Lagano premažite pladanj za pečenje uljem. Oprezno ulijte karamelu na pladanj i rasporedite. Ostavite da se sasvim ohladi.

KorisTeći nož narežite karamelu na grube komade i stavite je u avan. Meljite dok se neki dijelovi ne pretvore u prah, a neki stanu u komadima. Ostavite po strani do posluživanja.

Vrhnje stavite u malu zdjelu te ga električnim mikserom istucite dok ne postane gusto.

Za posluživanje, prelijte svaki tanju reduciranim vinom. Odozgo stavite kruhovac, dva komada banane, nekoliko kriški naranče, kuglicu sladoleda, žlicu tučenog vrhnja i posipajte smrvljenom karamelom.  

 

Sastojci

Za reducirano kuhano vino:

  • 750ml vina
  • 1 štapić cimeta, izlomljen
  • 128 g šećera
  • 8 klinčića
  • 1 komad muškata
  • korica 1 naranče
  • korica 1 limete

 

  • 150g kikirikija
  • 100g šećera
  • 4 žlice vode
  • 1 žličica ulja
  • 200ml vrhnja
  • 100g  kruhovca, oguljenog i nasjeckanog
  • 6 slatkih banana, oguljenih i prerezanih po dužini
  • 2 naranče, oguljene, bez koštica i u kriškama
  • 6 kuglica sladoleda od vanilije

Povezani recepti